Sadegh Javadi er uddannet filminstruktør, men skriver også bøger og maler. Hans mål er, at fortælle om flygtninge så det er lettere at forstå deres situation.

Sadegh Javadi er uddannet filminstruktør, men skriver også bøger og maler. Hans mål er, at fortælle om flygtninge så det er lettere at forstå deres situation.

"Det gælder om at blive et godt menneske"

Lokalt bosat iraner har netop udgivet spændende bog om livet som flygtning.

Sadegh Javadi er politisk flygtning fra Iran. Han har boet i Hvidovre siden 2005 og har netop udgivet en roman, der handler om en iransk flygtning, der kommer til Danmark.

Af
redhvidovreavis.dk

Bogen er ikke selvbiografisk, men er alligevel præget af de oplevelser, som Sadegh Javadi har haft som asylansøger, da han ankom i 1996 og efter han fik opholdstilladelse i 1997. I slutningen af 2005 kom han til Hvidovre, men allerede i 2001 begyndte han på at skrive sin første bog. Den er nu udkommet hos Hvidovre-forlaget Prudentia, og målet med bogen er helt klart.- Da jeg kom til Danmark som asylansøger kunne jeg hurtigt se, at danskere manglede information om flygtninge. Det eneste jeg kan gøre, som tak for at jeg er her, er at give den information, siger Sadegh Javadi. Et mål Sadegh Javadi er egentlig uddannet filminstruktør og har siden han kom til Danmark arbejdet med både film og bøger, hvor målet hele tiden har været det samme. - Det er et led, en del af mit arbejde at give information. Jeg prøver og kæmper for at udtrykke mig, og det er med til at modvirke alt det negative, siger han. Det negative er den dystre fortid, hvor han som politisk aktiv imod regimet til sidst ikke havde andre udveje end at flygte fra Iran. - Jeg er torturoffer og politisk flygtning, og jeg kan nok aldrig komme tilbage til Iran. Det er trist, men det er meget svært at forestille sig, at jeg kan vende tilbage, siger Sadegh Javadi. To valg I hans lejlighed i Store Hus hænger der flere store malerier på væggen. Sadegh Javadi har selv malet dem, men han understreger, at han er amatør. - Da jeg kom til Danmark havde jeg to valg. Enten at være passiv og negativ og synke ned i mørke tanker. Eller jeg kunne tage det alvorligt. Som en kamp for at leve, selv om den var ulige, siger han. Sadegh Javadi følger nøje med i, hvad der foregår i Iran i disse dage. Han er positiv, men også afventende i forhold til udviklingen i hans hjemland.. - Jeg var selv 16 år, da der var revolution i Iran, men det var snyd, så jeg opfatter revolution som noget negativt. Men jeg ser positivt på udviklingen i Iran. Jeg opfatter det som om, de unge ved hvad de vil, selv om de har lang vej foran sig. For demokrati er en lang, principfast proces. Det er noget, der kræver en kulturændring i Iran, og det er nok ikke noget vi skal forvente fra den ene dag til den anden, siger Sadegh Javadi. Vi har det hele Hans netop udkomne bog hedder ¿I Skæbnens favn¿. Den handler i store træk om de udfordringer man står overfor som flygtning, og den bagage man slæber med sig. Selv har Sadegh Javadi fundet sig til rette i Danmark, selvom han ikke lægger skjul på, at det er svært at være flygtning. - Jeg føler mig meget privilegeret. Der er alle muligheder i Danmark. Der er biblioteker på hvert hjørne, godt uddannelsessystem og fri presse. Man har alle muligheder, man skal bare bruge dem. Man har alle muligheder for at blive et godt menneske i Danmark. Og det er det, det drejer sig om. At blive et godt menneske, slutter Sadegh Javadi. key

Publiceret 29 June 2009 15:32