Smagen af Fyn

Sæt tænderne i lækre fynske specialiteter og støt de små producenter

Artiklens øverste billede
På Nybro Æbleplantage mærker man gevinsten af hårdt arbejde og den fede gode fynske jord. Her kan du finde det sødeste frugt og de mest friske økologiske grøntsager. Du kan selv være med til at plukke. Foto Tina Nybro

På en sommerdag i kirsebærsæsonen er det anbefalelsesværdigt at tage cyklen eller bilen på de fynske landeveje. Mange steder står der boder, hvor der bliver solgt søde kirsebær. I Kerteminde har der i årevis været afholdt Kirsebærfestival, og forhåbentlig kommer den tilbage i sin oprindelige form på et tidspunkt efter corona.

Danmarks frugthave

Fyn bugner af idyl og frugter og øen midt i Danmark bliver da også kaldt for Danmarks frugthave, på grund af det milde klima, den fede jord, og det kuperede terræn, der skaber ideelle forhold for at avle frugt. Og vil man helst tæt på frugten, så kan man selv få lov at plukke med. F.eks. på Nybro Frugt, der ligger få kilometer fra Kerteminde.

Frugtplantagen Nybro

Det er en frugtplantage, der strækker sig over 18 hektar på smukt landskab med æbler og pærer. Der samles æbler og pærer, presses, juices, koges og smages til på plantagen, som laver mange produkter ud af råvarerne på plantagen. De sælges naturligvis i gårdbutikken. Der sælges også kartofler, jordbær og søde kirsebær. Plantagen er hovedleverandør af kirsebær til Kirsebærfestivalen.

Fra 1. september er det muligt at komme og plukke sine egne æbler og pærer. Man kan også få en rundvisning uden at plukke noget. Men gør dig selv en tjeneste og kom ned i fart og mærk glæden ved at få det, du selv spiser, direkte fra den oprindelige kilde.

Ring først for at aftale besøg. Læs mere på Nybrofrugt.dk

Slagtes kun hvis der er kunder

I byen Jersore tæt ved Bogense har Jytte Schaldemose slået sig ned og opdrætter køer på den kærligste måde. Jersoregalloway hedder hendes gård, opkaldt efter både byen og de Galloway køer, hun opdrætter.

I øjeblikket har hun omkring 120 køer, og de går ude hele året. Køerne græsser på de smukkeste områder, blandt andet Enebærodde, med hav, strand og masser af plads til at spise. Køerne lever et godt liv, og går for sig selv. Racen er kendt for, udover deres rolige temperament, at være særdeles velsmagende. Vil man sætte tænderne i det dejlige kød, så kan det ske ved henvendelse til Jytte selv.

”Når jeg får en henvendelse, så går jeg ud på marken og ser, hvem der er stor nok, til at blive slagtet. Men de slagtes kun, når der er nogen, der vil aftage kødet,” fortæller Jytte.

En ko skal være mere end 2 et halvt år gammel, før den kan slagtes.

Jytte har selv noget af det lækre kød. Det sælger hun på fødevaremarked Erholm slot hver lørdag, hvor der sælges lokale råvarer.

Læs mere på slottes hjemmeside og skal du have fat på Jytte, så kan hun kontaktes på mail via sin hjemmeside jersore-galloway.dk

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.