Kapsejladsen 2021: En fest hver for sig

Når Kapsejladsen 2021 løber af stablen 25. juni, bliver det i en coronaudgave. Den fysiske konkurrence i Universitetsparken bliver kun for universitetets foreninger. Til gengæld kan alle følge med på livestream fra byens barer. Arrangørerne lover en fest - bare hver for sig.

Artiklens øverste billede
Ved den lidt skrabede og hemmelige corona-udgave af Kapsejladsen 2020 vandt medicinerne for tredje gang "Det gyldne Bækken". Foto: AtmosPhoto

Hold af unge studerende fra Aarhus Universitets forskellige foreninger har trænet på søen i Universitetsparken i flere måneder. Frem og tilbage fra den ene til den anden bred har de roet for fuld kraft, sprunget fra båden og op på græsset, bundet en øl og dernæst spinnet ti gange om flasken.

Disciplinen, som er på tid, har været praktiseret år efter år, i de 30 år Kapsejladsen har indtaget Uni-parken - som regel i maj. På dagen hvor slaget om Det Gyldne Bækken skal slås, plejer op mod 30.000 mennesker at valfarte til Universitetsparken for at hygge sig og feste. Og det lige fra solen står op - for at sikre sig en god plads til at heppe på deltagerne på søen.

I år bliver Kapsejladsen, der spænder af 25. juni, anderledes. Arrangørerne bag, Sofie Paarup Thomsen og Bjørn Heje, har måtte tænke ud af boksen grundet corona-restriktionerne.

»Kapsejladsen har i 2021 ligesom så mange andre arrangementer måtte tilpasse sig den nuværende situation med Covid-19. Så vi har skullet opfinde en måde hvorpå, vi kunne lave en Kapsejlads, der er lige så sjov som normalt, men samtidig er sikker for alle,« fortæller Sofie Paarup Thomsen, som er en del af Kapsejladsudvalget under Medicinsk Fredagsbar; Umbilicus.

De studerende går op i kapsejlads-konkurrencen med liv og sjæl og træner på Uni-søen flere måneder op til i håb om at vinde "Det Gyldne Bækken". Foto: AtmosPhoto

Følg med på livestream

2021-versionen af den fysiske Kapsejlads-konkurrence i Uniparken bliver således kun for universitetets foreninger. Til gengæld kan alle interesserede følge med på flere af byens barer eller hjemmefra, når Kapsejladsen livestreames fra klokken 8 om morgenen.

»Vi spærrer en del af parken af med hegn og dug, så det kun er foreningerne, der kan deltage fysisk. Og så livestreamer vi fra parken hele dagen, så man kan følge med på flere af byens barer eller sidde derhjemme sammen med vennerne og heppe. Vi ved godt, det ikke er det samme, men håber, at det kan give lidt af den stemning, som der plejer at være til Kapsejladsen,« lyder det fra Sofie Paarup Thomsen.

I år er det intet mindre end 31. gang, Kapsejladsen - Kampen om Det Gyldne Bækken løber af stablen. Og det bliver med et par gamle kendinge som konferenciers, nemlig Peter Falktoft og Simon Jul, som begge har guidet de mange fremmødte igennem Kapsejladsen fra en tømmerflåde midt på søen i Uniparken to gange tidligere.

»Følger man med på livestream, vil der være underholdning fra klokken 8 til 16. Fra klokken 8 til 12 vil vores studenterradio, Søvand, fortælle om konkurrencen, ridse reglerne op og afholde quiz fra vores tømmerflåde ude i søen. Cirka klokken 13, hvor selve sejladsen går i gang, vil Simon og Peter rapportere fra konkurrencen. Og når vinderen er fundet, vil borgmester Jacob Bundsgaard og vores rektor Brian Bech Nielsen holde taler, som de plejer,« forklarer Sofie Paarup Thomasen om programmet for Kapsejladsen 2021.

Kapsejladsen er en konkurrence, hvor det gælder om at sejle frem og tilbage over Unisøen, bunde en øl og spinne 10 gange om den - alt sammen på tid. Foto: AtmosPhoto

Intet nøgenløb

Set i forhold til sidste år, hvor datoen for Kapsejladsen blev holdt hemmelig, og det kun var de få, der skulle sejle, der måtte deltage, er årets begivenhed trods alt langt mere festlig. Men det har også krævet en hel del slid fra arrangørernes side.

»Bjørn og jeg er glade for, vi også stod for at arrangere Kapsejladsen sidste år, så vi ligesom var inde i gamet. Alligevel har vi jo skullet opfinde den dybe tallerken igen-igen, og det har været ret omstændigt. Men ved at hegne en del af parken ind, have vagter på, begrænse antallet af fremmødte og inddele dem i zoner, har vi fået alt godkendt og kan nu se frem til en kapsejlads, som er lidt tættere på normalen end sidste år,« siger Sofie Paarup Thomsen med tilfredshed i stemmen.

Uanset hvorfra man følger Kapsejladsen, er jeg sikker på, det stadig bliver en festdag – hvor vi bare fester hver for sig. Vores håb er, at folk mødes nogle stykker og følger med i Kapsejladsen derhjemme, på barerne eller udenfor og får en fed dag ud af det. 

Sofie Paarup Thomsen, en del af Kapsejladsudvalget.

Ud over de manglende publikummer, har arrangørerne også måttet strege et par andre af arrangementets faste elementer.

»Vi har måttet opgive at hyre kunstnere. Det giver ikke rigtig mening at have live-kunstnere, når de fleste kommer til at se det hele på en skærm. Derudover må vi også undvære nøgenløbet. Det plejer at være nogen fra publikum, der deltager i nøgenløbet, så det må vi desværre droppe i år,« lyder det.

Ligesom sidste år har arrangørerne sørget for, at alle corona-restriktioner bliver overholdt, når Kapsejladsen brager derudad 25. juni. Foto: AtmosPhoto

Stadig en festdag

Kapsejladsen plejer at foregå i maj, men i år er begivenheden altså blevet rykket til 25. juni grundet corona.

»Fordi Kapsejladsen i år ligger sidst i juni flader det sammen med eksamensperioden. Det gør, at man som foreningsmedlem og arrangør bliver lidt ekstra presset, da man både skal træne til konkurrencen og gå til eksamen. Men så længe vi kan mærke, vi gør noget godt for foreningerne, gør det ikke så meget. Og selvom Kapsejladsen ikke er, som den plejer, har vi stor opbakning. Bare det, at der sker noget, er et kæmpe plus,« siger Sofie Paarup Thomsen.

Også hun glæder sig til Kapsejladsen og forudser, begivenheden stadig bliver en fest. Om end en lidt anderledes af slagsen.

»Uanset hvorfra man følger Kapsejladsen, er jeg sikker på, det stadig bliver en festdag – hvor vi bare fester hver for sig. Vores håb er, at folk mødes nogle stykker og følger med i Kapsejladsen derhjemme, på barerne eller udenfor og får en fed dag ud af det,« siger Sofie Paarup Thomsen.

»Og så håber jeg da, at min forening, medicinerne, vinder Det Gyldne Bækken for fjerde år i træk!« tilføjer hun og griner.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen