Aarhus får ny kunststi i børnehøjde

Aarhus Kommune står bag en ny kunststi igennem Aarhus, som skal hjælpe børn og voksne til at opleve byen og lære dens historie at kende. Ruten, der er tre kilometer lang, består af 30 fliser, som den aarhusianske streetart-kunstner, Mikkel Jessen, har malet sine farverige fuglemotiver på.

Artiklens øverste billede
Emilie på 4 år og Jonas på 7 år er ude at lede efter den lille fugl, Pip, på Aarhus' nye kunststi. PR Foto

Fra på fredag kan aarhusianerne glæde sig over at kunne følge en ny, kulørt og ”bevinget” kunststi igennem Aarhus bymidte. Kunststien består af 30 fliser, som er placeret udvalgte steder i byen og malet med farverige fuglemotiver, som den aarhusianske streetart-kunstner, Mikkel Jessen, står bag. Projektet er bestilt af Aarhus Kommune.

»Jeg har glædet mig rigtig meget til se fliserne i bybilledet og til at kunne gå ruten. Jeg kommer nok til at gå den rute tusind gange. Egentlig er det lidt vildt at tænke på, at alle, der bevæger sig rundt i byen, nu vil kunne se mine tegninger...,« siger Mikkel Jessen med en anseelig portion ærefrygt i stemmen. Som om netop det faktum først går op for ham i samme sekund.

Mikkel Jessen ved en af de 30 fliser, som hans fuglemotiver optræder på. Her ved kunststiens begyndelse ved Aarhus Banegård. PR Foto

Kunststien, der er tre kilometer lang, starter ved Aarhus Banegård og slanger sig ned igennem sidegaderne til Strøget, videre over Fredens Torv, hen over Bispetorvet, igennem Graven og Guldsmedgade op til Lille Torv og videre langs med Busgaden ad Frederiksgade op til Rådhuspladsen, hvor ruten slutter af ved Agnete og Havmanden.

»Jeg er spændt på, hvordan fliserne bliver taget imod. Jeg håber selvfølgelig, at aarhusianerne lægger mærke til mine motiver på fliserne, når de går rundt i byens gader, og at de kan lide dem. Men hellere at folk ikke synes om mine tegninger, end at de slet ikke ser dem. For det er noget af det, jeg gerne vil: få folk til at kigge op fra mobiltelefonerne og se verden omkring dem,« siger den 29-årige streetart-kunstner.

Jeg håber selvfølgelig, at aarhusianerne lægger mærke til mine motiver på fliserne, når de går rundt i byens gader, og at de kan lide dem. Men hellere at folk ikke synes om mine tegninger, end at de slet ikke ser dem. For det er noget af det, jeg gerne vil: få folk til at kigge op fra mobiltelefonerne og se verden omkring dem.

Mikkel Jessen, streetart-kunstner

Kunststien er langt fra det første kreative aftryk, Mikkel Jessen har sat på byen. Hans streetart er også at finde under broen til Langelinieparken, i baggården til Paradisgade 14, på ishuset ved Den Permanente, på Godsbanen og på affaldscontainere i Botanisk Have.

»Det er ikke mere end et par år siden, jeg sagde mit skrivebordsjob op og gav mig i kast med at male på fuld tid. Jeg havde lyst til at prøve at arbejde med spraymaling, så jeg fandt en mur i Aarhus, hvor jeg gerne ville male, tog et billede af muren og photoshoppede et af mine malerier ind på muren. Billedet sendte jeg til Aarhus Kommune og spurgte, om jeg kunne få lov. Kommunen var positiv over for min idé og vendte tilbage med et ja. Herudover tilbød de endda at betale både maling og et honorar. Det var jeg ret overrasket over. Tænk at jeg kunne få penge for at lave noget, jeg brændte for og syntes var fedt, uden hverken at have et etableret navn eller flere års erfaring!« fortæller Mikkel Jessen begejstret.

