Udflugtsbåden Sagafjord blev tidligt torsdag morgen kapret af en flok festende studenter, der udover at danse på båden smed redningsveste og stole i fjorden. (Foto: Morten Andersen, Roskilde Havneselskab)

Udflugtsbåden Sagafjord blev tidligt torsdag morgen kapret af en flok festende studenter, der udover at danse på båden smed redningsveste og stole i fjorden. (Foto: Morten Andersen, Roskilde Havneselskab)

Studenter huserer igen på havnen

Nogle går over stregen, når studenterne følger op på traditionen med morgenspektakler på Roskilde Havn

Af
Julie Myhre

De sidste to morgener har festende studenter ligesom tidligere år opholdt sig på Roskilde Havn, hvor de blandt andet har smidt cykler i havnen og danset og hoppet rundt oven på udflugtsbåden Sagafjord. Bådens reder Erik Hansen kan godt acceptere, at studenterne morer sig, men ikke, når det går ud over skibets redningsudstyr. Tidligt torsdag morgen smed nogle studenter nemlig omkring ti af bådens redningsveste i vandet sammen med otte 1.000 kroners stole fra bådens restaurant. De unge stjal også en pulverslukker, som de gik rundt og sprøjtede med på havnen. Værst var det for Erik Hansen, at nogle af ballademagerne har fjernet skibets klenodie, den gamle skibsklokke.
- Skibsklokken, det er næsten det værste af det hele. Det var en rigtig malmklokke, siger Erik Hansen. På baggrund af hærværket torsdag morgen stod han tidligt op fredag morgen og holdt vagt ved sin turbåd. Også her kom der studenter, som trodsede en afspærring ved Sagafjord og kravlede op på båden, så Erik Hansen måtte bede politiet om at komme og beordre de unge til at forlade båden.

Vagtværn på havnen

Skibsreder Erik Hansen er ikke alene om at være generet af studenternes morgenfester på Roskilde Havn. Hos Roskilde Havneselskab har de lavet en vagtgruppe på seks-otte mand, der i studenterperioden opholder sig på havnen hver morgen fra klokken tre til klokken syv. De holder øje med, om studenterne laver hærværk på både, som tilhører andelshavere i havneselskabet.
Ifølge én af vagterne, andelshaver og bådejer Morten Andersen, er Sagafjords reder også blevet tilbudt at være med i vagtordningen, men han var ikke interesseret.
- Vi havde en snak med Erik Hansen forrige år, men han sagde arrogant, at der ikke var nogen grund til at holde øje med studenterne. Selvom vi på ingen måde har noget ansvar over for Sagafjord, så har vi alligevel kigget efter studenterne på båden. Det er jo heller ikke helt ufarligt at hoppe rundt deroppe på Sagafjord. Vi har også spurgt Erik Hansen, om han ikke gav morgenbrød til vagtværnet, når nu vi holdt øje med hans sager, siger Morten Andersen.
Erik Hansen har fortsat ingen interesse i at være med i havneselskabets vagtværn.
- Det er jo kun de her få dage, studenterne kommer på havnen, så enten står jeg selv op og holder vagt i morgentimerne i studenterperioden, eller også vil jeg se, om jeg kan finde en hundevagt, siger Erik Hansen.

Roskilde Havn er et populært udflugtsmål for studenterne, der ventes at fortsætte deres morgenfester på havnen i weekenden. (Foto: Morten Andersen, Roskilde Havneselskab)

Roskilde Havn er et populært udflugtsmål for studenterne, der ventes at fortsætte deres morgenfester på havnen i weekenden. (Foto: Morten Andersen, Roskilde Havneselskab)

Savner politiet

Selvom Roskilde Havneselskab selv holder vagt på havnen om morgenen, mener Morten Andersen fra havneselskabets vagtværn, at også politiet burde være mere til stede ved havnen.
- Som vagter ønsker vi ikke at være nogle dumme skiderikker, som de unge føler sig truet af. Ud af 100 studenter er det nok også kun tre, der opfører sig dumt. Men en opfordring fra vores side var, at politiet bare engang imellem lige kom ned på havnen og viste flaget, siger Morten Andersen fra havneselskabets vagtværn.
Chefen for døgnberedskabet hos Midt- og Vestsjællands Politi, Jens Børsting, vil ikke love, at politiet vil patruljere på Roskilde Havn om morgenen de kommende dage, men han tager Morten Andersens opfordring til efterretning.
- Nu hvor vi er gjort opmærksomme på det, så vil vi selvfølgelig også tage højde for det med vores patruljering, siger Jens Børsting.
Både Morten Andersen og Erik Hansen forventer, at studenternes morgenfester på havnen fortsætter de næste dage frem.

Publiceret 26 June 2009 15:29