GrimFest har nu to festivaler på tegnebrættet

Arrangøren bag GrimFest, Aage Stokholm, lover, at der bliver en festival på Grimhøjgaard i år. Måske endda to.

Artiklens øverste billede
Bogfinkevej er nærmest fast inventar til GrimFest, hvor de skabte en fest af dimensioner i 2019. Sidste år optrådte den aarhusianske rap-trio til De Grimmeste Aftner, og det gør de igen i år - 23. juli. Foto: Peter L. Nielsen

Efter planen skal der være GrimFest i Brabrand 29. til 31. juli. Det har hverken eksperternes eller regeringens seneste anbefalinger til, hvordan større forsamlinger kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt ændret på.

»Vi gennemfører GrimFest i år. Men det er klart, at når man siger festival og GrimFest, så har mange et billede af, hvordan det plejer at være. Det kan jeg ikke levere i år,« siger Aage Stokholm, der er arrangøren bag GrimFest og ejer af Grimhøjgaard i Brabrand, hvor festivalen holdes.

»Vi skalerer festivalen til de regler, der er, og det gør jeg og vi vores bedste for bliver fedt. Vi aflyser ikke, men finder ud af, hvordan vi kan gøre det, så det bliver en god oplevelse for alle – samtidig med at vi overholder de gældende regler,« slår han fast.

Ubesvarede spørgsmål

Selv om regeringen har udstukket retningslinjer for afholdelse af arrangementer i både en fase et og en derpå følgende fase to, står Aage Stokholm og hele hans hold omkring GrimFest stadig tilbage med en række ubesvarede spørgsmål.

»Som reglerne er lige nu, ser det ud til, vi må have 2000 mennesker samlet på festivalpladsen, hvis vi sørger for at sektionsinddele publikum. Men vi mangler at få opklaret, om sektionsinddelinger er det samme som det, man sidste år kaldte smittecirkler, hvor man måtte være op til ti mennesker i en cirkel, og der skulle være minimum en meter imellem hver smittecirkel. For os er det afgørende, om der i hver sektionsinddeling må være 200 mennesker, som må gå frem og tilbage til barer og toiletvogne, eller om hver cirkel skal være en form for øde ø med hver sine faciliteter. Det sidste scenarie stiller store krav til opsætning og afvikling - også næsten for store – men det er ikke umuligt,« lyder det fra Aage Stokholm.

Normalt plejer GrimFest at indrette et campingområde ved siden af festivalpladsen, hvor festivalgæster kan overnatte.

»Jeg synes, vi mangler en nærmere definition af ‘camping’. Det handler vel ikke om, at vi ikke må have et campingområde, men mere om, at folk ikke må sove for tæt? I mit hoved, kan det ikke passe, man ikke kan campere forsvarligt. Jeg accepterer ganske enkelt ikke præmissen om, at noget ikke kan lade sig gøre. Det er jo et spørgsmål om, hvordan man gør det, og vi arbejder på at finde en løsning også på den del,« bedyrer han.

Arrangøren bag GrimFest, Aage Stokholm, slår fast, at der bliver mindst en GrimFest 2021. Men i andre rammer end mange kender det fra tidligere år - her i 2019. Foto: M. Jeppesen

Mulighed for to festivaler

Selv om der kun er godt to måneder til GrimFest løber af stablen, har festivalen endnu ikke meldt årets line-up ud.

»For en god ordens skyld har vi ventet med både at booke og offentliggøre kunstnere til dette års GrimFest. Vi skal ikke love mere, end vi kan holde, og jeg synes, det er useriøst at lave bookinger, før vi ved præcis, hvad der lader sig gøre og ikke lader sig gøre. Men med en festival, der er planlagt til at foregå sidst i juli, begynder det at være nu, vi skal have booket navne. Og heldigvis begynder vi da også at have en guideline, vi kan gå ud fra,« siger arrangøren.

Lige fra GrimFest så dagens lys første gang i 2004, har lokale og særligt upcoming kunstnere været en markant del af festivalens DNA.

