Kirkeklumme: Reddet af småsten og mudder

Artiklens øverste billede
Sognepræst Lene Sander. Pressefoto

Da jeg forleden var på vej hjem fra Granslev kirke og gav god gas op ad bakken – en lille bil skal jo have et vist tilløb for at forcere en bakke – så blev jeg på det åbne stykke lige udenfor Vrangstrup tvunget til at sætte farten væsentligt ned, da der var en del mudder og småsten på vejen.

Jeg kan ikke afvise, at jeg blev lettere irriteret over at skulle træde på bremsen, for hvad var nu det for noget? Her kom jeg jo med god fart på vej hjem, og så var der hindringer i vejen eller rettere på vejen. Jeg trådte let på bremsen. Kun lidt, kun lige det lille nødvendige tryk, så ikke småsten og jord skulle give unødige ridser i lakken.

Hvis ikke der havde ligget mudder, jord og småsten på vejen, så var jeg kørt lige ind i rådyret

Lene Sander, sognepræst

Det lille tryk på bremsen skulle dog vise sig at være til mere gavn end først antaget. Ja, mere end gavn, faktisk livreddende, i hvert fald for det rådyr, der i samme splitsekund, som jeg trådte på bremsen, kom bragende ind fra venstre.

Lettere chokeret fik jeg foden over på bremsen igen og måtte sande, at hvis ikke der havde ligget mudder, jord og småsten på vejen, så var jeg kørt lige ind i rådyret, som jeg overhovedet ikke havde set komme løbende, før det næsten var lige ud foran bilen. Rådyret, bilen og jeg blev reddet af det, der lå på vejen. Det, der kom i vejen.

Den lille hændelse fik mig til at tænke over, at mange og meget er blevet tvunget til at sætte farten ned her i corona-tiden. Dog er der undtagelser, og en af de vigtige undtagelser er hele sundhedssystemet, som vi virkeligt må prise os lykkelige for at have med alle de medarbejdere, der har løbet mere end stærkt.

Men ellers har corona tvunget mange til at sætte farten ned. Der har ikke været andet at gøre, og der har ikke været ret mange steder at gå hen, hvis ikke det var for naturen. Den ro, naturen kan give, har mange genopdaget. Ja, den natur vi har, har mange genfundet. Det er ikke altid skidt at blive tvunget til at sætte farten ned og genfinde kilder til ro.

Måske er noget blevet reddet i vores højhastighedssamfund ved, at vi har skullet gå ned i tempo. Ikke, at jeg på nogen måde mener, at corona er en god ting, langt fra! Men når det nu skal være sådan, kan vi jo ligeså godt høste de »gode bivirkninger« såsom roen i naturen, og det generelle velvære vi får, når vi sætter farten ned.

Når vi lever forjagede, så får vi tit den følelse, at vi ikke rigtig er tilstede. Ja, at vi ikke engang rigtig er i live på den levende måde. Jeg har det selv sådan, at hvis jeg jager rundt, så kommer jeg væk fra noget, som jeg vil kalde livsåndedrættet.

Det føles ikke godt at komme væk fra livsåndedrættet. Men det er en daglig øvelse at blive i livsåndedrættet. Det er en daglig øvelse at tænke over, hvad der er vigtigt. Her hjælper det at tage en dyb og rolig indånding, komme tilstede og åbne sanseapparatet påny. Se de mennesker, der er omkring én. Høre dem. Opleve naturen. Høre fuglene. Mærke duften af forår. Mærke vinden.

At vi overhovedet evner dette, tænker jeg, er fordi Guds ånd er i verden og gør, at vi kan leve forbundne med alt levende og deri finde ro og fred.

Så det er ikke så dårligt at blive reddet af småsten og mudder, som man måske skulle tro. Det kan give livsåndedrættet og livet en chance.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.