Anders mindes sin døde mor i en sang

Anders Gantriis mistede sin mor for 40 år siden - og ser tilbage på en hård barndom.

Artiklens øverste billede
Anders Gantriis er her på hjemmebane i Grenaa, hvor han er født og vokset op. Pressebillede

Fredag blev streamingtjenesterne tilført en ny sang fra den lokale sanger og musiker Anders Gantriis.

Sangen ”Hey Mor” er stærkt og meget personligt skrevet til hans mor som tragisk omkom i en snestorm i Grenaa i 1981.

Det var selvfølgelig et stort tab for den kun femårige Anders - og det, han kalder en turbulent opvækst, startede her.

Uden at gå for meget i detaljer, så har det været en hård sang at skrive om min mor - og den skæbne jeg fik.

Anders Gantriis

Og nu - 40 år efter - er han klar til at udgive sangen tilegnet hans mor.

Anders Gantriis mistede senere kontakten til hans far, og det handler sangen også om, nemlig, at hvis han selv kunne vælge hvem der fulgte ham på vej igennem livet, ville han gerne have valgt anderledes.

Det understreges ret tydeligt i omkvædet som lyder: ”Hvis jeg selv kunne bestemme, hvem der fulgte mig på vej.... er der en jeg godt vil glemme, vil hellere følges med dig.”

Coveret til Anders Gantriis nye singleudspil med portræt af hans mor Else. Hans båd er også opkaldt efter hans afdøde mor. Pressebillede


Ærlig sang

Sangen ”Hey Mor” er fyldt med følelser, ærlighed og stærke ord, og har man prøvet at miste nogen i sit liv, er det ekstra svært ikke at blive rørt når man hører dette nummer.

»Det er den bedste sang, jeg har skrevet i min karriere,« siger Anders Gantriis uden at tøve. Og der er ellers blevet skrevet rigtig mange numre igennem tiden.

Med på indspilningen medvirker nogle af landet absolut bedste musikere, Palle Hjorth, Anders Lampe og Morten Maltesen og det kan man tydeligt høre. for udover den stærke tekst, rammer musikken en nerve, som passer perfekt til sangen. Indspillet enkelt og uden brug af trommer.

Det er sang nummer to fra Anders Gantriis med dansk tekst - efter et album på engelsk.

»Og det skal gerne blive til flere dansksprogede sange, men corona har været lidt hård ved økonomien, når man er musiker,” siger Anders.

Ikke flere værtshuse

Lige da corona satte ind, havde han besluttet sig for at det skulle være slut med at agere levende jukeboks rundt omkring på danske værtshuse. Ikke mere Creedence Clearwater Revival, Kim Larsen og hvad publikum ellers vil høre, mens de drikker deres øl.

»Nu vil jeg kun spille mine egne sange - lige med undtagelse af, når jeg senere på sommeren skal spille på Torvet i Grenaa, hvor jeg blander mine egne sange med covernumre,« siger Anders, som før corona kunne se frem til 25 koncertjobs med sine egne sange.

Han er tilknyttet Uncover Music i Aarhus, som er en platform for musikere, der gerne vil ud at spille, og arrangører, som søger efter musikere og sangere.

»Uden at gå for meget i detaljer, så har det været en hård sang at skrive om min mor - og den skæbne jeg fik. Min mor Else led af depression og havde et alkoholmisbrug, som prægede min barndom. Og min teori er, at da hun havde drukket sig fuld 3. april 1981, var hun flov over at komme fuld hjem, så hun satte sig på en bænk tæt på vores hjem - men vågnede aldrig op, da Danmark den nat blev ramt af en voldsom snestorm,« siger Anders, der måtte lade tårerne trille de første gange, han spillede den sang, han har tilegnet sin mor.

Han fortæller om en barndom, hvor der hele tiden blev prøvet grænser af. Af alle slags. Sorgen efter morens død blev aldrig bearbejdet.

Bruger erfaringerne

Og nu bruger han sine egne erfaringer - ikke alene til at skrive sange, men også i det daglige arbejde som SSP-medarbejder i Syddjurs Kommune.

»Jeg kan med det liv, jeg har levet, lægge vægt bag ordene, når jeg giver gode råd videre til de unge mennesker, jeg har med at gøre i Syddjurs. Jeg føler ikke, at jeg skylder min far noget som helst, men lærte at klare mig selv i en tidlig alder. Havde krudt i røven, som man siger - og fik senere sat de rigtige ord på i form af ADHD-diagnose,« siger han.

Musikalsk er han stadig i udvikling.

»Jeg tror min næste single bliver mere discoagtig. Jeg kan godt lide at lege med mine singleudgivelser - og til foråret er det planen at tage ud at spille som trio med Anders Lampe og Morten Maltesen. De - og de andre dygtige musikere, som jeg har spillet sammen med - har rykket mig enormt,« siger Anders.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.