De mange gæster på festivalen i dagene fra 2. til 5. juli vil i følge talsmand Esben Danielsen ikke mærke, at festivalen har grebet i egen barm og sparet 10 millioner kroner.

De mange gæster på festivalen i dagene fra 2. til 5. juli vil i følge talsmand Esben Danielsen ikke mærke, at festivalen har grebet i egen barm og sparet 10 millioner kroner.

Der gik sport i at spare

Festivalen har barberet sine udgifter med 10 millioner kroner. Flere besparelser er kommet for at blive, da de ikke forringer noget for publikum, forklarer talsmand Esben Danielsen

Af
Jeppe Olsen

Roskilde Festival vendte blikket indad og dømte ostehøvlen kørt henover alle budgetter. Med finanskrise og forudsigelig smalhals i privatøkonomien hos billetkøberne var det nødvendigt at skære egne udgifter ned. Med otte procent, lød det fra økonomi-generalerne allerede for måneder siden.
- Det nemmeste ville have været at skære en scene væk, siger talsmand Esben Danielsen.
- Men det ville have været lig med en kvalitetsforringelse for publikum, og det vil vi så vidt mulig undgå.
Talsmanden mener, at festivalens gæster ikke vil opdage, at det er lykkes at høvle 10 millioner kroner af udgifterne. Da øvelsen gik i gang, gik der nærmest sport i at skære det mindre nødvendige flæsk ud af udgifterne.
To helt store lunser giver til sammen fem millioner kroner, og de viste sig nemme at finde og fjerne.
- Vi har lagt et stort campingområde ved Vor Frue hen i en slags vente- eller reserveposition. Området bliver kun inddraget, hvis vi kommer op i nærheden af udsolgt, og det vil betyde, at udgiften til området tjener sig hjem.

Fra skurvogn til skole

Godt en million kroner er sparet på camping-delen, men fire millioner kroner er hentet på at flytte festivalens egne frivillige medarbejder og deres arbejdsstationer til Roskilde Handelsskole og Roskilde Tekniske Skole. De har hidtil boet i en lille by af skurvogne. Skurvogne, der ifølge Esben Danielsen koster kassen at leje.
- Der er også vist sig at være store besarelser at hente ved ikke at skulle trække kabler til strøm og internet. Det findes i forvejen på skolerne, der også har rindende vand, uden at det først skal lægges ind som i skurvognene.
Endnu en besparelse er fundet ved at flytte festival-radioen ind på en øde gård nær festivalpladsen. Også den har haft til huse i en lejet og dyr skurvogn. Resten af de 10 millioner kroner er fundet på mange mindre besparelser og idérigdommen har været stor. Blandt andet er der skåret med 10 procent i antallet af lejede biler.
- Sparerunden viste sig at være en rigtig god øvelse, understreger talsmanden.
- Langt det meste er kommet for at blive, selvom det på et tidspunkt vender og festivalen måske igen har udsigt til at blive udsolgt.

Publiceret 19 June 2009 03:00