(Colourbox).

(Colourbox).

Affald på regionens strande fordufter ikke af sig selv

Af
Per Møller

Med tyggegummi, ispapir og andet affald indstøbt i acryl gør en opsigtsvækkende udstilling denne sommers strandløver og andre gæster det klart, hvor mange måneder, år og århundreder "uskyldigt" affald kan spolere en ellers god oplevelse på strande langs Region Sjællands kyster.
Region Sjælland samarbejder med10 kommuner i regionen om "Ren Strand - Ren Natur 2009".
Der er stor opmærksomhed på dette og andre Lokal Agenda 21-initiativer i denne del af landet.
Syv steder vil en opsigtsvækkende udstilling i løbet af sommeren på enkel vis synliggøre, hvor lang tid skrald bliver i naturen, før det er nedbrudt. Indstøbt i seks store acrylblokke på pæle er eksempler på vores efterladenskaber.
Strandens gæster kan aflæse, hvor lang tid det tager naturen at nedbryde affaldet – både på skilte og på afstanden mellem udstillingens 6 pæle.
Der er langt mellem den første og den sidste pæl. Det tager fra et par uger og op til en måned før det tabte æbleskrog er væk – mens et glasskår kan blive liggende på stranden i mindst 40.000 år.
Udstillingens fire andre eksempler indstøbt i acryl er et cigaretskod (4 år), et stykke tyggegummi (5 år), et stykke ispapir (3 år) og en sodavandsdåse (10-500 år).
Region Sjælland finansierer denne udstilling, der er udtænkt af Anne Elmer fra Museum Lolland Falster.
Modelbygger Henning Friis står bag tilblivelsen af acrylblokkene og Produktionsskolen Saxenhøj på Lolland har samlet udstillingerne, som kommunerne stiller op følgende steder:
Frem til 15. juli: Stranden ved Greve Strandkro.
Frem til 20. juli: Herslev Strand i Lejre Kommune.
Fra 15. juli til 26. august: Den offentlige badestrand ved Faxe Ladeplads.
Fra 20. juli til 4. september: Køge Nordstrand.

Publiceret 30 June 2009 16:45