Surdejsbageriet Gærda er åbnet i Højbjerg

Brødet skal være sundt og saftigt i det nye bageri, der er opkaldt efter en surdej, der hedder Gærda. Det åbner fredag 1. oktober.

Artiklens øverste billede
Fredag 1. oktober åbnede Charlotte Andersen et nyt surdejsbageri i Højbjerg, og der var kunder fra det øjeblik hun slog døren op klokken syv. Foto: Tahmasbi

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I dag kan man hilse på den gær-løse Gærda, som man finder på Jelshøjvænget i Højbjerg. Det er navnet på en surdej og et bageri, som Charlotte Andersen åbner.

»Min surdej hedder Gærda ligesom min farmor, der dog hed Gerda,« siger Charlotte Andersen.

Hun har haft en surdej i mange år og efter et kursus knækkede hun for alvor koden til, hvordan dejen skal fodres for at give det bedst mulige brød.

»Jeg elsker processerne i surdej, og det er ikke så nemt. Man skal kende den godt for at vide, hvornår den fodres med vand og mel, hvis den skal være klar om for eksempel fem timer, « siger Charlotte Andersen

»Faktisk har jeg tilpasset min hverdag til surdejen og ikke omvendt, næsten alt er timet efter det. Hvis jeg skal ud og vinterbade, må det blive i de to timer, der er indtil næste gang, dejen skal have vand og mel,« uddyber hun.

Det er sundt

Det er meget vigtigt for Charlotte Andersen at lave brød uden tilsætningsstoffer. Hun blander sigtemel med mel, der er stenformalet og grovere. Det giver næring, mætter og er fyldt med vitaminer.

»Skaldelene og kimen i det stenformalede mel er fyldt med vitaminer, så brødet bliver sundt. Og så kan det kan holde sig saftigt i flere dage,« forklarer hun.

Hobbybageriet bliver nu til fast arbejde. Endnu et kursus – denne gang i iværksætteri - skubbede hende i gang.

»Jeg står og bager i samme rum, som man kommer ind og køber brødet. Kunderne tager det selv fra hylderne og betaler via MobilePay, så det bliver meget enkelt,« fortsætter Charlotte Andersen.

Den 39-årige mor til tre har valgt at holde åbent fra onsdag til lørdag indtil middag, så hun fortsat har god tid til børnene. Indtil for nylig har hun haft et meget travlt liv som tøjdesigner for blandt andre Vero Moda, Name It, Salling Group og Minymo. Hendes mand er i samme hektiske branche, og selv om jobbet var spændende blev arbejdsdagene for lange og mange.

»Under corona arbejdede jeg hjemme og var samtidig sammen med børnene. Det var meget travlt, og jeg syntes ikke længere, at det er det, jeg gerne vil. Så vi regnede på det og fandt ud af, at jeg godt kunne sige mit job op,« forklarer designeren.

Hun har af samme grund ingen intentioner om at vækste voldsomt eller arbejde meget mere, men er åben for at ansætte hjælp, hvis det viser sig nødvendigt. Men indtil videre kan man i et lokale til det hente sit brød i en pose med navn på udenfor butikkens åbningstider.

Kunderne tager selv det brød, de ønsker, og betaler med MobilePay. Man kan også købe vand, saft og pålæg. Foto: Tahmasbi

Mindre arbejde - mere tid

»Jeg tog mit liv op til revision, vil jeg sidde ved en computer hele dagen resten af mit liv? Nu har jeg mulighed for at vinterbade, at de veninderne, at have børnene på deltid i institutionen, og så kan jeg nå weekendpligterne i hverdagene,« siger Charlotte Andersen om hendes nye tilværelse.

Hun har drivhus og har altid selv dyrket sine egne grønsager. Indtil hun fik barn nummer tre har hun været aktiv som spejder, hvilket betyder, at hun har været ude i naturen, har brugt den og ved noget om den.

Det er oplagt at kombinere med slow food, at lave brød fra bunden og at vide hvor alle ingredienserne kommer fra. Hendes varer er enten økologiske eller lokale.

Gærda vender ud mod Oddervej, men bilister skal ind på Jelshøjvænget for at komme i butikken. Foto: Tahmasbi

»Den dej, jeg forbereder den ene dag, bager jeg i morgen. Et brød er 36 timer undervejs. Jeg vil gerne åbne folks øjne for lækkert bagværk, der er bagt på noget så enkelt som mel, vand og salt,« siger hun.

Hun går hver eneste gang efter en sprød skorpe, blister, der er en slags bobler i overfladen og et såkaldt mørkt øre. Øret er den kant, hvor brødet åbner sig.

Gærda ligger ud til Oddervej, men det er kun gående og cyklister, der kan komme ind til butikken derfra. Bilister skal køre en runde og komme ad Jelshøjvænget.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.