»Min store udfordring er, at jeg gerne vil mere, end det umiddelbart er muligt. Sidste år var der en række upcoming artister, som skulle have optrådt og vist, hvad de kunne på GrimFest. Men da vi måtte aflyse grundet corona, blev de aldrig set. Så nu går jeg og overvejer, om jeg skal tage dem med i år - eller om jeg skal tage fat i de upcoming navne, som egentlig hører i år til. Jeg vil gerne begge dele, og derfor har vi faktisk to festivaler på tegnebrættet lige nu. Om det lykkes afhænger helt af, hvor meget mandskab vi har og af, hvor mange ressourcer generelt vi kan trække på,« siger Aage Stokholm.

På GrimFest har publikum år efter år stået tæt pakket foran scenerne. Her under Xenoblight i 2019. Med en sektionsinddelt festivalplads, som regeringen kræver, bliver synet i år et andet. Foto: Emma J. Kjær

Synligheden af savn

Efter at regeringen 4. maj meldte retningslinjerne ud for den næste fase af genåbningsplanen, blev stort set samtlige årets festivaler aflyst. Heriblandt Northside og SmukFest. Således er GrimFest en af de få festivaler i og omkring Aarhus, der bliver en realitet i år. Og dermed kan hænde at blive et ekstraordinært tilløbsstykke.

»Det er klart, at jeg som arrangør tænker, at oplever vi dobbelt tilslutning, så er der brug for en festival mere. Så må vi se, om vi har hænder nok til at løfte den opgave, og om vi, der er involveret, kan holde til det. Igen afhænger det selvfølgelig af, hvad vi kan og må. Vi oplever heldigvis stor opbakning fra frivillige, der gerne vil give en hånd med. Og det er fedt! Så man ikke føler, man sejler rundt i en kajak i stormvejr helt alene. Men vi har brug for endnu flere,« hinter Aage Stokholm stilfærdigt.

»Selvfølgelig håber jeg, vores aktiviteter bliver et tilløbsstykke. Men det, jeg håber allermest, er, at synligheden af, hvor mange der savner koncerter og festivaler, bliver endnu tydeligere,« tilføjer han så.

I stedet for at tage modet fra os, har restriktionerne virket som en motivationsfaktor. Vi er gået all in på at løse udfordringerne, når de er kommet. Og når vi har løst dem, har vi haft kæmpe optur. Vores nye mantra er: “Vi tilpasser os og udfylder rammerne”. Man kan ikke lægge os ned!

Aage Stokholm, arrangør GrimFest

Nyt mantra

GrimFest kan se tilbage på et år med to skridt frem og et tilbage, et år hvor uvisheden har fyldt meget. Alligevel er der en god portion gå-på-mod at spore hos Aage Stokholm.

»Det lyder nok dumt, men hver gang vi har mødt nye benspænd, har jeg sagt “Yes, – der er nogen, der har udfordret os, så nu får vi lov til at vise, hvad vi kan.” Så i stedet for at tage modet fra os, har restriktionerne virket som en motivationsfaktor. Vi er gået all in på at løse udfordringerne, når de er kommet. Og når vi har løst dem, har vi haft kæmpe optur. Vores nye mantra er: “Vi tilpasser os og udfylder rammerne”. Man kan ikke lægge os ned!« lyder det stålsat fra Aage Stokholm.

Igen i år gentager GrimFest sidste års populære ‘’De Grimmeste Aftner’; sid-ned-koncerter for op til 500 mennesker. De Grimmeste Aftner skydes i gang 4. juni, hvor metalbandet Bersærk går på scenen.

»Det bliver fedt at komme i gang med De Grimmeste Aftner igen. Jeg glæder mig til lydprøven, hvor man kan høre anlægget og højtalerne blive tændt og mærke, at nu er vi i gang. Jeg glæder mig til at høre lastbilernes brummen, når vi får leveret varer, og til at mærke bassen runge i toiletvognen og vibrere i toiletsædet. Jeg glæder mig til alle de bittesmå ting, der er med til at udgøre det samlede store festivalbillede,« siger Aage Stokholm med næsten barnlig begejstring.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen