Nicolaj Mogensen tryller ikke alene for, men med sit publikum

For den aarhusianske tryllekunstner Nicolaj Mogensen er det gode show et show, hvor publikum er deltagende. I det seneste år med corona har tryllekunstneren måttet undvære sit publikum, men optimismen lever. Det samme gør magien.

Artiklens øverste billede

Manden med det sorte skæg, det mørke hår og den pæne jakke holder seks nummererede konvolutter foran en tilfældigt udvalgt herre blandt publikum og beder ham lægge sin mobiltelefon i en af konvolutterne. Let tøvende lægger den nydelige herre sin blanke, koksgrå smartphone i kuverten med tallet tre. Den sortskæggede mand finder fem plastiktelefoner frem fra sin kuffert og lægger en i hver af de resterende kuverter. Kuverterne placerer han side om side med de påskrevne tal opad på et bord. Herefter rækker han den nydelige herre et raflebæger og en terning og beder ham slå et slag. Alt imens herren ryster bægret, dykker den sortskæggede mand atter ned i kufferten og tager en hammer op. Terningen viser fire og prompte rammer hammerens hoved kuverten med nummeret fire, så indholdet knaser. Den sortskæggede man beder den stadig mere tøvende herre om at gentage. Han slår et, og snart er indholdet i kuverten påskrevet tallet et knust under hammeren. Sådan fortsætter de, til der kun er en kuvert tilbage...

Den sortskæggede mand hedder Nicolaj Mogensen. Han er tryllekunstner og tankelæser på fuld tid og har været det i tretten år. Tricket med konvolutterne og mobiltelefonen er blot et af en lang række, som den aarhusianske magiker optræder med.

»Min interesse for trylleri startede i en meget tidlig alder. Jeg har altid været meget fascineret af det, der ikke kan forklares ved første øjekast. Ikke det åndelige eller overnaturlige, men det, hvor man umiddelbart har svært ved at gennemskue, hvad det er, der sker,« fortæller den 28-årige tryllekunstner.

Da Nicolaj Mogensen som 15-årig var færdig med folkeskolen, var hans interesse for trylleriet kun taget til, og han søgte viden og fællesskab blandt andre tryllekunstnere i Østjylland.

»Da jeg havde afsluttet folkeskolen, brugte jeg mere og mere tid på trylleriet. Tanken om at kunne præsentere effekter, som det gængse selskab ikke kunne forklare, tiltalte mig. Jeg kom i kontakt med Magisk Klub Aarhus og blev draget ind miljøet der. Jeg blev også introduceret for Pegani tryllebutik i Horsens, hvor indehaveren, Steen Pegani, der selv er tryllekunstner, gav mig en masse gode idéer og fif. Derfra tog det ligesom fart med at lære og opfinde nye tricks...« fortæller han.

I 2017 tog Nicolaj Mogensen et afgørende skridt. Fra at have haft trylleriet som hobby, besluttede han sig for at gøre det til en professionel virksomhed.

»Efter at have færdiggjort gymnasiet fik jeg job i en fritids-og ungdomsklub. I den periode legede jeg kortvarigt med tanken om at blive journalist, men trylleriet lå så meget i baghovedet på mig, at det var svært at abstrahere fra. Så i 2017 valgte jeg at sige mit job op og gå all in på trylleriet. Det var en stor beslutning for mig på det tidspunkt. Dengang var der ingen, der kendte mit navn, så det var svært at vurdere, om det overhovedet var realistisk at leve af trylleriet. Ud over 10. klasse og gymnasiet havde jeg jo ikke vanvittigt meget at falde tilbage på,« husker Nicolaj Mogensen.

De fire år, der er gået, siden Nicolaj Mogensen besluttede sig for at blive tryllekunstner på fuld tid, har forsikret ham om, at hans beslutning var rigtig.

»I dag lever jeg af trylleriet. Jeg har optrådt mange forskellige steder, og jeg elsker det,« siger han.

Der er rungende latter, store øjne og begejstret applaus hos publikum, når den aarhusianske tryllekunstner Nicolaj Mogensen folder sig ud i utrolige tricks og tankelæsning. Foto: Nadia Hansen

Publikum er nøglen

At give et selskab en oplevelse ud over det sædvanlige er noget af det, Nicolaj Mogensen nyder allermest.

