En weekend i 1700

Gammel Estrup inviterer på en rejse 300 år tilbage i tiden

Artiklens øverste billede

På Gammel Estrups 1700-talsdage skrues tiden tilbage til 1700-tallets herregårde, hvor forskellen på adelsfolk og bønder var uendelig stor.

»Det var en tid, hvor pudrede parykker og hvidsminkede ansigter var højeste mode blandt datidens overklasse. Adelsfolkene bar korsetter og stramtsiddende benklæder, der rankede og formede kroppen, mens sindet blev trænet til at kontrollere følelserne. Selviscenesættelse, luksus og forbrug gennemsyrede hof- og adelslivet,« fortæller museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær i en pressemeddelelse.

»I kontrast til adelsfolkenes luksuriøse liv står bøndernes slidsomme tilværelse. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet, levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt og slidsomt, og hverdagen handlede om overlevelse,« forklarer hun.

Denne kontrast mellem datidens svimlende rige elite og folk i almindelighed oplever man til 1700-talsdagene, hvor man både kan se fornemme adelsfolk, der promenerer i barokhaven og drikker te i salonerne og bønder, der arbejder med gamle håndværk og sælger deres varer på markedet i Borggården. Ved hjælp af Gammel Estrups formidlere og godt 100 frivillige aktører i autentiske dragter vækkes historien til live i et stort totalteater.

Blandt godtfolk og grever

I 1700-tallet havde kirken en væsentlig plads i livet for både adelsfolk og bønder, og netop kirken er omdrejningspunkt for en række aktiviteter til Gammel Estrups 1700-talsdage. Man kan blandt andet opleve en 1700 talsgudstjeneste, og børn kan komme i 1700-talsskole, hvor de bliver undervist i Luthers lille Katekismus, som beskriver de vigtigste elementer i den protestantiske tro, og som børn skulle kunne udenad.

1700-talsdagene byder derudover blandt andet på fægteskole og kanonaffyringer, gøgl og ildshow, marked med salgs- og madboder, rundvisninger med greveparret og bøndernes danseopvisning.


gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.