Alphabeat står bag ny EM-sang: - Mange vil synes den er dårlig

Popbandet er fuldt ud klar over, at deres landsholdssang ikke nødvendigvis bliver mødt med ivrige træk i klaphatten fra første lyt.

Artiklens øverste billede
Foto: Anders Kjærbye / Fodboldbilleder.dk

De har givet den gas på scenen og fået publikum til at skråle og danse med på hits som ”Fascination”, ”10.000 Nights” og ”Shadows”.

Men nu er det populære popband Alphabeat klar med en sang i en genre, som kun få artister kan prale af. Ved årets EM står de nemlig bag landsholdssangen, som har fået navnet ”Danmarks Dynamite”.

Her lægger de sig i kølvandet på danske ikoner som Dodo Gad fra Dodo & The Dodos og Rocazino og skal løfte arven efter klassikere som ”Re-Sepp-Ten”, ”En for alle”, ”Vi vil ha’ sejren i land” og ”Danmarks drenge”.

Og bandet er klar over, at sådan en landsholdssang ikke nødvendigvis bliver mødt med ivrige træk i klaphatten fra første lyt. Faktisk kommer det ikke bag på dem, hvis modtagelsen i første omgang bliver blandet.

- Der er virkelig et manuskript for det her, og jeg må indrømme, at sådan har jeg også selv reageret tidligere. Når der kommer en EM-sang, så tænker man: ”Den er godt nok dårlig!”, fortæller Anders Bønlykke, som er guitarist og komponist til en række af Alphabeats hits.

For en ny landsholdssang er sjældent, som folk havde forventet. Og så bliver den hurtigt stemplet som niveauer under de gode, gamle hits, mener bandet.

- Man ved, at der kommer til at være en masse mennesker, der synes, den er megadårlig - lige meget hvor god den er. Det er jo skræmmende, siger forsanger Stine Bramsen og fortsætter:

- Men det er også det, der giver drivet. Og en bunden opgave, der havde noget adrenalin i sig, var lige præcis det, vi havde brug for, tilføjer hun.

Forud for opgaven havde Alphabeat nemlig ikke andet end aflysninger i kalenderen, og bandet havde allerede planlagt, at de til efteråret 2021 skulle holde pause. På ubestemt tid.

Så da muligheden for at lave EM-sangen bød sig, bølgede følelserne frem og tilbage for bandet, der mødte hinanden i gymnasieårene i Silkeborg.

Den ene dag følte de, at det var den bedste idé og den perfekte afskedssalut. Den næste dag kunne de slet ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre.

Men brikkerne er faldet på plads. Og selv om det er med hamrende hjerter, at de sender den ud til publikum, er de endt med at blive rigtig godt tilfredse med den landsholdssang, de har fået skruet sammen.

Faktisk adskiller den sig ikke - ud over det danske sprog - fra en helt klassisk, festlig Alphabeat-sang.

- Hver gang, vi laver en sang, prøver vi at ramme det store fællesskab og den eufori, en fodboldkamp også kan bringe med sig. Så vi har ikke skullet lave noget om i den måde, vi anskuer vores musik på, for at passe ind i formatet, fortæller forsanger Anders SG.

Bandets anden forsanger, Stine Bramsen, supplerer, at de faktisk fik mulighed for at zoome helt ind på kernen af det, de kan i Alphabeat, fordi det svarer til det, en god landsholdssang skal kunne.

Nemlig at lave en super umiddelbar sang, som alle skal kunne synge med på.

- I Alphabeat har vi aldrig været bange for at gå efter det catchy omkvæd, så man kan huske sangen, når man har hørt den to gange, siger Stine Bramsen.

”Danmarks Dynamite” er en enkel og iørefaldende popmelodi, der med sætninger som ”Vi er red og white, Danmarks dynamite” trækker på arven fra nogle af de kendte landsholdsklassikere.

Og ligesom på ”Re-Sepp-Ten” og ”En for alle” har de også lokket landsholdsspillerne med bag mikrofonerne.

Målmand Kasper Schmeichel er den første spiller, der åbner det musikalske bal. Også Pierre-Emile Højbjerg og Yussuf Poulsen synger for undervejs, mens resten af truppen giver den som kor.

Og det var en stor oplevelse for bandet at indspille med ikonerne fra herrelandsholdet.

- Vi var ret overraskede over, hvor meget de gav sig hen til at skråle med på sangen. De var jo totalt på udebane, men man mærkede tydeligt det stærke fællesskab blandt spillerne, for de sænkede hurtigt paraderne og endte med at stå med store smil og danse med, siger bandet, der også har stor ros til spillerne, der synger for:

- Kasper, Yussuf og Pierre-Emile var totalt modige og dedikerede til opgaven, og vi kunne ikke drømme om en bedre åbning på ”Danmarks Dynamite”.

Bandet og landsholdet har også optaget en musikvideo, og den er blevet til i en dannebrogsfarvet bus på vej til og fra sangindspilningen, som foregik i Østrig.

- Der opstod så meget magi under de videooptagelser. Vi var helt høje af ren optur, da vi var færdige! Hvem havde turdet håbe på, at Christian Eriksen frivilligt brød ud i en luft guitar-solo, lyder det fra det begejstrede band.

Når sangen er ude, er der ikke så meget mere at gøre for bandet selv. Herefter er sangens skæbne op til publikum - og landsholdet.

- Vi håber selvfølgelig, at landsholdet bare spiller sindssygt godt, og sangen bare vokser og vokser, og at flere får lyst til at sætte den på derhjemme. Men det er umuligt at sige - det kan gå alle veje, siger Stine Bramsen.

”Danmarks Dynamite” udkommer 4. juni på diverse streamingtjenester.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.