Den aarhusianske streetart-kunstner, Mikkel Jessen, har sat kulør på tunneler, baggårde og affaldscontainere rundt omkring i Aarhus. Fra fredag 4. juni kan hans kulørte fuglemotiver opleves på 30 fliser på Aarhus Kommunes nye kunstrute igennem byen. PR Foto

Fysisk Pokémon-jagt

Mikkel Jessens første streetart-maleri i Aarhus førte flere med sig. Og for godt et år siden blev Mikkel kontaktet af Marie Overgaard Nielsen, der sidder som projektleder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

»Ideen med at skabe en kunststi har rumsteret længe. Vores tanke var at lave en kunststi, som henvendte sig primært til børn i alderen 3 til 8 år og deres forældre. Via” Opdag Aarhus” appen kan de følge ruten og lære om byen,« fortæller Marie Overgaard Nielsen og fortsætter:

»Jeg har haft flere samarbejder med Mikkel, og hans tegninger henvender sig meget til børn, så han var helt oplagt at få med på projektet.«

Når man går ad kunststien, kan man via Aarhus Kommunes app, “Opdag Aarhus,” læse en lille fortælling ved hver af de 30 flise-kunstværker. Fortællingen, som handler om den lille fugl, Pip, der vender hjem til Aarhus fra Australien og oplever byen på ny med dens vikinger, biskopper, skyskrabere og Letbane, er skrevet af Marie Overgaard Nielsen.

»Vores ambition har været at lave kunst i børnehøjde koblet med en slags fysisk Pokémon-jagt. Tanken er, at børnene selv skal finde fuglene på fliserne, og at deres voksne så kan læse det kapitel af fortællingen op, som hører til den respektive flise. På den måde lærer børnene noget om Aarhus ved at se byen igennem Pips øjne - og forhåbentlig får de også et smil med på vejen,« siger Marie Overgaard Nielsen.

Mikkel Jessen har længe arbejdet primært med fuglemotiver. Således forestiller hans tegninger på de 30 fliser fuglen, som altså nu har fået navnet Pip.

»Jeg har længe været meget inspireret af fugle. Vi har bygget byer på bekostning af naturen, og alligevel kan man altid høre en fugl pippe, uanset hvor man er i Aarhus. Det fascinerer mig. Nu vil man så kunne finde min fuglekarakter flere steder i Aarhus. Og jeg håber da, at folk med tiden vil genkende mine fugle og min streg, når de bevæger sig rundt i byen. Genkendelighed kan noget helt særligt; den giver én en følelse af at være to steder på en gang,« siger Mikkel Jessen.

29-årige Mikkel Jessens streetart kan aarhusianerne også finde andre steder i byen. Blandt andet under broen til Langelinieparken, hvor kunstnerens farverige fuglemotiver sætter kulør på den grå beton. PR Foto

Fra havregryn til rundstykker

Mikkel Jessen har givet sig selv tre år til at få tegnekarrieren på skinner. Og her på andet år tegner det allerede lyst.

»Jeg er gået all in på at tegne. Men så længe man lever af havregryn, kan man godt spare op, selv om man bor i centrum af Aarhus, sådan som jeg gør. Så på den måde fik jeg det første år som fuldtids-tegner til lige nøjagtig at løbe rundt. Men her på andet år har jeg fået nogle rigtig gode opgaver, som har kastet lidt større beløb af sig. Så nu kan jeg rent faktisk leve af det,« siger Mikkel Jessen glad.

Kunststi-projektet har været undervejs længe, idet meget har skullet undersøges i forhold til at finde de rette materialer og beslutte, hvor i byen fliserne skulle placeres. Mikkel Jessens malerier er endt med at blive trykt på termoplast; det samme materiale, som man laver vejstriber af. Således er der god mulighed for, at fliserne med fuglemotiver kan holde i en årrække.

»Fordi projektet har været over et år undervejs, har jeg nok ikke gjort mig så mange tanker om, hvor stort det kan blive, at mine motiver er trykt på fliser rundt i byen. Men nu hvor jeg tænker over det, er det faktisk lidt surrealistisk. Og ret fantastisk! Når jeg sidder i solskinnet uden for min lejlighed i Paradisgade og tegner skitser, mens fuglene pipper omkring mig, masser af mennesker går forbi, og børn kommer hen og spørger til, hvad jeg laver, så tænker jeg: Hvis ikke det her er ikke drømmen, så ved jeg ikke, hvad der er!,« siger Mikkel Jessen med hørbart smil i stemmen. Så tilføjer han:

»Mit håb er, at folk vil synes, mine motiver er sjove, og at jeg er dygtig til at tegne. For så er der en chance for, at kunststien fører nogle flere spændende opgaver med sig. Og at jeg måske i fremtiden kan skifte havregrynene ud med rundstykker. Om ikke andet så bare om søndagen.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.