Guide til julegodter i Aarhus: Klejner, honningkager, æbleskiver, mandler, gløgg og småkager

Julen er julelys, familiehygge og kravlenisser, men den er i den grad også søde sager, varme krydderier og traditionsrigt bagværk. Redaktionen har samlet nogle af deres favoritter til dig i en guide her.

Artiklens øverste billede
Nissenødder er miniklejner med et lille drys af flormelis. Dem kan du få hos Schweizerbageriet. Du får 10 styk for 35 kroner. Foto. Sofie Amalie L. Skovsager
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Har man en sød tand, så er julen absolut årets højdepunkt. Vi elsker de klassiske julegodter her på redaktionen. Og vi elsker dem endnu mere, når de er lavet af nogle af byens bedste madhåndværkere.

Jumbos surdejsklejne med citronsukker er både fotogen og smagfuld. Foto: Sofie Amalie Lyngby

Flotte, sukkerdryssede klejner

Ingen jul uden klejner! Den sprøde klassiker er dejlig, men her på redaktionen er vi endnu mere forfaldne til den store, bløde norske klejne. Jumbos surdejsklejne er lige så fluffy og sød, som vi elsker dem og så med et gavmildt surt drys citronsukker.

En klejne kan altid deles, men man kan også smutte omkring Schweizerbageriet og smage deres ”nissenødder” som er klejner, der er atypiske i form men klassiske i smagen. De er nemlig en perfekt lille størrelse som en julehapser.

Sted: Jumbo Bakery, Mindet 4 eller Ankersgade 12, Aarhus C.

Pris: 22 kroner

Æbleskiver så store som rundetårn... eller... næsten i hvert fald. Det er i den første bod i indgangen, man finder Aarhus Street Foods æbleskiver fra 28. december. Foto: Stine Østergaard

Store, bløde æbleskiver

Ingen jul uden æbleskiver. Punktum!

Det kunne sagtens kandidere til at være en nationalspise her til jul – og for nogle også næsten en nationalsport at se, hvor mange æbleskiver man kan spise. Men vil man sætte rekord, skal man nok gå uden om dem fra Aarhus Street Food, for hvor de små frosne æbleskiver er på størrelse med golfbolde, er de store saftige her mere på størrelse med en tennisbold.

De serveres helt friskstegte i »riigeligt fedstof« fra panden og med det klassiske tilbehør: Hjemmekogt hindbærsyltetøj og flormelis.

Sted: Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, Aarhus C

Pris: 25 kroner for tre styk

Glögg med spark i

Gløgg har været en juletradition siden det 19. århundrede. De fleste forbinder gløgg med den røde, søde og krydrede med rosiner og mandler, men den hvide gløgg er også populær og fås i et utal af kombinationer. Hos Hamann1990 har de igen i år lavet et samarbejde med Gedulgt, som har kreeret æblegløgg med gin (man kan også få den uden alkohol). Gløggen er et must try, hvis du vil prøve en anderledes varm juledrik.

Er du en vanskeægte gløgg-connaisseur eller har du bare lyst til at smage en lækker gløgg kan du være med til at kåre ’årets gløgger’ 5. december i forbindelse med FoodWeek på Julescenen ved Store Torv. Fem ambitiøst bryggere, destillører, mixologer og vinsmagere dyster om den ærefulde titel. Gorm Wisweh er gløgg-kommentator.

Sted: Hamaans Emma 1990, Gammel Munkegade 5, Aarhus C.

Pris: 80 kr (med gin) + en lille jule-kage-snack

Brændte mandler hører julen til. Aarhus Sweet Food lokker med duften fra deres bod på Sankt Clemens Bro. Foto: Stine Østergaard

Duftende, brændte mandler

Duften plejer at brede sig på strøget først i november, og så starter man så småt at tænke på jul. Det er for mange en helt klassisk og uundværlig del af julegaveindkøbsræset. For når man stavrer rundt der og er lidt småsulten, så varmer en pose sukkermandler så dejligt. Uanset om man stresser rundt efter de sidste julegaver 23. december eller er en af de tjekkede, der er på forkant og har købt dem alle allerede inden december.

Brændte mandler skal naturligvis købes ved en af de klassiske gadesælgerboder på strøget. For eksempel ved Sankt Clemens Bro eller Store Torv.

Sted: Aarhus Sweet Food, Strøget/Sankt Clemens Bro, Aarhus C.

Pris: Fra 25 kroner

Honninghjerter blev først bagt i Christiansfeld i Sønderjylland for flere hundrede år siden. Siden har stort set alle bagerier taget den lækre julekage til sig. Også Mor Anna, som laver den helt traditionelt som et hjerte med et tykt lag chokolade og julemand. Foto: Stine Østergaard

Traditionelle honninghjerter

Der er noget ekstra juleromantisk over de helt traditionelle honninghjerter. Dem med et glansbillede af julemanden sat fast i chokoladen.

En ægte honningkagedej skal forberedes flere måneder før resten af dejen smækkes sammen. Og hvem er lige så forudsigende at starte på julebagningen i efteråret? Nej, så heldigvis er honninghjerter fast inventar hos de fleste bagere fra slut november og december ud. Og man kan jo passende selv teste flere bageres honninghjerter af for at finde sin yndlings. Vi spiste vores honninghjerte fra Mor Anna.

Skal honninghjertet være ekstra personligt, kan du svinge forbi Schweizerbageriet fredag 3. december kl. 14-16.30, hvor konditorlærling en skriver navn på honninghjerter i butikken. Det er en fast tradition.

Sted: Mor Anna, Mejlgade 5, Aarhus C.

Pris: 25 kroner

Bag selv småkager med minimum besvær. Det er noget, vi kan lide. Det Gyldne Brød har gjort det nemt for os. Foto: Det Gyldne Brød

Sprøde, hjemmebagte småkager

Er man typen, der elsker duften af hjemmebag i huset, men ikke magter at stå med smør, mel og sukker i hele køkkenet, så har Det Gyldne Brød gjort noget smart. Man kan nemlig købe en kasse med i alt et kilo småkagedej til pebernødder, specier, brunkager og chokoladecookies. Rullet ud, klar til at skære ud og smide i ovnen. Så får de også det helt rigtige hjemmelavede og til tider skæve look.

På deres facebooks-side kan man via ja tak-tilbud løbende i løbet af næste uge købe deje enkeltvis.

Sted: Det Gyldne Brød, Otte Rudsgade 98-100, Aarhus N eller Lystrupvej 236, Lystrup

Pris: 120 kroner for et kilo småkagedej

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.