Mit første valg

Af
Af Jesper van Gynther

TEENAGEBLOGGEN : Selvom der er gået et par uger, så står det stadig klart fot på mig.
Hvis man bare går en lille smule op i samfundsproblemer og politik, ved man, hvad jeg snakker om og kan nok også selv erindre følelsen.
For et par uger siden prøvede jeg nemlig for første gang at afgive min stemme ved en folkeafstemning!
Valgdeltagelsen er normalt meget lav ved EU-valgene, og jeg fulgte da heller ikke særlig meget med i, hvem der stillede op, hvilket jeg i øvrigt klandrer elendig tv-dækning for!
Ved folketingsvalg bliver der stillet skarpt på det igennem tre uger, så man er lige ved at brække sig, men ved EU-valg bliver seancen til sammenligning nærmest gjort til en niche-bemærkning på nyhederne.
Men uanset hvad så VILLE jeg stemme! Det var første gang jeg kunne, og når jeg nu har ærgret mig over, jeg ikke har kunnet stemme tidligere, så ville det være en forbrydelse overfor mig selv ikke at gøre det denne gang! Hvem jeg skulle stemme på var noget sværere.
Jeg vidste udmærket hvilket parti der ville få min sympati eftersom jeg er fuldgyldigt medlem af Liste A.
Men jeg må indrømme (som nævnt tidligere), at jeg ikke havde sat mig godt nok ind i sagerne til at afgøre, hvilken person der endeligt skulle have min stemme. Så det blev ikke til nogen personlig stemme denne gang. Partiet som helhed fik den i stedet for.
Og det er vel også fint nok..

'Ligestilling'?

Endnu en ting som gjorde, at valget blev en tak mere specielt for mig, var den berygtede sag om tronfølgeloven.
Selve debatten synes jeg har været meget interessant, og jeg har da også vippet lidt frem og tilbage (efter hvem jeg har snakket med det om), om jeg skulle stemme for eller imod lovændringen.
Jeg endte dog med at følge min første indskydelse, nemlig at der selvfølgelig SKAL være ligestilling i Kongehuset ligesom i det normale samfund!
Om denne "ligestilling" så er reel eller bare en illusion (både i Kongehuset og i samfundet) er jo så et helt andet spørgsmål.
At der er så mange, der er i tvivl om, hvad de skal stemme, og hvem de skal stemme på ved disse valg, forstår jeg meget bedre nu, selvom jeg som sagt er medlem af et parti.
En ting er, at se duellerne på tv og have en formodning om, hvem man synes bedst om. En anden ting er at stå ved selve urnen og give sin stemme.
Nu er det ikke bare løs snak. Den stemme jeg afgiver kan nemlig få afgørende indflydelse på, hvem der bliver valgt.
Og det sætter (om man vil det eller ej) noget ansvar på ens skuldre. Noget ansvar om, at man ved hvem, og hvad, man stemmer på og for.
Derfor vil jeg til næste valg (som jo bliver kommunalvalget til efteråret) bestræbe mig på at sætte mig meget mere ind i tingene.
Måske vil jeg endda gøre noget ud af mit medlemskab og dele flyers ud? Men på den anden side så skal man jo heller ikke overanstrenge sig alt for meget! ;-)

Publiceret 23 June 2009 14:00