Fyrfadslys virker harmløse, fordi de står solidt plantet i en beholder, når man køber dem, men faktisk kan de vise sig at være de rene brandfælder, hvis ikke man holder øje.

Fyrfadslys virker harmløse, fordi de står solidt plantet i en beholder, når man køber dem, men faktisk kan de vise sig at være de rene brandfælder, hvis ikke man holder øje.

Jul i flammer

Små lys kan være skyld i en stor brand

Levende lys og tørt gran er en brandfarlig kombination. December med juletræ og -dekorationer er naturligt nok den måned, hvor der opstår flest brande i de danske hjem. I gennemsnit er der omkring 3.000 brande årligt, og langt de fleste ligger i ugen efter juleaften. Forsikringsselskaberne forventer omkring 650 brande i juleugen. Det er mere end en fordobling i forhold til en normal uge i den mørke årstid, og i nytårsugen er der risiko for tæt ved fem gange flere brande end i en normal uge. Brandfælder Tørre adventskranse og juledekorationer udvikler sig til de rene brandfælder. Der skal kun en lille gnist til at sætte ild i det tørre gran. Heldigvis er langt de fleste brande små brande, som folk selv får slukket uden at tilkalde brandvæsenet. Men omkring hver tredje brand kommer så meget ud af kontrol, at brandvæsenet må tilkaldes. Forstøver som gave Er man fyldt 65 år, viser undersøgelser af brande, hvor personer er omkommet, at man har en særlig risiko for at komme til skade eller omkomme, hvis der opstår ildebrand. Det skyldes, at ældre måske ikke reagerer så hurtigt, ligesom medicin kan være skyld i at man reagerer lidt langsomt. Derfor kunne julegaver til de ældre i familien være ting, der mindsker risikoen for at branden i det hele taget opstår. Det er f.eks. elektriske lyskæder, en ny brødrister med timer, nyt elektrisk tæppe, hvis det gamle er over 10 år eller er slidt, selvslukkende stearinlys eller en forstøversprøjte, som både kan bruges til at vande blomster og slukke en brand i opløbet. Syv gode brandråd for alle aldre: • Gå aldrig fra et rum med tændte stearinlys. • Lad aldrig dyr og børn være alene i rum med levende lys. • Brug så vidt muligt altid selvslukkende lys. • Sørg for at have en fyldt vandkande i nærheden. • Sæt ikke levende lys i nærheden af brandbart materiale som for eksempel gardiner. • Brug røgalarmer. Det kan redde menneskeliv og måske også forhindre en mindre brand i at blive en storbrand. • Sker uheldet alligevel, og kan man ikke selv slukke branden, skal man sørge for at få alle ud af huset og tilkalde brandvæsenet på telefon 112. (LNB)

Publiceret 28 November 2007 09:56