Gyselig halloween i Tivoli Friheden
I Tivoli Friheden smiler tusindvis af græskarhoveder gæsterne i møde med skæve grin, mens spøgelser og monstre kommer snigende bagfra....

Tivoli Friheden er i disse dage smukt pyntet op til Halloween med magisk lyssætning og uhygge i hver en krog. Familien Aarhus er for 14. gang inviteret til at udskære græskar, male masker og møde spøgelser og monstre blandt Frihedens forlystelser. Man kan få sit livs gys i Danmarks største horrorforlystelse hos Cirkus Dystopia og løse gåder i de fem Escape Rooms.
En gåtur rundt i Friheden byder på mødet med levende zombier, sorte engle og vampyrer hyldet ind i spindelvæv og røg. Det føles nærmest som en scene fra musikvideoen Thriller, hvor dødsrigets porte står på vid gab, og uhyggen flytter ind i byens gader. Man kan endda høre sangen ved springvandet. To statister er klædt ud som orker, og selv om de ser en smule uhyggelige ud i tusmørket, spreder de masser af glæde på deres vej.
»Må jeg ikke få et billede?« spørger en ivrig mor og stiller sin datter hen imellem de to mørkemænd.
Det sortklædte makkerpar veksler et par dybfølte ord, inden et nyt foto-shoot finder sted:
»Jeg er nok landet på Snapchat omkring 50 gange den seneste time!« Og det er venligt ment.

Blandt Tivolis forlystelser smiler tusindvis af orange græskar gæsterne i møde med deres skæve munde og lysende øjne. I Hermans kreahjørne arbejdes der både med mexicanske dødsmasker og udskæring af de orange grøntsager. Det er hårdt arbejde, for det kræver flere håndfulde snask til skraldespanden, før man kan sætte lys i derhjemme. Men for gæsterne er det et kærkomment break på dagens tur rundt i Friheden.
Tivoliparken er selvfølgelig også de velkendte forlystelser. Her blander skrigene fra rutsjebaner og luftgynger sig med mørke kirkeklokker, der falder i slag og messende stemmer, der synger “This is Halloween, this is halloween!” Fantasien vil ingen ende tage, når de døde skal fejres i efterårsferien. Men hvad kommer Halloween egentlig af?

Keltisk nytår
Halloween, som vi kender den i 2021, stammer fra gamle keltiske traditioner og religion. Det keltiske folk i England, Irland og Skotland fejrede festivalen Samhain, som betyder “slutningen på sommeren og høsten”.
Om natten 31. oktober tændte de bål og bar kostumer for at afværge spøgelser. Idet man troede, at de døde vendte tilbage til jorden på denne dag.
Senere hen skar de ansigter ud i roer og lavede dem til lygter for at holde spøgelser væk og beskytte de levende.
I det ottende århundrede udpegede pave Gregor III 1. november til ære for alle helgener. Dagen fik navnet All Saints Day, på dansk Allehelgensdag, og hurtigt blev de kristne højtider blandet med nogle af Samhains traditioner.

Kom med til USA
31. oktober var kendt som All Hallows Eve. Disse sammensmeltede traditioner tog irske og britiske indvandrere i midten af 1800-tallet med sig til USA. Over tid udviklede Halloween sig til en dag med aktiviteter i hjemmet. Roerne er udskiftet med udskårne orange græskar også kaldet jack-o-lanterner, der lyser op med deres uhyggelige smil ved døren.
Amerikanerne holder festlige sammenkomster med særlige snacks og drabelige kostumer. Husene er udsmykket med skeletter, hekse, spøgelser og vampyrer. Børnene går udklædte fra hus til hus og råber “slik eller ballade”.
I den danske folkekirke fejres Allehelgen udelukkende i kirken. Der var tradition for at ære de kvinder og mænd, der blev helgener, fordi de levede et særligt fromt liv.
Det er en kristen højtid, der med tiden ændrede sig til gudstjenester, hvor man den dag i dag læser navne op på de sognebørn, der er gået bort i årets løb. På gravene sættes ofte lys for at mindes de døde.
De mange kirkelige og kulturelle traditioner er begyndt at smelte sammen. I Tivoli Friheden har de blandet det uhyggelige gys med lys og mange aktiviteter for børn og barnlige sjæle i den smukke, udsmykkede park hele efterårsferien. Det er nu op til hver enkelt, hvor meget gys man kan holde til.
