Fra Aarhus til Damaskus: Historier hjælper os med at forstå ondskab

For 10 år siden brød det arabiske forår løs i Syrien. Ny spændingsroman ’Damaskus’ skildrer begivenheden gennem en dansk erhvervskvinde, der via sit arbejde i Syrien spionerer på den syriske magtelite kun for at opdage, at hendes bedste ven tilhører den. Forfatteren bag er Iben Albinus, der har trådt sine barnesko i trygge Aabyhøj og Aarhus Midtby, men nu skriver om krigsforbrydelser, kærlighed og kvinder, om venskab og om ondskab.

Artiklens øverste billede
Spændingsromanen 'Damaskus' udkom 25. maj på Politikens Forlag. Ifølge forfatteren hjælper bogen os med at forstå og bearbejde, hvad det vil sige at være et menneske på godt og ondt. Pressefoto

Iben Albinus har altid været optaget af historier med et stort internationalt vingefang – uanset om det var i romanform eller på film – men allermest af spionhistorier og politiske thrillers. Nu skriver hun selv, og hendes mål har været at skrive en bog, der både gør læseren klogere og underholder:

»Jeg elsker fuld fart over feltet, når jeg læser eller ser film, men der skal være dybde i historierne. Spændingsgenren er eminent til at fortælle historier om vores samtid og til at lære os, hvordan vi kan forholde os til ondskab og død,« siger Iben Albinus.

»Spændingsgenren hjælper os med at forstå og bearbejde, hvad det vil sige at være et menneske på godt og ondt.«

Men temmelig ofte er det mænd, der er i hovedrollerne, og det ville Iben Albinus gerne lave om på:

»Jeg havde lyst til, at vi skulle følge en kvinde for en gangs skyld. Jeg synes, det er skønt at se en film, hvor vi følger en actionman som Matt Damon, der spiller Jason Bourne, og jeg kan sagtens identificere mig med det,« siger Iben Albinus.

»Men jeg havde lyst til at se en rødhåret kvindelig skandinav med fregner, der tager ud for at redde verden. Og her synes jeg, at det er superspændende at dykke ned i, hvad koster det for hende at gøre? Hvad koster det på hjemmefronten? Og hvad er det for et drive man har, når man som kvinde gerne vil redde verden?«

Samtidig fik hun sneget lidt af sig selv med i historien:

»Jeg er født og opvokset i Aabyhøj og Aarhus Midtby. Jeg boede i mange år som barn i Vestergade, mens jeg gik i skole i Aabyhøj. Sigrid, min hovedkarakter, er vokset op i Aarhus og bor, ligesom jeg gjorde, som barn i kollektiv i Aabyhøj – og ligesom for mig har kollektivmiljøet påvirket Sigrids syn på verden på godt og ondt,« siger hun.

Iben Albinus’ eget liv ligger dog langt fra Damaskus’ gader. Som ung gik hun på universitetet i Aarhus og arbejdede i flere år på Café Ziggy og Café Paradis.

»Først som 28-årig flyttede jeg til København, og jeg har den dag i dag en stærk tilknytning til Risskov, hvor min svigerfar gennem 24 år bor på Nordre Strandvej. Han bor stadig i min mands barndomshjem, hvor vi jævnligt er på besøg og holder ferie.«

Virkelighedstro fortælling

Det lyder noget mere beskyttet end det liv, hendes karakterer i ’Damaskus lever’. Men Iben selv har også været vidt omkring:

»I min research til bogen har jeg blandt andet været i Syrien og Libanon. Jeg havde fået gennemtjekket sikkerheden omkring rejsen, og det var en stor oplevelse.«

Resten af researchen kunne laves via bøger, artikler og mere end 100 gennemførte interviews med kilder og eksperter.

»De sidste fem-seks år har jeg opbygget et kildenetværk af syrere, der har siddet i Assads fængsler og er flygtet fra det hemmelige politi dernede, og af diplomater, sikkerhedsrådgivere og folk, der har været kilder for Forsvarets Efterretningstjeneste. ’Damaskus’ er en virkelighedstro fortælling, hvor jeg har opdigtet karakterer og plot. Men uhyggen har jeg ulykkeligvis ikke behøvet at digte på,« siger hun.

»Mit håb er, at læserne føler, at de rejser med fra Danmark til Damaskus, når de læser bogen. At de møder de her mennesker og besøger stederne, og at de gennem historiefortællingen bliver klogere på en af de mest opsigtsvækkende konflikter i vores tid.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen