Tugba Bulut er tilfreds med, at VUC nu udbyder undervisning i tyrkisk, fordi hun i fremtiden gerne vil arbejde internationalt med forbindelserne mellem Tyrkiet og Danmark.

Tugba Bulut er tilfreds med, at VUC nu udbyder undervisning i tyrkisk, fordi hun i fremtiden gerne vil arbejde internationalt med forbindelserne mellem Tyrkiet og Danmark.

VUC tilbyder kursus i tyrkisk sprog og kultur

I november startede det første hf-hold i tyrkisk på B-niveau på VUC Hvidovre-Amager. Og allerede en time før undervisningen begyndte klokken 17.15, sad Tugba Bulut i VUC's kantine og glædede sig til at komme i gang. Tugba er 18 år og ved at tage studentereksamen. Bagefter har hun planer om en videregående uddannelse, der giver mulighed for at arbejde internationalt med forbindelserne mellem Danmark og Tyrkiet. Derfor er hun meget tilfreds med nu at kunne få tyrkisk som et af sine valgfag, selv om det betyder, at hun må tage faget om aftenen og på en anden skole. Tugba er vokset op i Danmark og er dansker, men hendes forældre kommer begge fra Tyrkiet, så hun har lært at tale tyrkisk derhjemme. Derfor regner hun ikke bare med at lære en masse ved at gå til tyrkisk, men også at klare sig rigtig godt til eksamen. Mens Tugba ventede i kantinen, var hendes lærer Gülsüm Akbas ved at kopiere de tekster, som holdet skulle starte med. Gülsüm Akbas er cand. mag. og underviser i tyrkisk på Københavns Universitet, men har også undervist i tyrkisk på aftenskole og i dansk som andetsprog for folk med tyrkisk baggrund, så hun er godt rustet til at klare de problemer, der måtte dukke op i undervisningen på VUC. For at gå på Gülsüm Akbas hold skal man tale noget tyrkisk i forvejen. Det skyldes, at holdet allerede skal til eksamen til sommer, og da skal man ikke bare have lært at tale, læse og forstå standardtyrkisk, men også vide noget om Tyrkiets litteratur, historie, kultur og samfundsforhold. Og så meget kan man ikke nå at lære på en aften om ugen i 7 måneder, hvis ikke man har gode forudsætninger. Men forstander Jytte Maymann regner med, at tyrkisk bliver så stor en succes, at VUC Hvidovre-Amager allerede til næste skoleår også kan tilbyde hold i tyrkisk for begyndere. Om Gülsüm Akbas: Gülsüm Akbas er fra 1. november ansat på VUC Hvidovre-Amager til at undervise i tyrkisk på hf. Gülsüm Akbas er cand. mag. i engelsk og fransk fra Københavns Universitet, men har skrevet speciale i tyrkisk. Hun er ansat på Carsten Niebuhr Instituttet i Københavns Universitets afdeling for tværkulturelle og regionale studier. Her har hun undervist i tyrkisk i 7 år, men hun underviser også i tyrkisk på aftenskole og har undervist folk med tyrkisk baggrund i dansk som andetsprog.

Publiceret 28 November 2007 09:56