Influenzaen kan spænde ben for årets skiferie, men faktisk er det muligt at forebygge, at det går så galt. Den dominerende virus-type i årets influenza er nemlig følsom over for medicinen Tamiflu. (Foto:<B> </B>Stock Image/Polfoto).

Influenzaen kan spænde ben for årets skiferie, men faktisk er det muligt at forebygge, at det går så galt. Den dominerende virus-type i årets influenza er nemlig følsom over for medicinen Tamiflu. (Foto: Stock Image/Polfoto).

Når influenzaen truer skiferien

Af
Per Møller

Op imod en halv million danskere er i fuld gang med at gøre klar til årets skiferie, samtidig med at antallet af influenzatilfælde er stigende. En rigtig dårlig cocktail, men faktisk er der gode muligheder for at forebygge, at det ender galt. Skisæsonen nærmer sig sit højdepunkt. Det betyder, at rigtigt mange danskere er i gang med at forberede sig på en uge eller 14 dage langt væk fra den fortravlede hverdag hjemme i Danmark. Desværre har Statens Serum Institut samtidig registreret en klar stigning i antallet af influenzatilfælde. Tanken om at måtte aflyse det hele eller blive under dynen i en hytte eller på hotellet, mens de andre boltrer sig på pisterne eller løjperne, er selvfølgelig lidt af et mareridt for de mange, for hvem skiferien er et af årets absolutte højdepunkter. – Men faktisk kan man gøre noget for at forebygge, at mareridtet bliver en realitet. Medicinen Tamiflu er nemlig virksom over for den virus-type, som er dominerende i årets influenzaudbrud, fortæller kommunikationschef Poul Riese, Roche a/s.

Forebyggelse og behandling

Medicinen kan både anvendes forebyggende til at undgå at blive smittet og til at mildne sygdomsforløbet, når skaden er sket. Forebyggelse er relevant, hvis for eksempel nogen i familien eller den nærmeste omgangskreds er blevet smittet, og man kan se, at der effektivt vil blive spændt ben for skiferien, hvis man selv skulle blive smittet. Denne mulighed kan også udnyttes af børnefamilier, som skal af sted, idet Tamiflu også er godkendt til børn. Hvis influenzaen allerede har ramt, kan Tamiflu også anvendes. Medicinen mildner symptomerne og forkorter sygdommens varighed. Hvis man påbegynder behandlingen umiddelbart efter, at man har mærket de første symptomer, kan man forkorte sygdomsperioden med op til tre dage.

Har jeg influenza?

Man kan selvfølgelig komme i tvivl om, hvorvidt det er influenza, man er ramt af, når de første symptomer melder sig. Men i en periode med truende epidemi er det sjældent, man tager fejl af symptomerne. Hvis man oplever hurtigt indsættende feber, som stiger til 38-40o og ledsages af symptomer som hovedpine, ømme muskler og led, træthed samt tør hoste uden slim i luftvejene, er der stor sandsynlighed for, at det er influenza. Og jo tidligere man kommer i gang med behandlingen, jo mere effektiv er den til at forkorte sygdommens varighed – behandlingen skal være startet inden for de første 48 timer efter symptomstart. Tamiflu er receptpligtigt – derfor skal man tale med sin praktiserende læge, hvis man vil være på forkant og reducere risikoen for, at drømmeferien ender under dynen med høj feber.

Publiceret 21 January 2009 16:45