Mange danskere døjer med indeklimaet i deres bolig. Træk fra utætheder, kolde ydervægge, dug, mug og høj luftfugtighed skaber problemer.

Mange danskere døjer med indeklimaet i deres bolig. Træk fra utætheder, kolde ydervægge, dug, mug og høj luftfugtighed skaber problemer.

Indeklimaet halter i mange danske hjem

Træk fra utætheder, kolde ydervægge, dug, mug og høj luftfugtighed skaber problemer

l En omfattende indeklimatest fra Rockwool A/S, som over 2.500 personer har besvaret, viser, at mange danskere døjer med indeklimaet. For at afdække indeklimaet i danske boliger har Rockwool A/S lanceret en indeklima-guide til internettet. Den sætter fokus på at gøre det lettere at forbedre indeklimaet i danske boliger - både i forhold til nybyggeri og eksisterende byggeri. - Med allerede over 5.000 besøgende på vores indeklimaguide i løbet af tre måneder, hvoraf 2.500 har taget testen, kan vi se, at der er stor interesse for indeklimaproblematikken. Samtidig afspejler undersøgelsen, at indeklimaet i høj grad halter ude i de danske hjem, siger udviklingschef Lasse Toft, Rockwool A/S. Han uddyber: - Næsten halvdelen af de besøgende har gennemført alle spørgsmål i guiden. Her svarer hele 43 procent, at de er generet af træk fra utætheder, kolde ydervægge og lignende. Desuden har over en tredjedel svært ved at opnå den ønskede temperatur i et eller flere rum om vinteren. Samtidig har 55 procent problemer med dug på vinduer og 48 procent med for høj luftfugtighed, så der er bestemt behov for at fokusere på indeklimaet. En lang række undersøgelser viser som bekendt, at et dårligt indeklima kan have negative konsekvenser for vores velvære og helbred. Mug og misfarvninger Indeklimaguiden viser desuden, at deltagerne i undersøgelsen har problemer med mug og misfarvninger i boligen. - Det er bemærkelsesværdigt, at over 20 procent i undersøgelsen kan lugte mug inde i huset. Tilsvarende oplever 23 procent misfarvninger på ydervægge, f.eks. bag senge og møbler, der står klods op ad væggen. Disse tal er forbavsende høje - og der i høj grad behov for handling, hvis man kæmper med disse problemer i boligen, forklarer Lasse Toft. Test dit indeklima Kæmper du med lignende problemer med indeklimaet derhjemme, er der en række forholdsregler, du kan følge. På Rockwools hjemmeside finder du indeklimaguiden, som er fyldt med information, vejledning og gode råd om, hvordan man forbedrer indeklimaet – både i nybyggeri og eksisterende byggeri. Efter du har gennemført testen, kan du udskrive en testrapport, som kan anvendes i indsatsen for at forbedre indeklimaet i din bolig. Gode råd På Rockwools hjemmeside findes der desuden gode råd om efterisolering af boligen, bl.a. enkle beregningsprogrammer, der gør det muligt at se, hvor godt eller dårligt ens hus er isoleret, og hvilke besparelser der kan opnås ved efterisolering.

Publiceret 21 February 2007 09:58