Kun 386 gæster mødte op: Nu vælter pengene ind til Hjortshøj Festival

Hjortshøj Festival ved Aarhus har startet en indsamling som følge af et skuffende besøgstal, som har givet den lille festival et underskud på 100.000 kroner.

Artiklens øverste billede
Der mødte langt færre betalende gæster op til Hjortshøj Festival, end arrangørerne havde budgetteret med, og derfor blev årets udgave af festivalen en underskudsforretning. Foto: Jørgen Holm

Efter syv års fravær fik Hjortshøj Festival comeback for et par weekender siden. Men selvom hovednavnet Sorthandsk kom direkte fra Copenhell for at give koncert, solen var fremme, stemningen var høj, og musikken spillede helt efter planen på de tre scener, så manglede den vigtigste ingrediens for at kunne kalde festivalen en succes: Publikum og dermed penge i kassen.

For blot 386 personer valgte at tage del i festlighederne i det nordlige Aarhus på Andelssamfundets areal i Hjortshøj, hvilket var langt under de 1.000 betalende festivalgængere, som arrangørerne havde regnet med. Derfor er årets udgave af Hjortshøj Festival endt med et minus på 100.000 kroner, fortæller Randi Pisani, presseansvarlig for festivalen, til Lokalavisen Aarhus.

Humøret og aktiviteterne på Hjortshøj Festival fejlede ikke noget, og arrangørerne forventer også, at den vender tilbage næste år . Foto: Franseska Anette Mortensen

»At folk ikke dukkede op, kunne vi jo ikke vide, da vi lagde budgettet i oktober måned. Vi regnede med, at folk trængte til at komme ud efter et par år med corona,« fortæller hun og uddyber, hvorfor det gav mening at budgettere med 1.000 betalende gæster til en lille festival i Hjortshøj:

»Vi havde 700 besøgende det første år i 2012, og vi havde 2.500 besøgende ved festivalen i 2015, så vi tænkte, at når vi lavede et budget med 1.000 besøgende, så måtte det være meget passende.«

Stor opbakning

Det var det dog bare ikke, og derfor er festivalen, som organiseres af en frivillig festivalstyregruppe under den lokale forening Landsbyliv, endt med det store underskud. Men den seneste uge er det tæt på at være dækket som følge af en lokal opbakning blandt borgere og aktører i Hjortshøj.

Festivalens arrangører valgte nemlig, da det stod klart, at udgifterne var markant højere end indtægterne, at række ud til lokalbefolkningen ved at lave et Facebookopslag om det dårlige resultat.

»Det gjorde vi for at skabe opmærksomhed om festivalen, og fordi vi skyldte at melde ud i byen, hvordan det var gået. Vi kunne også godt tænke os at høre, om der var opbakning til at lave en festival igen til næste år,« fortæller Randi Pisani fra Hjortshøj Festival.

Det må man sige, at der er blandt de lokale i Hjortshøj, for siden Facebook-opslaget blev offentliggjort, er det strømmet ind med penge. Tirsdag aften var der således indsamlet 76.821 kroner.

»Det er da en opbakning til at lave en festival næste år, som er til at forstå,« siger Randi Pasani.

Hvor blev folk af?

Men når der tilsyneladende er en stor opbakning til den lille festival i Hjortshøj, så er det oplagt at spørge, hvor folk blev af for et par uger siden. Det samme har Randi Pasani også spurgt sig selv om:

»Jeg tror, at folk har haft mange ting, de har skullet efter corona. Jeg har selv haft rigtig mange koncerter, kunst, billetter, der har ligget i to år, så der har måske ikke været så mange frie weekender,« fortæller hun.

Det er også det samme, som folk, der ikke deltog i festivalen, har givet udtryk for ifølge den presseansvarlige.

»De, som har støttet festivalen økonomisk efterfølgende, skriver, at de har været til familiearrangementer som barnedåb bryllupper og runde fødselsdage. Alt det, som vi alle har været til siden marts måned. Det er det samme, vi kan se med andre festivaler. Roskilde og Northside har jo også haft svært ved at sælge billetter,« fortæller Randi Pasani, som ikke kan se, at arrangørerne kunne have reklameret mere for festivalen, end de gjorde:

»Den har ligget på forskellige eventkalendere rundt omkring, vi annoncerede for den to gange i vores lokale blad i Hjortshøj, vi har haft plakater op, vi har delt flyers ud, og der var en artikel om den i Århus Onsdag.«

Om Hjortshøj Festival vender tilbage næste år, er endnu ikke helt sikkert, men den store indsamling giver håb for festivalen, som ifølge Randi Pasani nok vil blive mindre og med færre navne i fremtiden.

Forventer I så, at der kommer 1.000 betalende gæster næste år?

»Det vil vi nok ikke lægge et budget efter. Vi vil lægge et budget efter og bruge penge, som vi har fået ind fra fonde eller sponsorere, så vi ikke risikere at lave en festival, som går i minus,« siger Randi Pasani og tilføjer:

»Der er jo altid den risiko ved en festival, hvor alle billetterne ikke er solgt på forhånd, at hvis det bliver storm og slud, så bliver folk væk.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.