Royal bryllupsdag: »Det var alt ved hende, jeg blev draget af«

Den 14. maj er det præcis 17 år siden, at kronprinsparret sagde ja til hinanden.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Jørgen Jessen / Ritzau Scanpix

Den 14. maj. For over hundrede år siden var det netop den dato, hvor kong Christian X overtog tronen fra sin far, kong Frederik IIX.

Men spoler man tiden frem til det seneste årtusindskifte på den royale tidslinje, er det en helt anden begivenhed, mange huskerdatoen for.

Den 14. maj 2004 klokken 16.00 hvilede øjnene på australske Mary Elizabeth Donaldson, som arm i arm med sin far, John Donaldson, tog turen gennem våbenhuset og videre op ad kirkegulvet i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, iført en enkel, langærmet kjole i hvid duchesse.

Forenden af gulvet ventede kronprins Frederik, og sammen bekræftede de ægteskabet over for biskop Erik Norman Svendsen.

Efter bryllupsceremonien fulgte en fest på Fredensborg Slot, hvor kronprins Frederik holdt en efterfølgende meget omtalt tale, idet han blandt andet citerede musikeren Lars H.U.G. og nummeret ”Mon de kan reparere dig?”.

- Kom, lad os gå. Kom, lad os se. Gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed, lød det i talen.

Det hele begyndte tilbage i år 2000, hvor kronprins Frederik tog turen til de olympiske lege i Australien for at overvære de danske atleter. Men opmærksomheden tilfaldt også en anden, nemlig den australske Mary Elizabeth Donaldson.

I biografien ”Under Bjælken” fra 2017 fortalte kronprinsparret nærmere detaljer om den skæbnesvangre aften.

De mødte hinanden på en restaurant og faldt i snak senere på aftenen.

Kronprinsen var træt og jetlagget efter den lange tur tværs over tidszoner og kontinenter, men han blev alligevel hængende, fortalte kronprinsessen i biografien.

- Det endte med, at Frederik, jeg og to andre tog hen på en natklub, hvor vi fortsatte dansen og snakken, sagde kronprinsessen i bogen.

- Jeg var først hjemme ved tre-fire tiden. Frederik satte mig af i en taxa, og inden den forsvandt om hjørnet, bad han om mit telefonnummer. Jeg gav ham det og fik et lille godnatkys på kinden, sagde hun i ”Under Bjælken”.

Han ringede til hende dagen efter.

Også han var meget mærket af mødet aftenen forinden, fortalte han i biografien ”Frederik - kronprins af Danmark” fra 2008.

- Indledningen var lidt hemmelighedsfuld, men meget smuk. Hvis man skal visualisere det, var det nærmest som et sommerlandskab i måneskin.

- Det var alt ved hende, jeg blev draget af. I begyndelsen var det hendes øjne og relativt dybe stemme. Det var jo ikke bare forelskelse, men ligeså meget følelsen af at have mødt en soulmate. Hvad præcist er svært at sige, når jeg elsker min kone, som jeg gør, sagde han.

Den royale romance fortsatte på hver sin side af kloden, inden kronprinsesse Mary flyttede Danmark.

Efter tre års forhold faldt kronprins Frederik på knæ under en tur til Rom.

- Og så sagde jeg: ”Du kan ikke sige nej, du må ikke sige nej, du bliver nødt til at sige ja”. Og så sagde hun ”ja”. Det var dejligt og lykkeligt. Vi var lykkelige og bare os to, sagde han ligeledes i bogen ”Frederik - kronprins af Danmark”.

Danskerne og den fremmødte verdenspresse blev præsenteret for kronprinsens brud, da parrets forlovelse blev offentliggjort i oktober 2003.

- Han gør mig glad. Han er klog, modig og omsorgsfuld, og så er han ret sjov og charmerende. Han er varm, og han har et stort hjerte, fortalte den dengang kommende kronprinsesse.

I oktober året efter brylluppet blev kronprinsparret forældre for første gang.

Prins Christian kom til verden 15. oktober 2005, i april 2007 blev prinsesse Isabella født, og i januar 2011 fordoblede kronprinsparret børneflokken med tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.