Grundejerforeningen Strandhaven med sine karakteristiske gule kædehuse.

Grundejerforeningen Strandhaven med sine karakteristiske gule kædehuse.

Fra kolonihave- område til ensartet villakvarter

Hvidovre deltog i år for første gang i Bygningens dag 2008, hvor temaet var Velfærdssamfundets bygninger. Grundejerforeningen Strandhaven i Avedøre var et af flere områder i Hvidovre, der blev brugt som eksempel på velfærdssamfundets udvikling. Kedeligt og ensformigt eller homogent og idyllisk. Mellem Avedøre Havnevej og Byvej ligger grundejerforeningen Strandhaven med sine karakteristiske gule kædehuse. Området er et typisk resultat af velfærdssamfundets udvikling, hvor arbejdere fra Vesterbro startede med at bygge kolonihavehuse på Vestegnen og senere udnyttede muligheden for at bygge kvalitetshelårsboliger. I forrige weekend var Hvidovre for første gang med i Bygningskulturens dag, og her havde beboere og borgere i Hvidovre mulighed for at få et dybere indblik i baggrunden for det ensartede kvarter, der er resultatet af en stram byplanvedtægt fra starten af 1960"erne. Og netop de stramme regler for området betyder, at selvom der er mere end 40 år imellem det første og det sidst byggede hus i grundejerforeningen, så har planen fungeret efter hensigten. - Den stramme byplan har givet et homogent resultat, og jo mindre grundene er, jo flere regler skal man have. På så små grunde kan man ikke have store forskelle på husene, det ville blive rodet, siger Kirsten Andersen, der er arkitekt, forfatter til et byplanhistorisk hæfte om Strandhaven og desuden selv har boet i Strandhaven siden 1966. - Da vi så huset første gang, blev vi vildt begejstrede, fordi det var reelt, gennemtænkt og havde udvidelsesmuligheder med tagetagen, fortsætter Kirsten Andersen. Fra kolonihave til helårshus Strandhaven var oprindeligt en kolonihaveforening fra 1918, der holdt til i Valbyparken ved Rosenhaven. I 1935 måtte foreningen imidlertid flytte til Køgevej i Hvidovre og i 1947 flyttede Strandhaven igen, denne gang til den placering, som grundejerforeningen har i dag. På det tidspunkt var Avedøre en del af Glostrup og i løbet af 1950’erne foregik der forhandlinger mellem kommune og forening om, hvordan byudviklingsplanen for området skulle realiseres. Resultatet kom i starten af 1960’erne, hvor der blev lavet en aftale mellem kommune og grundejerforeningen om en meget stram byplanvedtægt. Målet med den stramme byplan var, at skabe et idyllisk enfamiliehuskvarter, hvor husene var af en god teknisk stand. De små grunde på omkring 400 m2 var årsag til, at husene var underlagt en række regler, som f.eks. bebyggelsesgrad, murstensfarve, tagets hældning og placering på grunden, så området kom til at fremstå ensartet. Det betyder imidlertid ikke, at kvarteret består af lutter ens huse. En tur i grundejerforeningen afslører med tidstypiske detaljer som f.eks. vinduesvalg, at området har været under udbygning i mere end 40 år. key

Arkitekt Kirsten Andersen har boet i Strandhaven siden 1966.

Arkitekt Kirsten Andersen har boet i Strandhaven siden 1966.


Publiceret 22 September 2008 16:01