RoboBraille kan nu lave strukturerede lydbøger

Af
Per Møller

Holdet bag RoboBraille har gjort det muligt at lave strukturerede lydbøger ved hjælp af den succesfulde e-mail tjeneste.
Lydbøgerne bygger på Daisy-formatet, som kombinerer lyd med tekst og giver læseren mulighed for at navigere i teksten og springe fra kapitel til kapitel.
Det er et stort skridt frem i arbejdet med at effektivisere produktionen af undervisningsmateriale til blinde, ordblinde og læsesvage.
For godt et år siden fik Region Sjællands institution Synscenter Refsnæs i Kalundborg 1,5 millioner kroner i støtte fra Undervisningsministeriet til at tilføje nye funktioner på RoboBraille.
Disse funktioner skal effektivisere materialeproduktionen, bl.a. ved at kunne lave Daisy-bøger via e-mail.
Tidligere i år blev der også tilføjet understøttelse af pdf-filer og en række billedformater tilføjet til e-mail tjenesten.
- Den markant kortere produktionstid betyder at lærerne langt nemmere end tidligere kan bruge aktuelt materiale i undervisningen, udtaler Lars Ballieu Christensen, der er RoboBraille-koordinator og Region Sjællands udviklingschef på Synscenter Refsnæs.

- Den materialeproduktion, som tidligere kunne tage måneder, kan med de nye Daisy-konti gennemføres på et øjeblik. Nu er det muligt for den enkelte lærer selv at producere materialet og oven i købet på forskellige sprog. Samtidig kan de studerende også frit benytte RoboBraille til at lave deres noter o. lign om til lydbøger, siger udviklingschefen.
RoboBraille kan producere Daisy-bøger på dansk, engelsk, italiensk, græsk, fransk, portugisisk og litauisk.
www.robobraille.org kan man læse, hvordan man laver en Daisy-bog.

Publiceret 19 June 2009 15:45