Pressefoto

Pressefoto

Plant lys i haven

Planter med lyse blomster eller blade lyser op selv på mørke steder i have, altan og krukker

Af
Martin van Dijk

Clematis er en plante, der kræver meget lidt plads og har mange anvendelsesmuligheder.
Netop nu blomstre mange typer. Solen og varmen er nu kommet og det er som altid ventet. Planterne i haven har også ventet på de længere dage, lys og varme.
Nu kan der spores grønne vækster høj og lavt, hvor end man ser hen.
Frodighed, farver og lys kendetegner maj måned, alt springer ud, tænk bare på anemonerne i skovbunden. Lys kan findes mange steder og på mange måder.
Lyse farver på planter kan give lys på selv de mørke steder i have, altaner og krukker.
Planter med lyse blade eller blomster lyser op, giver modspil mod grønne eller mørke farver. Selv ganske lidt hvidt giver en fin virkning. Hvid er ikke bare hvid, den findes i utallige toner.
Cremede eller med et skær af blå, rosa, violet eller grøn, mulighederne er mange. Man kan understrege de grønne toner med et skær af grønt eller ganske enkelt bruge planten som blikfang. Som hos farvehandleren kan man "male" med de mange toner, give med- og modspil til naboplanterne.
Clematis er en plante, der har mange muligheder for farver og form af blomster. Disse planter slynger, klatre og smyger sig op ad alle former for espalier, buske, træer eller som bunddække, mulighederne er utallige.
Slyngplanter fylder ikke meget og kan tilføre en ekstra blomstring eller effekt til haven. Lige nu i er der et par sorter, der er værd at bemærke.
Det gælder sorter som clematis 'Toki', en flot cremehvid sort, blomstre rigt nu i juni måned.
Denne sort er robust og hårdfør. 'Guernsey Cream' er en type, der også er værd at se nærmer på.
Farven er, som navnet siger, cremehvid med et gul/grønt skær. Blomstringen er maj-juni måned samt en genblomstring i august. Det er desuden en plus, at denne plante tåler at stå på skyggede steder.
'Moonlight' er en sort der er ganske speciel, farven er lys smørgul, hvilket sjældent ses hos denne form for clematis. De yndige blomster ses i juli måned.
Løvet har et skær af gråt, en detalje der er ganske køn. 'Miss Bateman' er en flot hvid sort, en af de bedste hvid der findes. blomsten har en køn detalje af en midterstribe i cremehvid, samt en midte af purpur kronblade.
Blomstringen er i juni måned samt i juli-september måned. Dermed er der en blomstring, der strækker sig over meget lang tid. Sluttelig skal typen 'Snow Queen' nævnes.
Denne sort er hvid men med et skær af purpur, specielt i udspring. Blomstringen løber over juni samt august måned.
Skulle lysten til at "male" i haven melde sig, er der hermed givet nogle muligheder. God arbejdslyst.
Gartneriet Westerly har specialiseret sig i slyngplanter, som der produceres 40.000 eksemplarer af om året. Størstedelen er clematis, men der produceres også brombær, humle, kaprifol m.m. på gartneriet. Westerly blev etableret i 2004 og har 2000 m2 under tag samt et større udendørs areal. Conny Enevoldsen ejer og driver gartneriet sammen med sin mand Georg Holk Lauridsen.

Publiceret 01 June 2009 16:00