Teater om rødder og nationalitet ved kaffebordet

Med en 'levende' sønderjysk bedstemordukke formidler performer Anette Asp Christensen fortællingen om Sønderjylland omkring kaffeborde.

Artiklens øverste billede

10. og 11. juni besøger performer Anette Asp Christensen private køkkener i Svenstrup og Skjoldelev med sin Reumert-nominerede forestilling ’Udsigter fra min bedstemors køkken’. Med sig har hun sin bedstemor i skikkelse af en dukke, som kommer til live i forestillingen.

Hvad betyder det at høre til? Hvordan har man rødder? Hvad er nationalitet? Med afsæt i erindringen om sin sønderjyske bedstemor og hendes køkken forfølger Anette Asp Christensen sine egne rødder og fortællingen om Sønderjylland, der var og til stadighed er et grænseland mellem forskellige sindelag og nationale tilhørsforhold. Mens tiden, livet og verdenshistorien filtreres gennem hendes køkkenvindue, blander den gamle dame sig efterhånden i skikkelse af en dukke, som Anette animerer i de to private hjem, der lægger køkken og kaffe til besøget.

Genforening i InSide

Har man ikke plads om et af de private køkkenborde, kan man lørdag 12. juni kl. 14 møde den sønderjyske bedstemor omkring et stort kaffebord i InSide. I anledning af Genforeningen i 2020 er her sammensat et overdådigt kulturelt kaffebord med musik, forfatterbesøg og historieformidling, som bedstemordukken vil følge aktivt med i.

Bedstemordukken kommer til live under forestillingen 'Udsigter fra min bedstemors køkken'. Prfoto

Trioen Zenobia har sammen med historikeren Elsemarie Dam-Jensen fra Museum Sønderjylland sammensat en foredragskoncert, man her kan opleve uddrag af, og forfatteren Anna Elisabeth Jessen, som bl.a. har skrevet romanen ’Om hundrede år’ vil også være at finde omkring det veldækkede kaffebord, som nok ikke når sønderjyske standarder for antallet af kager, men nok skal kunne gøre publikum glade og mætte. Café InSide vil stå for kaffe og kager. Man kan læse mere om Genforeningskaffebordet og købe billet på favrskovbib.dk.

Kulturring Østjylland, som er kultursamarbejdet mellem syv østjyske kommuner, står bag arrangementerne i samarbejde med Favrskov Bibliotekerne. Arrangementerne er udsat fra 2020, hvor de skulle have været afholdt i forbindelse med 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark, men blev udsat pga. Covid-19.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.