De nye sorter er ´Alma´ og ´Bella´, der kom på markedet i 2006 og ´Clara´ og ´Dorthea´, der kommer i handlen i år. Alle fire er Hydrangea macrophylla typer. De bliver 60 til 100 cm høje.

De nye sorter er ´Alma´ og ´Bella´, der kom på markedet i 2006 og ´Clara´ og ´Dorthea´, der kommer i handlen i år. Alle fire er Hydrangea macrophylla typer. De bliver 60 til 100 cm høje.

Clara og Dorthea - to nye hortensia

Haveselskabet om hårdføre Hortensia - midt her i vinterkulden

l Takket være Det Danske Haveselskabs indsats kunne endnu to nye hortensiaer navngives på årets plantefagmesse i Odense forleden. De fik navnene "Clara" og "Dorthea", og de er "søstre" til "Alma" og "Bella", der blev præsenteret for et år siden. De fire nye sorter udmærker sig ved at være 100% hårdføre og rigt blomstrende under danske forhold. Det hele startede i september 2000, da Det Danske Haveselskab opfordrede Danmarks Jordbrugsforskning til at finde hårdføre og blomsterrige hortensiaer, fortæller direktør Else Mikkelsen, Det Danske Haveselskab. Fra vores telefonrådgivning på 70 20 60 01 ved vi, at det store problem med hortensia er manglende blomstring på grund af tilbagefrysning om vinteren eller foråret. Det problem ville Det Danske Haveselskab gerne være med til at løse. Vi indgik derfor et samarbejde med planteskoler og Danmarks Jordbrugsforskning om at gennemføre en hortensiaafprøvning med det formål at finde Danmarks bedste hortensia, oplyser direktør Else Mikkelsen. I vort medlemsblad Haven efterlyste vi hortensia, der havde haft smukke og kraftige blomster hver sommer de foregående 8 år, og som voksede mere end 15 km fra kysten. Det sidste fordi erfaringen viser, at det er meget lettere at få hortensia til at gro og blomstre i nærheden af kysten end længere inde i landet, fortsætter Else Mikkelsen. Indsamlingen blev en succes - knap 100 af Havens læsere sendte stiklinger af deres hortensia til Danmarks Jordbrugsforskning, hvor der blev udvalgt fire hortensiasorter, der som nævnt er hårdføre og har været dyrket i Danmark i årevis. Else Mikkelsen slutter med et par gode råd: - Du får de flotteste planter, hvis du planter i sphagnumblandet jord i sol eller halvskygge enten direkte i haven eller i store krukker. Planterne bør ikke tørre ud og klipning bør undgås, da det går ud over blomstringen. Planterne kan med fordel vinterdækkes med f.eks. granris de første år efter plantning. Planter i krukker skal overvintres et beskyttet sted.

Publiceret 07 February 2007 10:07