Poter på bilen og kattelort i sandkassen

Der er masser af fremmede katte i danskernes haver, viser en undersøgelse

Artiklens øverste billede
De fleste danskere husejere har haft besøg af fremmede katte i deres have. Et flertal føler sig ikke generet af dem, men en del gør, og nogle af dem sprøjter bl.a. vand på kattene for at skræmme dem væk. Foto: Lene Samsø

Langt de fleste husejere får besøg af fremmede katte i deres have.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius i 2021, hvor 1.017 husejere har deltaget.

84 procent svarer, at de har haft besøg af fremmede katte i haven. Et flertal på 56 procent føler sig ikke generet af kattene, men 28 procent svarer, at de føler sig generet af de ubudne gæster.

Ifølge haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl, er der en god grund til at forholde sig kritisk til de fremmede katte i haven. Men hun maner dog samtidig til besindighed.

Fjern lorten

»Det største problem ved fremmede katte i haven er, at de besørger i haven. Det kan være ulækkert, særligt, hvis man har en sandkasse, som katten bruger som toilet,« siger Berit Rørbøl.

Hun forklarer, at katte elsker løs, bar jord, når de skal besørge. Det er derfor, at haveejerne særligt oplever kattelort i sandkasser, bede og køkkenhaver med bar jord, hvor kattene let kan grave og dække til.

Man skal dog være varsom med kattens efterladenskaber, påpeger Berit Rørbøl. Der kan nemlig være sygdomme i.

»Du skal faktisk fjerne kattelort, hvis du ser det i din have. Det kan ikke bruges som gødning, ligesom hestepærer, da der kan være bakterier og sygdomme i, så det skal smides ud, og du skal sørge for at skylle dine grøntsager godt, hvis en kat har besørget i din køkkenhave,« råder Berit Rørbøl.

Tal med ejeren

Det er meget forskelligt, hvad man gør, hvis overhovedet noget, for at undgå de fremmede katte i sin have.

Den enkle og mest fredelige løsning kan ofte være at tale med kattens ejer. Det anbefaler Janne Papillon fra Kattens Værn.

»Hvis katten færdes på din grund og er til væsentlig gene for dig og din familie, er der flere ting, du kan gøre. Start med at tale med kattens ejer om problemet. Det giver ejeren en chance for at rette op på problemet. Hvis han/hun samtidig skal erstatte eventuelle skader, som katten har forvoldt på din grund, vil det i langt de fleste tilfælde være i ejerens interesse at finde en varig løsning,« forklarer hun.

Undgå katte i haven

Berit Rørbøl har i sin egenskab af havearkitekt ofte arbejdet med legepladser, og her er et overdække på sandkassen obligatorisk.

»Man bør altid dække sandkasser til med net, gitter eller låg, hvis der er katte i området. Det gør jeg altid, når jeg er med til at bygge legepladser.«

Og oplever du, at kattene besørger i dine bede, er Berit Rørbøls bedste tip at plante tæt.

»Hvis der er plantet tæt, så gider kattene ikke besørge der. De går efter løst sand, nyopgravet jord og grus eller ærtesten i indkørslen. Plant fuldt bunddække i dit bed og vælg gerne stedsegrønne planter. I indkørslen kan du bruge skærver i stedet, de er nemlig for skarpe til kattens smag,« forklarer hun.

Klag til politiet

Hvis alt andet glipper, er det en mulighed at indfange katten selv, hvis du kan.

»Hvis dialog med kattens ejer ikke ændrer på situationen, må du gerne jage katten væk eller indfange den på en forsvarlig måde for at fjerne den fra din grund. Uanset, om du kender ejeren af katten eller ej, kan du også vælge at gå til politiet med en klage over en strejfende kat på din grund. Herefter kan politiet pålægge kattens ejer en bøde eller kræve, at katten skal holdes inde eller i løbegård,« forklarer Janne Papillon fra Kattens Værn.

Hun understreger, at du hverken må skyde eller aflive en kat, der strejfer rundt på din grund, med den ene undtagelse, at du godt må aflive en kat uden forudgående advarsel, hvis der er overhængende fare for, at den angriber andre husdyr, mennesker eller ejendom.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.