»Jeg går meget op i at planlægge et show, som har til hensigt at skabe glæde og fascination og give gæsterne en oplevelse, som de - i de flestes tilfælde - synes er vanvittig og ikke kan forstå. Det er min største drivkraft; at skabe noget blandt andre mennesker, noget som bliver taget godt imod, og som de gerne vil have mere af,” siger han med udtalt entusiasme.

Nicolaj Mogensen er ikke det, de fleste forstår ved en traditionel tryllekunstner. Der er ingen høj hat, ingen duer og ingen overskåret dame i hans shows. Til gengæld er der masser af magi, humor og – ikke mindst - tankelæsning.

“Min stil er lidt anderledes end den gængse, fordi jeg kombinerer tryllekunst med tankelæsning. Jeg synes, de to ting giver noget til hinanden og til selve showet, så publikum får en anderledes oplevelse,« fortæller den unge tryllekunstner.

Når jeg er ude at optræde, er det vigtigt for mig at inddrage publikum. Det må ikke blive et 'mig-og-jer-show'. Jeg vil gerne give publikum følelsen af, at de er en del af en enhed. Sammen med mig.

Nicolaj Mogensen, tryllekunstner og tankelæser

For ham er nøglen til det gode show, at publikum er aktivt deltagende.

»Når jeg er ude at optræde, er det vigtigt for mig at inddrage publikum. Det må ikke blive et ‘mig-og-jer-show’. Jeg vil gerne give publikum følelsen af, at de er en del af en enhed. Sammen med mig. Det har jeg ekstremt gode erfaringer med. Flere publikummer har sagt, at netop det, at de bliver inddraget, gør showet mere personligt og nærværende og hjælper dem til at fastholde fokus fra start til slut,« siger Nicolaj Mogensen.

Nicolaj Mogensen nyder at inddrage publikum i sit show, når han er ude at optræde. Det hjælper publikum til at fastholde fokus fra start til slut og giver dem en følelse af at være en del af showet. Foto: Nadia Hansen

Optimismen lever

I de sidste mange måneder har corona været årsagen til, at Nicolaj Mogensen har måttet undvære sit publikum.

»Ved første lockdown i 2020 var det vanvittigt. Alle konfirmationer og andre større fester blev aflyst og dermed alle mine shows. Det var en sindssyg hård og ekstrem hektisk periode. Jeg forsøgte mig med at lave nogle virtuelle shows, som egentlig blev taget godt imod, men det er ikke det samme. Der går noget af det, når jeg ikke er fysisk til stede og ikke kan henvende mig til publikum. Rent teknisk kom jeg også ud for, at der var et mys forsinkelse på, hvilket gjorde, at publikum klappede, når jeg var gået i gang med et nyt trick, eller at mine jokes simpelthen faldt til jorden. Det fungerer bare ikke optimalt,« fortæller Nicolaj Mogensen.

Et år præget af nedlukning og forsamlingsforbud har dog ikke fået ham til hverken at tabe modet eller opgive trylleriet.

»Da anden lockdown ramte, havde jeg igen-igen arrangørerne i røret, som måtte udskyde deres fester til sensommeren. Men heldigvis har jeg en del shows i kalenderen i august og september, og til den tid satser jeg på, det er muligt at optræde live. Som person er jeg positiv og energisk af natur. Ser jeg tilbage på det seneste år, er det klart, at antallet af shows, der er blevet booket, har været lavere end før corona, men alt i alt ser det hæderligt ud. Og nu lysner det stille og roligt,« lyder det optimistisk fra Mogensen.

Tiden med corona har Nicolaj Mogensen brugt på at brande sig selv, optimere sin hjemmeside, lave virtuelle shows og finde på nye jokes og tricks.

»Alle tricks og jokes, jeg optræder med, er mine egne. Jeg tager ind imellem udgangspunkt i en idé, nogen har fået for længe siden, men jeg gør den altid til min egen. Nu glæder jeg mig bare vanvittigt til at komme ud og optræde live igen og prøve noget af mit nye materiale af. Min store passion er at trylle for et levende publikum, og jeg kan næsten ikke vente med at komme fysisk ud blandt folk og give dem gode grin og vilde wauw-oplevelser,« siger han med udtalt begejstring.

Den sortskæggede mand rækker den sidste af de seks kuverter til herren, der tager imod og åbner den med sitrende hænder. Den nydelige herre gør store øjne, og hans sammenpressede læber breder sig ud i et smil fra øre til øre. Han begraver hånden i kuverten med tallet tre og trækker indholdet op: en blank, koksgrå smartphone.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.