Menneskets teknologiske forlængelse?

Artiklens øverste billede
Eva Grååbek, sognepræst. Foto: Presse

Igennem de sidste 15-20 år er der sket en kolossal teknologisk udvikling, og i 2007 kom Apple med den første Iphone, hvorefter andre firmaer fulgte efter, og ret hurtigt er denne smartphone blevet en integreret del af menneskers liv.

Vi kan med rimelighed stille os selv det spørgsmål, om smartphonen ikke ligefrem er blevet en forlængelse af den menneskelig eksistens både fysisk og mentalt. Hvor ofte ser vi ikke mennesker i gadebilledet i dag med bøjet nakke og en telefon i forlængelse af hånden.

Og smartphonen er smart og anvendelig, men den er også en fælde for os mennesker. Jeg bruger selv min smartphone til utrolig mange ting, som er nyttige, men jeg skal også hele tiden begrænse mig selv, så forbruget ikke tager overhånd.

Anders Mattesen sagde fornylig i Sara og Monopolet, at i dag går folk ikke ud og ryger til fester, hvor der er pauser i spisningen. Nej, de går ud for sig selv for at blive opdateret på de sociale medier.

Mange mener om sig selv, at de bruger alt for meget tid på deres telefon, og sågar griber de ud efter den om natten, og den forstyrrer deres nattesøvn. Vi lader os styre af smarte firmaers manipulation, og de stjæler vores tid, og de tjener styrtende med penge på os, for de kender vores trafik og bevægelse på nettet.

Smartphones og moderne teknologi er en stor hjælp for menneskeheden, men der er en bagside, og det er vores hjerner og vores identitet som menneske.

Smartphones og moderne teknologi er en stor hjælp for menneskeheden, men der er en bagside, og det er vores hjerner og vores identitet som menneske. 

Der sidder dygtige forretningsfolk og regner ud, hvordan de bedst manipulerer vores hjerner, og hvordan de bedst præger vores forbrug og handlinger, og der kan vi med god grund stille spørgsmålet: Hvordan ser det så ud med vores identitet og vores dannelse af vores eget jeg?

Anders Mattesen langer hårdt ud efter afhængighed af smartphonen, også hans egen afhængighed. I forbindelse med premieren på Ternet Ninja 2 optrådte i Aftenshowet, og hvor han siger: Hvem vil ikke gerne have flere likes end andre.

Hvem vil ikke tage billede af sin morgenmad og poste det lidt flottere, end de andre gør? Hele den her verden, vi er ved at tilrettelægge, hvor vi efterhånden kan nå hinanden på internettet og sociale medier – vi bruger den til én ting, og det er at bringe vores egen spillebrik foran den andres.

Den der kapitalistiske måde hele tiden at sige: jeg skal have en lavere fedtprocent. Jeg skal stå tidligere op. Jeg skal nå mine mål. Hvad gavner det os alle sammen? Det er en underlig religion.

Det er okay, at du gerne vil stræbe og oppe dig, men kunne man lave et målet til at være et godt menneske? Jeg giver da ikke karakterpenge, når mine unger kommer hjem. Men hvis jeg hører, at de har taget en lille pige i hånden på legepladsen, fordi hun ikke helt kunne være med, så får de kage.

Man kunne begynde med at sige, at du gerne må tage dig sammen, det gør ikke noget, at du ikke laver dig om. Men hvad er dit fokus. Er det dine egne personlige mål, eller er det det der med at være et godt menneske?

Smartphonen er uden tvivl kommet for at blive, og jeg er ikke total modstander, jeg er også stor fan, men vi skal lære at styre vores forbrug, ellers er jeg bange for, at de store opmærksomhedsøkonomier stjæler al vores tid, og vores hjerner og fysik ændrer sig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.