Sommerlæsning: En lille pige med Trylleblik

Blogger anmelderne har fået øjnene op for en ny fortryllende børnebog om livet som flygtning.

Artiklens øverste billede
Trylleblik er tegnet og skrevet af illustrator Ane Bjørn, og udgivet på forlaget Gutkind. Trylleblik har fået anmeldernes opmærksomhed. Foto Gutkind.

Fortryllende og flygtning lyder ikke umiddelbart som to ord, der passer sammen. Men hvis man spørger børnebogsanmeldere og bogbloggere, så har illustrator og forfatter Ane Bjørn, der er vokset op nær Aarhus, lavet netop sådan en bog.

Sanselig billedfortælling

Trylleblik er en sanselig billedfortælling om en pige på flugt med sin familie. I et land uden navn i en by i ruiner lærer pigen noget særligt af sin bedstemor: Med to fingre for det ene øje får man trylleblik og kan se ting, man ellers ikke har øje for. Man kan se glimtende skatte i støvet og gyldne slotte i mørke skove. Man kan se havfruer i dybet.

Billedillustrationerne er i sort/hvide og i farver. Familiens farefulde rejse mod et andet sted fortælles udelukkende i bogens billeder. Ordene er til gengæld pigens og gengiver loyalt hendes subjektive syn på verden omkring sig. En verden der trods realiteternes grusomhed stadig er fuld af farver og magi, lys og håb.

Begejstrede anmeldere

Flere bogbloggere er begejstrede for bogen og roser forlaget Gutkind for at have udgivet deres første børnebog.

»Læs den. For dig selv, dit barn, din elev, din mand, din hund. Det fortjener den og I,« skriver Mette Sofie Kirkedal, der på bogoplevelsen.dk og instagram blogger om bøger.

Samme dag, som bogoplevelsen.dk skrev det, anbefalede forfatter Carsten Jensen bogen i et opslag på facebook, hvor han også bruget et billede fra Trylleblik. I oplaget kritiserer han regeringens kurs overfor flygtninge.

Carsten Jensen har mere end 59.000 følgere på Facebook.

Forfatterens inspiration

»Trylleblik kan udspille sig i 2020 og i 1944 og i 1990 og foregå på Balkan eller i Myanmar eller Polen. Når det er sagt, så skal det ikke være nogen hemmelighed, at det særligt er krigen i Syrien og de seneste års store flygtninge- og migrantstrømme, der satte historien i gang og inspirerede mig til at fortælle den her desværre evigt aktuelle historie. Det har jeg så forsøgt at gøre med udgangspunkt i en familie, der kunne være hvem som helst, og som alle derfor kan spejle sig i og identificere sig med,« siger forfatteren Ane Bjørn.

Om hendes inspirationskilde fortæller hun:

»Jeg er evigt inspireret og fascineret af børns ukuelige fantasi og deres evne til at lege og drømme og være børn selv under de mest umulige omstændigheder. I bund og grund er pigens trylleblik jo netop det: En ukuelig, optimistisk fantasi. En håbefuld evne til at lege noget frem eller lege sig væk.«

Bogen Trylleblik kan købes fra forlaget Gutkind, den er også til salg i flere boghandler på nettet. Følg Trylleblik og Ane Bjørn på Instagram under Anebjoern.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.