(Foto: Dino Svenningsen).

(Foto: Dino Svenningsen).

Klart bud på årsag til vandforurening

Vandværksbestyrer Per Hauge gav sit bud på baggrunden for vandforureningen i 2007, da han torsdag vidnede i straffesagen mod KER.

Af
Martin Rasmussen

VANDSAG: Manglen på en rygende pistol i form af beviser på en sammenkobling af spildevand og rent vand på Køge-Egnens Renseanlæg har præget den igangværende straffesag mod renseanlægget i forbindelse med vandforureningen i 2007, men hvis man spørger Per Hauge, der gennem 10 år har været ansat som driftsansvarlig på Vandværket Lyngen, så er der ikke den store tvivl om, hvordan forureningen skete.
Han leverede et belastende vidnesudsagn for Køge-Egnens Renseanlæg, da han torsdag var indkaldt som vidne i sagen og forklarede, at han ved en gennemgang på renseanlægget den 16. januar 2007 - dagen efter forureningen blev konstateret - observerede en seks-otte meter lang slange på en forholdsvis ny installation i centrifugehuset.
Ifølge Per Hauge kunne der ikke være andet formål med slangen end at forbinde de to vandsystemer, og da han spurgte driftslederen på stedet, Egon Christensen, om formålet, fik han ikke rigtig noget svar.
- Han svarede noget ligegyldigt, og jeg kunne kun konstatere, at han var fuld af løgn, sagde Per Hauge i retten, hvor han også forklarede, at han var vidende om, at Køge-Egnens Renseanlæg havde haft problemer med for lavt vandtryk til processerne i centrifugehuset, hvilket den pågældende kobling var egnet til at afhjælpe.

Hurtig afklaring

Han forklarede også, at man ved gennemgangen af renseanlægget dagen efter forureningen gik direkte til centrifugehuset anført af driftslederen, og at man ikke siden fandt andre potentielle årsager til vandforureningen.
Senere på dagen gav VVS-montør Johnny Hein fra Roeds VVS, der gennem årene har udført mange opgaver på renseanlægget en modsat forklaring omkring en sammenkobling.
Han har aldrig konstateret nogen tegn på en sammenkobling og forklarede desuden, at han ikke har monteret den slange, der blev henvist til.

Dramatiske timer

Per Hauge gav i sin vidneforklaring en levende beretning om den bekymring, der bredte sig som ringe i vandet i løbet af de timer, hvor omfanget af forureningen efterhånden gik op for de involverede, og beboerne i området begyndte at blive syge.
Han forklarede, at han mandag formiddag den 15. januar blev kontaktet af Egon Christensen, driftleder på Køge-Egnens Renseanlæg, som fortalte, at noget var gået galt på renseanlægget, og at man var kommet til at lukke noget vand ud i vandledningerne i området.
Allerede samme dag som forureningen blev konstateret, kunne man altså med næsten 100 procent sikkerhed udpege Køge-Egnens Renseanlæg som synderen, mens der i praksis gik mange dage, inden det blev meldt ud over for offentligheden.
Per Hauge forklarede, at han straks fik en montør at lukke for vandet i området for at hindre spredningen af en forurening, selv om han på det tidspunkt ikke kendte de nærmere omstændigheder.

Det bedste bevis

Renseanlæggets forsvarer, Søren Lundsgaard, spurgte først og fremmest Per Hauge til dennes egen reaktionstid på vandforureningen.
Ifølge Casa-rapporten fik vandværkets driftsansvarlige allerede lørdag den 13. januar meldinger om problemer med vandet fra borgere i området, men det afviste Per Hauge i denne uge.
Ifølge ham modtog han først søndag to opringninger fra beboere ved Københavnsvej.
Den ene meldte om lugt af benzin i vandet, mens den anden meldte om, at vandet var brunligt. Ifølge Per Hauge kunne ingen af sagerne dog skyldes forureningen.
- Man kan hverken se, smage eller lugte det, hvis der er teknisk vand (delvist renset spildevand, red.) i det rene vand, og det bedste bevis for det er, at folk har brugt det hele weekenden, indtil forureningen blev opdaget mandag. Jeg har ikke på et tidligere tidspunkt kunnet konstatere, at der var noget galt med vandet, sagde han.

230 syge

Kåre Mølbak, der er afdelingschef for epidemiologisk afdeling hos Statens Seruminstitut, var også i vidneskranken torsdag, og han beskrev ikke mindst den blanding af bakterier, parasitter og andet, som var i vandhanerne i Rød Zone.
- Det var en stor Zoologisk Have, der ramte disse beboere. Konklusionen på vores undersøgelser var, at der var tale om en massiv fækal forureningen, og at det var meget sandsynligt, at der var tale om spildevand som årsag til forureningen, sagde Kåre Mølbak.
Han fortalte, at man i alt har registreret omkring 230 sygdomstilfælde som følge af forureningen.

Publiceret 12 June 2009 06:15