Malou og Catrine ved det hus, de har boet i.
.

Malou og Catrine ved det hus, de har boet i. .

Afrika ændrede vores liv

Malou Christensen og Catrine Gangergaard tog direkte fra Roskilde Gymnasium til Afrika, hvor de bor og underviser

Af
Af Lena Vind Andersen

50 børn i alderen tre til seks år sidder tæt i den lille hytte med stråtag og af grove mursten. De følger ivrigt med i, hvad de to sjove hvide piger finder på. Pigerne er Malou Christensen og Catrine Gangergaard, de gik ud af Roskilde Gymnasium sidste år, men i stedet for at blive i Danmark og læse videre, valgte de at tage til Zambia sammen med Mellemfolkeligt Samvirke. De to 20-årige piger har efterhånden vænnet sig til at være de eneste hvide i miles omkreds. For de bor i en lille bitte landsby langt væk fra turistruterne. - Det er et b, råber mange af børnene i klassen, mens andre rækker hånden op, inden de svarer på Malous Christenesen spørgsmål. Men da hun spørger, hvilke ord, der begynder med b, er børnene ikke nær så ivrige til at svare, selvom hun hjælpende peger på billedet af en bog. Malou Christensen forklarer, at det måske er fordi, børnene ikke er så vandt til bøger, ligesom de heller ikke er vant til at se hvide mennesker, så skolen er god underholdning for de Afrikanske børn. Malou Christensen og Catrine Gangergaard underviser børnene i engelsk og matematik, ligesom de også leger med dem.

Majsgrød og kakerlakker

Pigerne bor hos familien Mayaba, der består af far og mor og seks børn. Hos dem har de spist majsgrød hver eneste dag og vænnet sig til kakerlakker og andet kryb. Dagen før så Catrine Gangergaard en rotte løbe fra soveværelset og ind i køkkenet, men så længe det ikke drejer sig om slanger, er de to piger glade. Men selv om levestandarden er lav, og Catrine Gangergaard savner en vaskemaskine, har det ikke været dét, der har været sværest at vænne sig til. Det har religionen derimod. - Det med religionen har været ret overvældende og nok det sværeste at vænne sig til, siger Catrine Gangergaard . - De finder alle svarene i biblen, og hvis man nævner the big bang og evolutionsteorien, slår de helt kolbøtte, siger Malou Christensen. Hun forklarer, at deres zambiske mor mener, at børnene lærer noget helt forkert i skolen, når de får at vide, at mennesker stammer fra aberne. Men pigerne har også mødt folk, der var åbne overfor de nye idéer. Og selv om deres værtsfamilie er religiøs, er det måske alligevel her, at deres idéer har vundet mest gehør. - Drengene i vores familie har faktisk ændret sig lidt, de har for eksempel helt frivilligt vasket tøj og lavet mad og stolt vist os, hvad de har lavet bagefter, smiler Catrine Gangergaard

Catrine og Malou sammen med de yngste elever.

Catrine og Malou sammen med de yngste elever.

En på opleveren

Pigerne er enige om, at det at bo og undervise i Afrika har været en fantastisk oplevelse, der har fået sat både danske og afrikanske forhold i et nyt perspektiv. - På nogle områder er de meget længere fremme end jeg troede, vi har for eksempel haft både rent vand og elektricitet og fjernsyn hos vores familie, og alle har mobiltelefoner, siger Malou Christensen. De to piger kan godt lide, at Zambianerne er utroligt åbne overfor nye mennesker, og at alle snakker med alle, selvom de ikke kender hinanden. Og selv om de ikke ejer ret meget, deler de gerne ud af det de har. - Det er helt anderledes end i Danmark, hvor vi dårligt ser på dem, vi går forbi, siger Catrine Gangergaard. De to vendet tilbage til Roskilde i denne måned.

Publiceret 08 June 2009 11:29