Movia – rend mig!

Af
Af Jesper van Gynther

Så skete det igen!

TEENAGEBLOGGEN: Buspriserne er steget L Det er mit tredje indlæg om busser og for hvert indlæg er taksterne steget. Det er ved at være en dårlig vane og det skal ikke undrer mig, hvis det sker igen om et halvt års tid. Jeg er på 30 dages månedskort og siden starten af januar skal jeg til at betale 320 kr. for et to-zoners. Det er 10 kr. mere end det jeg plejer at betale. Det lyder måske ikke af så meget - 120 kr. mere om året - men jeg synes det er et kedeligt signal at sende i en tid hvor sundhed, energi og miljø står højt på dagsordenen. Man kan jo ikke tænde fjernsynet uden at få at vide, at man kan spare 500 kr. om året ved at tørre tøjet udenfor i stedet for i tørretumbleren. Regeringen vil med andre ord have at vi selv gør en større indsats for at redde miljøet og sænke CO2 udslippet. Men hvordan kan man kræve det når de selv sætter priserne op på bustaksterne?! Det hjælper jo ikke ligefrem på lysten til at tage bussen frem for bilen.

Klimakonference my ass!

Anders Fogh og co. (Connie Hedegaard) har gjort et stort nummer ud af at klimakonferencen 2009 skal afholdes i København og at Danmark derfor skal stå som et godt forbillede for andre lande. Miljø og sund energi er blevet en mærkesag for regeringen, men hvordan kan det så være at et offentligt trafikselskab sætter taksterne op igen? Jeg kan ikke fatte det! Jeg har desuden tjekket prisudviklingen gennem de seneste 30 år inde på Movias hjemmeside og der kan jeg se, at jeg i 1992 skulle betale 235 kr. for den samme ydelse som jeg nu betaler næsten 100 kr. mere for. Men for at gøre ondt værre for statsministeren kan det nævnes at taksten i 2001 da regeringen trådte til også lå på 235 kr. Det vil sige at den voldsomme prisstigning kun har fundet sted under Fogh-regeringen. Tragikomisk betyder det, at i takt med at omverdenen er blevet mere bevidst om klimaændringer, CO2 udslip og betydningen af hvor vigtigt det er at folk tager bussen frem for bilen, er taksterne for offentligt transport steget! Det giver jo ingen mening..

Liberaliser busruterne

Jeg vil ikke påstå at jeg er ekspert i hvordan det offentlige transportsystem er skruet sammen, men fra en neutral position som irriteret buskunde vil jeg foreslå, at man liberaliser busruterne. Hvis jeg vil fra Strøby Egede til Køge er jeg jo tvunget til at tage med Movias busser, fordi det er de eneste busser der kører på ruten. Og når der kun er et busselskab, man kan bruge, så er det jo klart at buspriserne stiger. Der er absolut ingen konkurrence og inde på Movias hjemmeside læste jeg endda også at de samarbejder med DSB og Metroselskabet om fælles taktsystem! Fælles taktsystem!! Den havde altså ikke gået i andre brancher. Det ville være det samme som hvis benzinselskaberne aftalte at hæve prisen på olie til 15 kr. pr. liter i stedet for at konkurrere om kunderne ved at lave budkrig.. Jeg ved ikke, hvordan det her bus-halløj ender, men jeg har på fornemmelsen, at planen om at få flere kunder i bussen er ved at falde på gulvet! Og det med et brag!!

Publiceret 26 January 2009 09:45