Mehdi Avaz: »Mit største talent er, at jeg aldrig giver op«

Mehdi Avaz fandt 19 dage, hvor Anders Matthesen og Christopher havde tid, og Italien var åbent, og så skød han "Toscana" for egen regning. Heldigvis har Netflix købt den, så Avaz-familien ikke må leve af havregrød. VIDEO: Artiklen indeholder video med Anders Matthesen, der ikke kan være helt alvorlig.

Artiklens øverste billede
Anders Matthesen spiller en kok, der arver et slot i Toscana, hvor han møder kærligheden i form af skuespilleren Cristiana Dell'Anna. Hun sprang til med ganske kort varsel, fordi hun var i corona-nedlukning, og nu udkommer filmen på Netflix - også på italiensk. Den får premiere 18. maj. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Mehdi Avaz havde i corona-nedlukningen tid til at få en idé til sin næste film, som skulle handle om god mad og kærlighed i Danmark og smukke Toscana. Anders Matthesen var klar til sin første seriøse filmrolle, hvis han måtte spille kok, og Christopher stod klar i kulissen til en mindre rolle.

Pludselig opstod der en mulighed for at samle holdet og komme til Toscana. Så selv om finansieringen ikke var på plads, slog Mehdi Avaz til, lånte penge i banken og landede med sit hold i Italien, lige præcis da det som et af få lande åbnede op midt i corona-nedlukningen.

»En ting er helt sikkert. Jeg stopper ikke et projekt, fordi nogen ikke tror på mig. Jeg troede så meget på det og lånte selv pengene og lagde ud. Jeg ville ikke have gjort det anderledes - selv om det var lige ved ikke at være forsvarligt overfor min familie,« siger Mehdi Avaz, som Århus Onsdag møder i Filmby Aarhus.

Han lever kun én gang og har ikke tid til at vente på langsommelige tilskudsordninger, når en chance opstår. Han stoler fuldt ud på sin fornemmelse for film og har indtil nu haft publikums opbakning.

Video med Matthesen under optagelserne på Frederikshøj i Aarhus. Artiklen fortsætter derunder:

Mehdi Avaz filmede i tre dage i Aarhus, da han optog "Toscana" - blandt andet på Frederikshøj. Filmen har også Ghita Nørby og Sebastian Jessen, som ses til venstre, på rollelisten. Foto: Joachim Ladefoged

Giver aldrig op

»Et af mine største talenter er, at jeg aldrig giver op. Jeg stoler fuldstændig på min mavefornemmelse og har aldrig prøvet, at et projekt ikke er lykkedes. Hvis man virkelig tror på det, er det svært at fejle,« siger han helt afslappet og uden store armbevægelser.

Han vil dog aldrig kaste sig ud i et projekt som ”Toscana” igen, fordi det var virkelig hårdt på samtlige parametre. Og trods sin store selvtillid, tænker instruktøren, at nogen holdt hånden over ham.

»Jeg tror, at min farmor har været på spil - igen. Hun er en slags skytsengel for mig. Da jeg blev født i Iran som hendes barnebarn nummer 23, sagde hun: ”Ham her er noget helt særligt.” Hun blev med at sige, gør det her. Det skal nok gå. Hun er min mavefornemmelse,« siger Mehdi Avaz, der har en billedrig oplevelse af verden.

På filminstruktørens initiativ sætter vi os på en bænk i solen. Han arbejder utrolig meget og det meste af tiden indendørs, så nu er det tid til frisk luft.

Og en snak om at være den første i Danmark, der selv finansierer sine film - det skete også i 2017 med gennembruddet ”Mens vi lever” - og den første som sælger en film til Netflix.

Frederikshøj er kulisse i "Toscana" med Anders Matthesen i hovedrollen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged


Matthesen i magiske Italien

»Den Vestdanske Filmpulje troede på mit projekt, og gav os midler, og SF Studios sprang også til med støtte med det samme, men Det Danske Filminstitut ville ikke være med i denne low budget-produktion. Heldigvis er Netflix helt klar. Det tager som regel lang tid, før de beslutter sig, men jeg fik svar allerede efter tre-fire dage, og de er slet ikke i tvivl,« siger Mehdi Avaz med et stort smil inde under kaskettens skygge.

»”Toscana” bliver synkroniseret til mange sprog, og når potentielt ud til 200 millioner mennesker. Den vil meget naturligt blive markedsført særligt i Italien, som det var helt magisk at være i, da vi optog. Vi var et sted, hvor de brugte seks dage på en pizza-dej, for at den skulle være helt perfekt, og der var vin til både frokost og aften og utrolig smukt,« mindes instruktøren optagelserne, der foregik i 2020.

Han ser samarbejdet med Anders Matthesen som et af sine højdepunkter, fordi komikeren er utrolig hårdt arbejdende og grundig. Han tog kokke-undervisning, lærte at lave Michelin-mad og satte sig seriøst ind i universet samtidig med, at han stolede på Mehdi Avaz.

»Det var fedt at arbejde på den måde, og det står bare så stærkt. Jeg er en ret dygtig håndværker inden for personinstruktion, og det er vildt spændende at arbejde med en musiker som Christopher og gøre ham til skuespiller,« siger Mehdi Avaz.

Sangeren Christopher og Mehdi Avaz var her til filmpremiere sammen på "Pagten" om Karen Blixedn. Arkivfoto: Anthon Unger

Christopher skriver musikken

Christopher spiller en mindre rolle i ”Toscana” og har hovedrollen i Mehid Avaz’ næste film, som de indspiller lige nu.

»Da vi gik i gang, tænkte jeg, ”hvad fanden har du kastet dig ud i Mehdi Avaz”, men han er utrolig arbejdsom, og rutineret og går all in. Jeg har brugt det seneste halvandet år af mit liv på at sætte ham foran kameraet, og det er et af de fedeste projekter, jeg har lavet i mit liv. Det går godt, og det er virkelig tilfredsstillende. Jeg glæder mig til at vise Danmark resultatet,« ler instruktøren.

Han kalder filmens musik utrolig smuk. Den er naturligvis skrevet af Christopher. Og så er han i øvrigt ret hemmelighedsfuld om den kommende film, for alle kontrakter er endnu ikke forhandlet helt på plads.

Måske er det ikke sidste gang, at Mehdi Avaz arbejder sammen med Netflix om sine film. Rent økonomisk er forskellen på streamingtjenesten og biograferne, at han får pengene for sin film i hånden her og nu, men til gengæld ikke løbende indtægter i takt med at filmen vises.

Her og nu har Netflix reddet familieidyllen på Frederiksbjerg, hvor han bor sammen med sin kone og deres to små børn. Han er opvokset i Tisvildeleje i Nordsjælland, men er glad for at bo i Aarhus.

»Jeg har min daglige gang i filmbyen og føler mig hjemme her. Den Vestdanske Filmpulje er her altid for mig og er en stor støtte. Jeg har planlagt at lave to spillefilm næste år. Den ene er filmatiseringen af Renée Toft Simonsens ”Børnene fra Sølvgade”. Det glæder jeg mig til.«

Frederikshøj er kulisse i "Toscana" med Anders Matthesen i hovedrollen og Christopher i en mindre rolle. Foto: Den Vestdanske Filmpulje

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.