Aarhusbandet Verdens Sidste Idé optræder i hjembyen

Lyden er rocket feel-good melankoli, og sangteksterne forfattet af en tilsyneladende distræt frontmand, når den aarhusianske sekstet Verdens Sidste Idé giver livekoncert i hjembyen

Artiklens øverste billede
Asbjørn Hvelplund er forsanger og sangskriver i det aarhusianske band Verdens Sidste Idé. Bandet spiller på Atlas i Aarhus 28. maj. Foto: Ditte Chemnitz

Verdens Sidste Idé. Den aarhusianske sekstet med sanger og sangskriver Asbjørn Hvelplund i front spiller deres dansksprogede, rockede, melankolske feel-good numre, når de 28. maj spiller live på Atlas.

»Det var lidt en oplevelse af at stå på scenen for første gang. Jeg tænkte: Gør jeg normalt det her? Plejer vi at stå sådan her? Og publikum sad med åben mund og kiggede på røgmaskiner og lys – som var teknologien lige landet fra Mars. Man har lidt glemt, hvordan høj volumen føles, og hvor effektfuldt scenelys og røgmaskiner er,« fortæller Asbjørn Hvelplund om den koncert, han og bandet spillede i Randers forrige weekend. Deres første livekoncert efter et års corona nedlukning og aflysning af samtlige bandets planlagte koncerter.

»Det er også lidt sådan, jeg forventer, det bliver, når vi spiller i Aarhus. Som om vi lige er landet fra Mars. Koncerten bliver samtidig lidt speciel, fordi Aarhus er hjemby for os alle seks. Det er her, vi har mødt hinanden og har indspillet vores musik. Det er her, vi føler os hjemme. Vi vil selvfølgelig gerne gøre det godt alle de steder, vi er ude at spille, men her er der ligesom også andre følelser på spil for os. Vi har venner og familie blandt publikum – det giver en anden vibe,« siger Asbjørn Hvelplund.

Nysgerrighed og optimisme

De seks musikere havde kendt hinanden på kryds og tværs fra det aarhusianske musikmiljø i flere år, da de i 2018 begyndte at lave indspilninger sammen under bandnavnet Verdens Sidste Idé. I november 2018 udgav de debutsinglen “Hey, Præst”.

»Vores allerførste single som band har nu har rundet utrolige 70.000 afspilninger på Spotify alene. Det er ret vildt at tænke på. Særligt når man ved, at den er skrevet på fem minutter på et kollegieværelse,« ler Asbjørn Hvelplund.

Sidste år udgav Verdens Sidste Idé debutalbummet “Den Indre By”, og i marts i år kom de på gaden med ep’en “Jordiske Chancer”.

»Vi kom ud med “Jordiske Chancer” i marts og skulle have været ude og spille en række koncerter lige efter. Men de endte alle sammen med at blive udskudt på grund af corona. Koncerten på Atlas 28. maj er en af dem. Scenariet var det samme, da vi udgav vores debutalbum “Den Indre By” i april 2020. Vi skulle have spillet koncerter i en række forskellige byer i kølvandet på udgivelsen, og vi skulle have optrådt på Jelling Festival og GrimFest i Aarhus. Men da corona lukkede landet ned, kollapsede det alt sammen,« siger Asbjørn Hvelplund med hørbar ærgrelse i stemmen.

Vi tror på, vi kan lave noget originalt inden for vores genre på et tidspunkt. Noget som både har det enkle og ligetil i teksterne og det levende og organiske i musikken. Og det er i vores nysgerrighed på, hvor det bærer os hen, at optimismen lever.

Asbjørn Hvelplund, sanger og sangskriver i Verdens Sidste Idé

Trods flere benspænd har corona ikke taget pusten fra Verdens Sidste Idé. De er fortsat med at producere og udgive og med at arbejde sig nærmere bandets lyd.

»Normalt udgiver man ny musik, og så tager man ud og spiller. Vi har ligesom bare fortsat med at udgive uden at komme ud at spille. Det har da efterladt lidt et tomrum...« Hvelplund suger luft ind og siger så med styrket stemmeføring:

»Men vi har fået rigtig god respons på vores udgivelser. Og vi fortsætter med at udgive og håber at kunne udgive nyt allerede til efteråret. Selv tror vi på, vi har vores bedste udgivelser foran os. Vi er ved at afsøge og udvikle vores univers og finde ud af, hvor vi er bedst. Personligt synes jeg, vi er bedst i den her rockede feel good melankoli, jeg vil beskrive lyden af Verdens Sidste Idé som. Men vi er stadig ved at definere vores lyd.«

I løbet af de tre år der er gået, siden de seks medlemmer teamede op om Verdens Sidste Idé, har de haft en fælles fornemmelse af hele tiden at blive bedre og bedre.

»Vi tror på, vi kan lave noget originalt inden for vores genre på et tidspunkt. Noget som både har det enkle og ligetil i teksterne og det levende og organiske i musikken. Og det er i vores nysgerrighed på, hvor det bærer os hen, at optimismen lever,« lyder det fra Asbjørn Hvelplund.

Verdens Sidste Idé blev dannet af seks Aarhus-musikere i 2018. Senest har bandet udgivet ep'en "Jordiske Chancer", som kom ud i marts i år. PR Foto


Distræthed eller kannibalisme

Ud over at være forsanger er Hvelplund også tekstmageren i Verdens Sidste Idé.

»Det skifter hen over tid, hvor jeg får inspirationen til vores sangtekster fra. Tidligere lod jeg mig tit inspirere af, hvad folk gik og sagde til hinanden. Jeg var nærmest besat af at lytte til folks måde at tale på og gik konstant og ledte efter linjer, jeg kunne bruge,« fortæller forsangeren. Han tøver kort. Så siger han.

»Jeg bliver tit opfattet som distræt af mine omgivelser. Og det er nok sådan, det ser ud udefra, når jeg er opslugt af noget og går rundt og ligner en, der er langt væk. Men jeg synes jo, det er en helt urimelig anklage, idet det jo forholder sig helt modsat: jeg er ikke distræt - bare vældig engageret,« understreger musikmanden.

»Jeg er stor fan af Nick Cave. Jeg så på et tidspunkt en dokumentar om ham, hvor han siger, at han opfatter sig selv som kannibal. Jeg tror, det, han mener, er, at han tærer følelsesmæssigt og mentalt på folk omkring sig, når han skriver sange. Det gælder nok for mange sangskrivere. For folk omkring os, kan vores opslugthed opfattes som distræthed. Eller som kannibalisme,« griner han.

Senest har Asbjørn Hvelplund været meget optaget af politik, og sangteksterne på ep’en “Jordiske Chancer” afspejler netop hans politiske engagement. Ikke direkte, men indirekte.

»Jeg ville gerne skrive noget om alt det, der rører sig i verden lige nu. Om de vilde, komplekse, trans-nationale problemer, som man skal forsøge at opbevare optimismen i. Men jeg er ikke god til at være politisk. Derfor endte jeg med at skrive fire sange om et par, som skal igennem en svær samtale med hinanden. Og gjorde det til et billede på samfundet og vores problemer med klima, ulighed, integration og så videre,« forklarer Asbjørn Hvelplund og uddyber:

»Uden at det skal lyde forkert, så er parforholdet et langt sejt træk. Samtidig udvikler det en og er helt fantastisk. Ved at anskue politik på samme måde, kunne vi måske løse nogle af de komplekse problemer, vi som samfund rammer panden imod. Hvis vi i stedet for flammetaler og symboler tog de svære samtaler og forhandlede os frem.«

En nyligt udgivet ep betyder ikke, at produktiviteten er udtømt. Hverken hos Asbjørn Hvelplund eller hos bandets fem øvrige musikere.

»Vi er i fuld gang med at skrive og komponere musik. Så ud over musik fra vores første album og vores seneste ep kan publikum til vores koncerter forvente at høre helt nye og uudgivede sange. Med afsæt i et nyt tema, jeg er blevet grebet af. Hvad det er, holder jeg for mig selv lidt endnu...,« lyder det hemmelighedsfuldt fra frontmanden.

»Er man nysgerrig, kan man jo komme til koncerten på Atlas og få en smagsprøve på noget af det nye,« siger han så med smil i stemmen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.