To nye lokalhistoriske bøger

Henning Knudsen og Kaj Præstholm har udgivet deres erindringer.

Artiklens øverste billede

Der er blevet læst bøger som aldrig før under corona-nedlukningen, og er man interesseret i den lokale historie, er der guld at hente i to nye bogudgivelser.

Henning Knudsen, der sluttede sit arbejdsliv som kriminalinspektør hos Grenaa Politi, er aktuel med bogen ”Strisser på Djursland” og et forsidefoto, der er som hentet ud af en klassisk sort-hvid kriminalfilm - med Henning Knudsen i gang med efterforskning iført cottoncoat og piben i mundvigen.

Kaj Præstholm kalder sine erindringer ”Set og sket i Grenaa i 50’erne og 60’erne - erindringer, butikker og forretninger” - og så kan man næsten fornemme, at det handler om tidligere tiders handelsliv i købstaden Grenaa.

Klassisk vej

Henning Knudsens erindringsbog omhandler en næsten klassisk vej inden for politiet i 1960’erne - opvækst på landet, i dette tilfælde i det midtjyske - landbrugsmedhjælper, gymnastikhøjskole, landbrugsskole, værnepligt, politiskole, nogle år i hovedstaden og så ”hjem” til det jyske. I Henning Knudsens tilfælde med tjeneste i Rigspolitiets daværende Rejsehold som et særligt krydderi på tilværelsen.

Og stationen - og også endestationen - blev Grenaa, hvor Henning Knudsen de første år havde den gamle politistation oven på Kino som arbejdssted, hvorefter fulgte en spændende udfordring med at være med til at planlægge byggeriet af den splinternye station på Vestre Skovvej.

Her var der plads til kunst på væggene og højt til loftet - med detention og egen skydebane i kælderen. Den luksus - at kunne skyde i egne omgivelser - blev ikke senere politistationer tildelt, da lydisoleringen viste sig at blive en bekostelig affære.

I flere år har politistationen stået som en tom kulisse - som et minde om en svunden tid og en centralisering af Danmark, der stort set kun kostet Grenaa tab på tab.

Gennemgår sager

Henning Knudsen omtaler - i anonymiseret form - en stribe af de spændende kriminalsager, han gennem årene har haft med at gøre - drabssager, tyveri og narkosager. Men også hvor vigtigt det er med en præventiv indsats for at holde kriminaliteten nede.

Og man møder også den private Henning Knudsen - der beretter om ægteskab, huskøb, rejser, sygdom og livet som pensionist.

Handelslivets op- og nedture

Kaj Præstholm har i sin bog valgt primært at beskæftige sig med udviklingen i den vestlige del af Grenaa i 1950’erne og 60’erne. Han skriver selv i indledningen, at det skyldes, at den østlige bydels historie er så fint beskrevet af sprogprofessor Jørn Lunds erindringsbrug ”Hørt” fra 2008.

I centrum er den udvikling, der er sket inden for handel og håndværk fra 1950-2000 - hvor brancher og handelsmønstre ændrede sig, der blev sagt farvel til den lille købmand på hjørnet, mælkehandleren, gartneren - og god dag til supermarkeder og priskrige.

Men der blev også bygget nyt og i Grenaa skød nye boligkvarterer op. Og nye virksomheder som Grenaa papfabrik, Dansk-Norsk Kvælstoffabrik, Danapak og Per Udsen kom til.

Blomster i Grenaa

Kaj Præstholm landede i Grenaa efter opvækst de første år i det vestjyske, da hans forældre overtog blomster- og frugtforretningen ”Orchidé”, og i bogen gennemgår han detaljeret mange af de butikker, som i dag kun er et minde.

I dag husker de fleste nok Kaj Præstholm som indehaver af egen plantecenter, som senere blev til Plantorama, men han er faktisk udlært bygningssnedker. Og arbejdede i flere år inden for faget, inden han blev selvstændig med Grenaa Blomster og Havecenter på Ådiget - hvor der nu er bygget 10 rækkehuse på grunden ud mod åen.

Begge erindringsbøger er blevet til takket være en grafisk indsats hos Grefta Tryk i Grenaa.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen