Kunsten at elske

Artiklens øverste billede
Johannes Lunn, sognepræst i Hammel-Voldby-Lading. Foto: Presse

”Kærlighed er den eneste virkelige løsning på den menneskelige tilværelses problem”

Sådan står der på forsiden af et gammelt eksemplar af Erich Fromms Kunsten at elske, som står på min reol. Fromms hensigt er, skønt den er udgivet i 1956, at gøre op med den moderne forståelse af kærlighed, som noget lettilgængeligt og noget man bare kan.

Fra vi er små, bliver vi tvangsfodret med ideen om, at kærlighed er noget, som opstår mellem to mennesker, og så er alt skønt. ”Prinsen og prinsessen levede lykkeligt til deres dages ende. Slut” Med et kærlighedskys og et trylleslag, så lever eventyrets hovedpersoner i en ubrydelig og overbærende symbiose resten af livet, ik?

Fra vi er små, bliver vi tvangsfodret med ideen om, at kærlighed er noget, som opstår mellem to mennesker, og så er alt skønt.

Når vi så bliver større, begynder vi at se Hollywood-film, som for det meste er følelsesporno, men har det samme klimaks, som eventyret; hvis helten eller heltinden bare kan få deres udkårne, så kan filmen slutte lykkeligt. Eller vi lytter til popmusik om en der har mistet, eller aldrig har fået sit livs store kærlighed, og så er livet jo stort set slut eller ikke værd at leve.

Alt sammen vrangforestillinger vi fodrer os selv og hinanden med, for kærlighed mellem to mennesker kommer ikke bare dumpende. Forelskelse gør, men ikke kærlighed. Det er også vigtigt at skelne mellem at elske og at blive elsket, for det ene er noget du får fra en anden og det andet er noget du gør.

Kan du spille guitar, fordi du har set og hørt andre gøre det? Kan du lave mad fordi du har smagt eller duftet til det? Kan du spille fodbold, bare fordi du har set en kamp? – Det samlede svar må være nej.

Hvorfor forventer vi så, at vi kan elske, bare fordi vi selv er blevet elsket? Det ville jo i værste tilfælde betyde, at folk der aldrig har følt sig elsket, aldrig selv ville kunne elske, men det er heldigvis ikke tilfældet. Nej, som alt andet kræver det øvelse at elske. For det er en kunst at være overbærende, forstående og elskende hver dag overfor det samme menneske.

For vi mennesker begår jo dagligt de samme fejl, det kender vi alle, de små ting ved vores partnere, som nogle dage gør os sindssyge og andre dage gør os bløde i knæene. Vores evne til at elske, er ikke noget der bare sker, men nu ved vi, den skal trænes og holdes ved lige. Vi bruger tit udtrykket; ”at pleje forholdet” og det er også godt, hvis man ved siden af øver sig i at elske.

For at elske, er ikke kun gældende for din partner, men for alle mennesker du møder. Så i og med, at du opøver din evne til at elske, finder du måske mere tolerance overfor dine medmennesker.

Og nu forventer du sikkert nogle nemme tips til, hvorledes du så kan lære at elske, men desværre ikke. For alle er forskellige, så der er ingen nem løsning. Men med lyst og nysgerrighed kan du nå langt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.