Søgningen på Ungdomsskolens nye tilbud for superintelligente elever har ikke just været enorm.

Søgningen på Ungdomsskolens nye tilbud for superintelligente elever har ikke just været enorm.

Kun få elever søger elitekurser

Kun 10 elever ned til 13 år har tilmeldt sig undervisning på universitetsniveau

Af
Jesper Lundh

Når det første hold af superbegavede skoleelever i morgen, tirsdag, får den første lektion i matematik, sidder der betydeligt færre i klasselokalet end forventet. Selvom der er statistisk set er mindst 75 superbegavede elever i Helsingør Kommune, har kun 10 unge tilmeldt det spritnye tilbud om at lade folkeskolelever helt ned i 13 års-alderen blive undervist på universitetsniveau.
"Det er bestemt et lavere tal, end vi havde regnet med," siger afdelingsleder på Ungdomsskolen Anne Mette Jensen, der dog lover, at al undervisning alligevel gennemføres.
De 10 elever tilsammen sat sig på 15 pladser på de tre hold i fagene engelsk, matematik og forfatterværksted, mens undervisningen i astronomi samt innovation og bæredygtighed planmæssigt først løber af stablen til foråret.
Ifølge Anne Mette Jensen er der flere årsager til den begrænsede tilmelding - blandt andet at budskabet tilsyneladende ikke er kommet ud til alle eleverne på alle skoler.
"Så vi er stadig lidt hemmelige," siger hun.

Aktive unge

Erfaring fra andre kommuner har vist, at superbegavede elever kommer til at fungere socialt, hvis de stimuleres fagligt. Men noget tyder på at de allerede er ganske velfungerende her i kommunen og det kan være endnu en grund til den ringe interesse.
"En del unge er meget aktive omkring for eksempel idræt og musik. Så tilbuddet er nok attraktivt for dem, men ikke attraktivt nok til at overtrumfe det, de i forvejen har valgt. Det kan være en af forklaringerne, på samme måde som fritidsjob kan," siger Anne Mette Jensen.
Hun mener, at det positivt, at de unge tilsynelande trives, selvom det på sigt vil få konsekvenser for projektet på Ungdomsskolen.
"Hvis interessen på lang sigt ligger på det her niveau, overlever projektet ikke," siger hun og håber, at interessen vil brede sig som ringe i vandet, når undervisningen er kommet i gang.
Matematikholdet starter som nævnt tirsdag, forfatterværksted onsdag mens engelsk har første time næste mandag.

null

Publiceret 22 September 2008 12:00