Tur retur Aarhus-Mols med færge, frokost og udflugt

Syddjurs Kommune støtter pakketure fra Aarhus til Mols med 250.000 kroner. Aarhus Sailevent med færgen MS Tunø, Skødshoved Badehotel og Natours er gået sammen om opgaven.

Artiklens øverste billede
På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Søulken Holger Østergaard er pensioneret maskinmester og har været nede i maskinrummet for at studere motoren på MS Tunø.

55.000 synes på Facebook, at der en god idé, at Aarhus Sailevent har oprettet en tur mellem Aarhus og Skødshoved. Det samme synes Syddjurs Kommune, som har valgt at give 250.000 kroner i støtte til formålet.

»Det er vi utroligt glade for. Vi har fået en kæmpe opbakning fra folk på de sociale medier, og nu skal vi så gøre vores drøm til virkelighed,« siger Niels Ravn og Lars Hede, da avisen møder dem på deres fine game træbåd, MS Tunø, der tidligere har sejlet til Tunø.

Vi skal til Skødshoved og hente et hold passagerer, som de sejlede over klokken ni om formiddagen og som nu skal hjem med afgang fra Skødshoved klokken 17.45

»Vi har både tilbudt almindelig færgesejlads og pakketure i samarbejde med det fine gamle Skødshoved Badehotel og Natours.dk, der laver guidede ture i Mols Bjerge. Der er stor interesse for især pakketurene,” forklarer de.

Og netop det samarbejde ser Syddjurs Kommune et stort potentiale i. Det rummer kombinationen af en hyggelig sejltur på et fint og bevaringsværdigt træskib, en frokost lavet af det aarhusianske Vesterlauget, som er nye forpagtere af badehotellet, og så de guidede ture i Mols Bjerge. Området byder på alt fra en fantastisk udsigt til bevaringsværdig natur og istidslandskaber.

På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Fiskesnøren driller, så der er stor koncentration i styrehuset.

Mens Niels Rav fortæller om kommunens støtte og det nye samarbejde, finder han en fiskestang frem og forsøger at gøre den klar. Skipper Aage Boesen Pedersen har nemlig fortalt ham, at man kan fiske på overfarten.

Snøren driller og Niels Ravn må ind til skipper i styrehuset og have hjælp til den. De nørkler længe, men så er han klar og kaster linen ud. Skibet sagtner farten og Niels Ravn kigger forventningsfuld ned i det dybe vand.

Men tiden løber og passagererne venter på molen i Skødshoved, så MS Tunø må haste videre.

»Jeg fanger i hvert fald ikke noget, hvis jeg ikke prøver,« fastslår sømanden, og bliver ved med at forsøge, indtil han får travlt med at hjælpe med at lægge til land.

På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Niels Ravn har besluttet sig for at prøve at fiske på vej til Skødshoved, hvor han skal hente passagerer.

Glade Passagerer

Nogle af morgendagens passagerer skal ikke med tilbage til Aarhus, så der er denne dag en halv snes, der lige får en hjælpende hånd, da de træder om bord. På molen er der mere end dobbelt så mange, som er med for at vinke eller for at se skibet og følge med på nærmeste hold.

Alle øjne følger MS Tunø, da hun igen glider ud fra Skødshoved og mod Aarhus.

Familien Torjusen vinker ivrigt farvel til farmor, som de har besøgt i familiens sommerhus. Far Michael er i korte bukser på denne kølige dag, men når nu børnene hedder Therkild og Hugin og den lille, som er på vej, skal hedde Aslak, er det ganske naturligt at opføre sig som en viking, mener han.

På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Hvor hurtigt sejler vi? Spørger familien Torjusen. Niels Ravn tegner og fortæller.

»Jeg er kommet på Skødshoved hele mit liv og mange i Torjusen-familien har sommerhuse herovre. Der er 75 kilometer i bil fra vores hjem i Odder, så færgen er en rigtig fin løsning for os. Vi kører kun i 20 minutter til Navitas, hvor vi har parkeret gratis, fordi det er helligdag, og så hopper vi på MS Tunø,« siger Michael Torjusen.

»Næste gang skal vi have mormor på 92 år med. Hun går meget op i, at færgen her er begyndte at sejle.«

Therkild og Hugin har fået lov til at styre skibet både på vej over og på vej hjem.

»De har helt styr på, hvor man ikke skal sejle ved Skødshoved, for der kan man nemt gå på grund,« forklarer den lokalt kendte familie.

En søulk tjekker op

En af de andre passagerer er Holger Østergaard, der i 26 år har ejet et passagerskib, der hed Turisten og som sejlede på Silkeborg Søerne.

»Jeg sad tilfældigt og spiste min madpakke på kajen en dag, hvor ejeren fortalte, at han skulle have et nyt skib. Jeg købte det gamle og brugte det som lystbåd. Den er 14 meter lang og godkendt til 75 passagerer. I dag sejler den stadig i Ferskvands Fiskeriforeningen,« siger Holger Østergaard.

På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Lars Hede er den ene af skibets to ejere. Her spejder han mod land sammen med skipper Aage Boesen Pedersen

»Jeg ville så gerne se motoren i MS Tunø, så jeg har været en tur i maskinrummet. Den er virkelig fin,” siger den pensionerede maskinarbejder, som ikke selv mener, at han er sømand trods sine 26 år med Turisten.

Han følges med sin datter og hendes familie, som har haft madpakker med og har udforsket Mols.

»Vi kender ikke området, og synes, at det har været en skøn tur, siger de og skynder sig ud i forstævnen for at få det hele med, da MS Tunø sejler ind i Aarhus Havn.

I lige linje over bugten er der kun ti kilometer til Skødshoved. Ifølge Google Maps er der knap 50 kilometer på landjorden, og det tager en time at tilbagelægge dem.

»Det tager cirka tre kvarter at sejle turen, så det er ikke meget hurtigere, men det er meget hyggeligere,« mener Lars Hede, der har fået idéen til turene sammen med sin makker Niels Ravn.

På tur med MS Tunø mellem Aarhus Havn og Skødshoved på Mols. Familien Østergaard Bak står i stævnen og ser ind over Aarhus.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.