Plakaten, der illustrerer Den store Vinterfugletælling 2009, er tegnet af kunstneren Carl Christian Tofte.

Plakaten, der illustrerer Den store Vinterfugletælling 2009, er tegnet af kunstneren Carl Christian Tofte.

Den store Vinterfugletælling 2009

I januar-februar inviteres alle med til at tælle fugle - i haver, parker og grønne områder. Den store Vinterfugletælling er OBSnaturs tredje vinterfugletælling, og de håber rigtig mange vil være med igen i år

Af
Af Ragna Lychau

OBSnatur

En musvit, to blåmejser, fire skovspurve, nej nu kom der sørme én mere... De sidste to vintre i 2007 og 2008 har danskerne talt vinterfugle til den helt store guldmedalje. På flere dage blev der registreret mere end 50.000 fugle. Til januar 2009 går det løs igen.

Ved at holde øje med vinterfuglene i flere år i træk, får vi mere at vide om fuglene, for eksempel hvad vejret betyder for både de danske standfugle og vore udenlandske vintergæster, og om nogle fuglearter er gået tilbage i antal i forhold til sidste år. Man behøver ikke være fugleekspert for at være med - det gælder bare om at holde øjnene åbne.


Selv i en lille have eller på en altan er der mulighed for at se mange fugle. Hvis man fodrer fuglene i løbet af vinteren, har man god mulighed for at få rigtig gode oplevelser med fuglene, og de kommer gerne igen, hvis der er mad at hente. Alle indberetninger foregår over internettet på www.obsnatur.dk.


Det er meget let at være med: på obsnatur.dk er der et skema, hvor du afkrydser, hvilke fugle du har set, hvor mange og hvor du har set dem. Observationerne dukker med det samme op på et danmarkskort, og du kan desuden se statistikker, der viser hvor mange fugle, der bliver indberettet i hele landet. Er du i tvivl om en art, kan du få hjælp i et forum eller ved at kigge i OBSnaturs galleri. Du bestemmer selv, hvor ofte du vil indberette - alt fra én gang eller hver dag i de fire uger tællingen varer.

Plakat med flotte fugle

Man behøver ikke være den lykkelige ejer af et parcelhus med ligusterhæk for at være med. Fugletællingen omfatter også parker og anlæg og her kan man ofte være heldig at se store, sorte kragefugle, der hopper rundt og undersøger skraldespandene for bortkastede lækkerier.

Kunstneren Carl Christian Tofte har nu for tredje år i træk tegnet en smuk plakat til Den store Vinterfugletælling. På den nye plakat har de 'sorte fugle' indtaget bænken i parken, mens de farvestrålende finker liver op på jorden. Plakaten understreger, at fuglene er over alt - også i byernes parker og grønne områder - og den er god hjælp til at lære at fuglenes udseende at kende. Er du interesseret i plakaten, kan du få én tilsendt blot du selv betaler portoen - se mere på www.obsnatur.dk.


Den store Vinterfugletælling 2009 starter 10. januar og varer indtil 8. februar. Fugletællingen er arrangeret af Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening og forlaget ConDidact. Projektet er støttet af midler fra Danske Spil.


redaktion@lokalavisen.dk

null

Publiceret 08 January 2009 03:00