Velkomsthilsen til Danmarks konge endte som havebord

En mindetavle fra 1862 med en velkomsthilsen til Kong Frederik den 7. og Grevinde Danner endte som havebord i Hadsten i Østjylland.

Artiklens øverste billede
Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv, ser frem til igen at få luftet den kongelige mindetavle, der har været brugt som havebord, når Hadsten fejrer sit 160 års byjubilæum. Foto: Jeppe Rafn
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Mellem Randers og Aarhus på Hadsten Lokalarkiv på Hadsten Skole hænger der en stor oval mindetavle i massivt træ med en sirlig inskription:

Velkommen Konge iblandt os vær

Velkommen med Din Gemalinde

Så dansk og god og folkekjær

Dit Folk Dig glemmer ingensinde

Mindetavlen indgik i en æresport som hyldest af Kong Frederik den 7. og hans hustru Grevinde Danner, da kongeparret 4. september 1862 besøgte herregården Gammel Estrup ved Auning på Djursland. Dagen forinden havde kongen og grevinden taget toget fra Århus via Hinnerup og Hadsten til Randers for at indvie den østjyske jernbane.

Mindetavlen var lavet af en lokal tømrer i Auning og gik i arv til tømrerens barnebarn Christian Thomsen fra Hadsten, der malede bagsiden flødefarvet og anvendte den massive træplade til havebord. Heldigvis med inskriptionen nedad, så hilsenen til kongeparret er bevaret og står tydeligt den dag i dag.

»Det tyder på, at træ var noget, man passede på, da tavlen ikke blev smidt ud, men lavet om til havebord,« siger Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv.

Støvet af i 1962 og 2012

Indvielsen af jernbanen i september 1862 regnes for starten på Hinnerup og Hadsten by, og i 1962 satte Hadsten alle sejl til for at markere byens 100 års jubilæum. Der blev indsat et ekstra tog fra Århus til Hadsten med ”kongeparret” ombord, der steg af toget i Hadsten og beundrede den dengang 100 år gamle mindetavle, der i dagens anledning var blevet støvet af og hevet frem.

Frederik den 7. og grevinde Danner i skikkelse af præstegårdsforpagter L. Høj fra Nr. Galten og fru Betty Nielsen fra Hadsten ser smilende på mindetavlen over deres besøg i Hadsten i 1862, da de ankom i tog til Hadsten. Foto: Ib Hansen, Aarhus Stiftstidende, 1962, Hadsten Lokalarkiv

Christian Thomsen, der brugte mindetavlen som havebord, kom på det daværende plejehjem Helse på Doktor Larsens Vej i Hadsten. Og i 1974 gjorde lederen af plejehjemmet, fru Holdgaard, lokalarkivet opmærksom på mindetavlen, der siden dengang har været et af klenodierne på byens lokalarkiv.

For 10 år siden, i 2012, var der igen bud efter mindetavlen i forbindelse med fejringen af Hadstens 150 års jubilæum som by med besøg af kronprinsparret. Blomsterhandler Lars Simonsen havde lånt mindetavlen og lavet en vinduesudstilling i sin butik, som kronprinsparret fik øje på og besigtigede udefra, efter de var steget af toget og gik en tur gennem byen.

»Jeg tror, kronprinsparret syntes, det var meget sjovt at se, hvad deres forfædre havde lavet,« fortæller Lars Simonsen, som ikke selv talte med de kongelige, da stoppet hos ham ikke var planlagt.

160 års jubilæum

Historien har det med at gentage sig, og Hadsten Handel er i samarbejde med lokalarkivet ved at planlægge en fejring af byens 160 års jubilæum. Det bliver ikke så pompøst som for 10 år siden med besøg af de kongelige, men der bliver blandt andet mulighed for at gense den kongelige mindetavle/havebord og grevinde Danner.

»Jeg låner mindetavlen igen til en storytelling, og jeg har en formodning om, at grevinde Danner kommer på besøg,« fortæller blomsterhandler Lars Simonsen, der er formand for Hadsten Handel, med et blink i øjet.

Fejringen af Hadstens 160 års fødselsdag kommer efter planen til at foregå over en uge og begynder fredag 2. september med Open By Night og diverse aktiviteter i byen. Dagen efter kommer ”grevinden” på besøg, og Røde Kors Hadsten fejrer samtidig sin 10 års fødselsdag med et arrangement.

I løbet af ugen vil der være historiske fortællinger rundt omkring i byen, og lørdag 10. september holder Modelbane Europa åbent hus i forbindelse med Elro-dagene.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.