Børnene i Firkløveren spiser med stor appetit. (Foto: Erling J.)

Børnene i Firkløveren spiser med stor appetit. (Foto: Erling J.)

Prinsessefisk på bordet

Måltiderne er hyggeligere, børnene friskere, og der er færre konflikter om eftermiddagen, siger leder i børnehaven Firkløveren Kirsten Harpsøe efter, at børnene har været med i en madordning

Af
Anette Gundlach

Det dufter godt af mad i børnehaven Firkløveren, hvor menuen i dag står på kylling i karry. Der lyder glade barnestemmer fra spisebordene, hvor de mange børn sidder forventningsfulde og venter på dagens hovedmåltid i institutionen. I de seneste otte uger har børnene været prøvekaniner for Roskilde Kommune. De har nemlig prøvet en af de madordninger af, som børn i dagsinstitutioner fra tidligst 1. januar næste år kan indgå i. Det betyder, at de skal have sund og varieret kost i institutionen, i stedet for at have egne madpakker med. Og det har børnene ligesom forældre og pædagoger været meget glade for. Det betyder, at børnene har vinket farvel til de daglige madpakker, til gengæld har de sagt goddag til pandekager med kødfyld, kylling i karry, falafel, tærte med fisk og mange andre lækre retter. Leder i Firkløveren Kirsten Harpsøe er begejstret for ordningen.

Prinsessefisk er sagen

- Børnene er glade for maden, de guffer i sig og vil gerne smage de forskellige ting, også selvom de nogle gange er skeptiske, siger Kirsten Harpsøe. Da der en dag blev serveret laks for børnene, var der flere, der ikke ville spise den, indtil et af børnene fortalte, at det altså var prinsessefisk, der stod på bordet. Og så kan det nok være, at der blev spist laks til den store guldmedalje.

Børnene hjælper hinanden med at øse op inden, de går til makronerne. (Foto: Erling J.)

Børnene hjælper hinanden med at øse op inden, de går til makronerne. (Foto: Erling J.)

Hyggelig mad

Kirsten Harpsøe synes, at måltiderne i børnehaven er blevet hyggeligere, fordi børnene snakker om den fælles mad, griner ad retternes navne og hører og lærer om, hvor maden kommer fra. Desuden synes hun også, at børnene er blevet mere sociale, fordi de blandt andet skal række fade rundt til hinanden.

Der er brug for koncentration, når den varme mad skal på tallerkenen. (Foto: Erling J.)

Der er brug for koncentration, når den varme mad skal på tallerkenen. (Foto: Erling J.)

Friskere børn

Både forældre og personale i børnehaven mærker, at børnene er blevet meget friskere efter, at de får sund mad i børnehaven. Desuden er der også færre konflikter om eftermiddagen imellem børnene. - Der er flere forældre, der har sagt, at det er et meget friskere barn, de henter her i øjeblikket, siger Kirsten Harpsøe. Hun forklarer, at børnene spiser rigtig meget til frokost, når de sidder og spiser sammen, og så er det klart, at de har mere energi til resten af dagen. Prøveordningen slutter i denne uge, og fra mange forældre lyder der et hjertens suk, når de nu skal i gang med at smøre madpakker igen. - Jeg håber, vi kan komme i gang igen med madordningen igen allerede til januar, siger Kirsten Harpsøe. Hun pointerer dog, at det er vigtigt, at der bliver stillet ekstra ressourcer til rådighed til at tage sig af bestilling af mad og til at gøre det klart. Firkløveren har fået mad fra 1-2-3 skolemad. Maden er blevet bestilt og bragt to gange om ugen. Tre gange om ugen har børnene fået en lun ret, rugbrød, pålæg og grønsager. To gange om ugen har der været en varm ret på menuen. agroskildeavis.dk

Publiceret 26 June 2009 12:00