Citrusfrugter og nødder kan give problemer for allergikere.

Citrusfrugter og nødder kan give problemer for allergikere.

Farlig jul for allergikere

Der er forskel på at være allergisk over for julen, dens traditioner og hvad dertil hører, og så få det fysisk dårligt på grund af stearinlys, grantræ, juleblomster eller julemad. Der er kun ganske få danskere, der er allergiske over for granpollen, og det er ikke et problem i forbindelse med julen. Grantræer spreder kun pollen fra midt i maj og frem til juli, og det er kun de gamle træer på 25-30 år, der producerer pollen. Giver jule-træet allergisymptomer, skyldes det enten skimmelsvamp på træet eller harpiks. Det kan for nogle hjælpe at opbevare træet i et opvarmet udhus i nogle dage, inden det kommer ind i stuen, ellers må man ty til et kunstigt juletræ. Brænde kan også indeholde skimmelsvamp. I det hele taget er brænderøg og varme fra brændeovnen ingen god kombination, hvis man har overfølsomme luftveje. Levende lys Alle lys soder uanset, om de er lavet af stearin, paraffin eller voks, men fyrfadslys soder mindst. Soden kan irritere slimhinderne hos følsomme personer. Hvis man ikke helt vil undvære kalenderlyset, kan man gå efter et tyndt lys, som ikke skal brænde så længe, og så lufte godt ud bagefter. Det giver mindre os, hvis man sørger for at holde vægen kort og slukker lyset med en lyseslukker i stedet for at puste det ud. På juletræet og på adventskransen kan det sagtens lade sig gøre at erstatte de levende lys med lyskæder. Farlige juleblomster Juleblomster som azalea og hyacint er flotte at se på, men de dufter så kraftigt, at det kan genere folk med følsomme luftveje. Andre af julens blomster er skrappe ved huden, hvis man lider af overfølsom hud. Plantesaften fra krysantemum, tulipan og julestjerne indeholder stoffer, der kan give hudreaktioner. Nødder og citrusfrugter Mad og spisning fylder meget i juletiden, og mange af de fødevarer, der hører julen til, kan give problemer for fødevareallergikere. Nødder, mandler, appelsiner og klementiner, som der spises rigtigt mange af i juletiden, er farlige for mange fødevareallergikere og kan give ret voldsomme reaktioner. Symptomerne kan være øjne og næse, der løber i vand, åndedrætsbesvær og udslet. Det er forskelligt fra person til person hvor meget, der skal til for at fremkalde en allergisk reaktion, men i nogle tilfælde skal der kun små mængder til at give en voldsom reaktion. Hasselnødder, mandler og valnødder er slemme til at give allergiske reaktioner, mens pinjekerner og pista-cienødder sjældnere giver problemer. På Astma- og Allergiforbundets hjemmeside, www. astma-allergi.dk, kan man søge på opskrifter uden de ingredienser, som typisk giver allergiske reaktioner. Fra forbundets side stammer disse to opskrifter på hon-ningkage uden mælk og nødder og risengrød kogt på kokosmælk. Julens honningkage (Opskriften er uden mælk, uden nødder og uden soja): 2 æg 250 g farin 250 g honning 1/2-1 dl vand 500 g mel 1 tsk. kanel 1 tsk. ingefær 1 tsk. nellike 1 brev brunt bagepulver 100 g rosiner 100 g sukat Hele æg og farin piskes godt. Honning og vand op-varmes til honningen er smeltet, og det piskes derpå i æggemassen - lidt efter lidt. Mel, bagepulver og krydderier blandes i. Dejen kommes i en smurt springform eller en lille bradepande og bages ved 165° i ca. 11/2 time. Kagen kan eventuelt skæres igennem og lægges sammen med abrikos- eller orangemarmelade og overtrækkes med chokolade. Risengrød med kokosmælk (Uden mælk, æg, hvede, gluten og soja): 1/2 liter kokosmælk (uden mælkeproteiner) 1/2 liter vand 110 g risengryn salt 1 stang vanille Kokosmælk og vand blandes og bringes i kog. Risene tilsættes under om

Det er forskelligt fra person til person hvor meget, der skal til for at fremkalde en allergisk reaktion, men i nogle tilfælde skal der kun små mængder til at give en voldsom reaktion.

Det er forskelligt fra person til person hvor meget, der skal til for at fremkalde en allergisk reaktion, men i nogle tilfælde skal der kun små mængder til at give en voldsom reaktion.


Publiceret 28 November 2007 09:56