Syddjurs fejrede Genforeningen med et års forsinkelse i ti byer

En af de store begivenheder i danmarkshistorien blev fejret og markeret i ti byer i Syddjurs med sønderjysk kaffebord, en sønderjysk tradition, hvor der kommer kager på bordet – masser af kager - danske sange og taler.

Artiklens øverste billede
Helge Qvist Frandsen blev ansat som præst i Hviding-Rejsby sogne i 1965 efter endt uddannelse. I 1968 blev han gift med Kirsten, og parret blev kendt, som et meget afholdt og respekteret præstepar. I 1975 søgte parret nye udfordringer og fik deres virke i Marie Magdalene og Koed Sogne. Her var Helge Qvist. Frandsen præst ved 3 kirker, og i 1979 blev han udnævnt til provst. Dette embede forvaltede han til sin pensionsalder i 2007. Begge har i anledning af Genforeningen udgivet hver deres bog om Sønderjylland. Foto: Lars Norman Thomsen

Det danske nederlag til preusserne i 1864 er et af de smertelige punkter i danmarkshistorien, og krigen og ikke mindst nederlaget er en del af vores nationale fortælling og selvforståelse.

Euforien var derfor stor ved Genforeningen i 1920. 56 år efter det forsmædelige nederlag kom Sønderjylland hjem til Danmark. Og som det bedste havde sønderjyderne selv valgt, om de skulle høre til Danmark eller Tyskland. Folkenes selvbestemmelsesret og magt lå i tidsånden, og sønderjyderne kunne fejre, at de igen fik dansk konge, og at de nu var en del af en dansk nationalstat. Så måtte de leve med, at hertugdømmet Slesvig blev delt over på midten, og at den nye grænse skabte mindretal på begge sider.

De mange Genforeningssten landet over er et tydelig udtryk, hvor stor fylde Genforeningen havde tilbage i 1920.

Alene i Syddjurs er der 18 genforeningssten opstillet på det centrale steder i store og mindre byer.

Der var Sønderjysk kaffebord, fællessang og foredrag om Genforeningen v. tidligere provst Helge Qvist Frandsen i festteltet ved mindestenen i Ryomgård. Fotos: Lars Norman Thomsen

Corona udsatte fejring

I Syddjurs Kommune havde man planlagt den helt store fejring i 100-året, men det satte pandemien en effektiv stopper for.

Men bedre sendt end aldrig. En historisk begivenhed med denne tyngde kan sagtens tåles at blive markeret et år senere.

Derfor fejrede man på fineste vis Genforeningen tirsdag 15. juni 2021 ved en række af de genforeningssten, som Syddjurs Kommune restaurerede i 2018.

I alt 10 landsbyer deltog i jubilæumsfestlighederne med fædrelandssange, taler og sønderjysk kaffebord:


Smukt skrift

Stenkonservator Mette Westergaard Nielsen har stået for at restaurere genforeningsstenene i Syddjurs. Et arbejde hun begyndte på i 2018.

Udvalget for plan, udvikling og kultur bevilligede i 2017 pengene til det omfattende arbejde.

Mette Westergaard Nielsen har efterfølgende udarbejdet en meget læseværdig rapport om sit arbejde med genforeningsstenene, »Genforeningsmindesmærkerne i Syddjurs Kommune«.

Rapporten på 28 sider findes i pdf-format og kan Googles frem og hentes ned på skrivebordet.

Genforeningsfesterne 15. juni 2021 blev en lejlighed til at se nærmere på de restaurerede genforeningssten og måske genoptage de oprindelige fester og fejringer af det tabte land syd for grænsen og den sameksistens, som det dansk-tyske mindretal på forbilledlig vis har demonstreret i alle årene.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.