Dåbsfest: Festlig lørdag i Grenaa Kirke for Carl, Ellie, Hjalte, Alma, Sif og en håndfuld andre dåbsbørn

En række familier, som har udsat deres barns dåb grundet coronasituationen, deltog Grundlovsdag i en stor dåbsfest i Grenaa Kirke.

Artiklens øverste billede
Lille Ellie var frisk og klar i det solrige vejr udenfor Grenaa Kirke

Grundlovsdag - lørdag - med et humørfyldt torv rundt om Grenaa Kirke med mange flag udgjorde den perfekte ramme om dagens to dåbsgudstjenester inde i kirken.

Coronarestriktionerne har udskudt dåben i mange familier. Det har fået flere familier til at fravælge dåben i kirken, når ikke familien kan samles.


Liv på 8 blev døbt af provst Lars Seeberg. Fotos: Morten Bay-Mortensen


Lørdagens model gjorde det imidlertid muligt at anerkende, at dåben også er en familiebegivenhed.

9 familier med i alt 10 børn havde ønsket at være med. På bænkene i kirken sad forældre, søskende, onkler og tanter og bedsteforældre.i tildelte zoner

»Det var på alle måder en velkomponeret gudstjeneste, som i alle led, salmer, tekster, fortælling og prædiken holdt fokus på dåben og Guds velsignelse,« fortæller kommunikationspræst Morten Bay-Mortensen, som overværede dåbsfesten inde i kirken.

Familierne mødte op på torvet i flere generationer. Blev taget imod i våbenhuset og fik udleveret sangblad i farvekode, der angav hvor de skulle sidde og blev ledt ind på de reserverede pladser i forskellige afdelinger i kirken. Blomster i afpassede farver i kirkestolene angav de forskellige zoner.

Organisten satte festligt af i præludiet med »Prins Jørgens March«, og menigheden fulgte op med den første samle »I østen stiger solen op.«

»Sidste salme i gudstjenesten gav også genklang under hvælvingerne: »Sov, du lille, som nu godt, du er døbt, dit hår er vådt,« fortæller Morten Bay-Mortensen.

To præster i aktion

Præsterne, sognepræst Sigrid Marcussen og provst Lars Seeberg.bød velkommen, Lars Seeberg prædikede, blandt andet om Gud, der satte sit mærke på Kain, og ville kendes ved ham, trods hans ugerning, og historien om Jesus, der helbredte en lam, som hans venner firede ned gennem taget. Et billede på at bære nogen i tro.

»Hvert barn blev døbt for sig med familien omkring sig ved døbefonten oppe foran alteret. Præsterne var i aktion på skift. Dåbsritualet med ordene og vand på hovedet, sluttende med et fælles fadervor,« fortæller Morten Bay-Mortensen.

Mellem hver dåb var der afspritning og kordegnen bar nyt vand ind i døbefonten.

Efter den sidste salme talte sognepræst Sigrid Marcussen til forældrene og til fadderne om at oplære barnet i den kristne tro. Imens stod de op ned i kirken, meget højtideligt.

Lars Seeberg overrakte dåbsgaver til børn og familier: En billedbibel.

Afsluttende var der boblevand og kransekage i grupper rundt om i kirken.

Dejligt at vi var mange familier med små børn, så man ikke skulle bekymre sig så meget, hvis nu ens barn larmede lidt

Tina Brix

Glade forældre

Morten Bay-Mortensen talte efter dåbsgudstjenesten med Familien Emma Deurs Overgaard og Mikkel Bidstrup Christensen med dåbsbarnet Ellie:

»Det var en god start i kirken med familie og venner samlet. En rigtig god oplevelse, og da vores søn i sin tid blev døbt, var vi også mange, så det er en fin måde. Efter kirken tager vi hjem og holder havefest med vores søskende, bedsteforældre og tre vennepar«.

Familien Tina Brix og Søren Kjemtrup var også meget tilfredse med formen. De deltog med to større dåbsbørn, Sif på 2 år og Liv på 8 år.

»De tilmeldte sig dåben på en lidt sjov måde: De fik uventet besøg af præsten, da hun jo kunne se, at deres toårige ikke var døbt, og det måske skyldtes coronanedlukningen. Imidlertid havde de holdt øje med drop in dåb, da deres ældste barn, Liv på 8, gerne ville døbes, for til sin tid at blive konfirmeret. De var derfor klar på, at begge børn skulle døbes, og da præsten så inviterede til den fælles dåbsfest, fik de en oplagt mulighed forærende og slog til,« fortæller Morten Bay-Mortensen.

Liv på 8: »Det var lidt spændende at stå oppe ved døbefonten, da jeg jo var den eneste i min alder, men det var rigtig fint«.

Tina Brix: «Det har været en god oplevelse at gøre det på den her måde. Dejligt at vi var mange familier med små børn, så man ikke skulle bekymre sig så meget, hvis nu ens barn larmede lidt. Den her model gav os tryghed, og det var godt at være sammen med andre i den samme anledning. Nu skal vi hjem og putte Sif, og i aften skal vi hygge os med dejlig mad.«


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.