Flot ser den ud, stribetægen - og så er den ganske harmløs. Foto: Ole Fogh Nielsen, ConDidact

Flot ser den ud, stribetægen - og så er den ganske harmløs. Foto: Ole Fogh Nielsen, ConDidact

Stribetægerne kommer

Af
Af Jesper Bønløkke

ConDidact

natur Alene navnet tæge kan jo få mange til at løbe skrigende bort. Men der er nu ikke noget at være bange for. Tæger er ganske ufarlige. Det, man er bange for, er flåter, som jo ikke er så hyggelige med deres blodsugermanerer og smitterisiko. Men en tæge suger ikke andet end plantesaft og lader sig end ikke friste af et par stikkelsbærben.

Varmere klima

I takt med at det i de senere år er blevet varmere i Danmark, er der kommet en række nye dyr hertil – blandt andet en ny tæge. Den nye flotte tæge hedder stribetæge eller Graphosoma lineatum, hvis man vil være videnskabelig. Men lad os endelig holde os til det danske navn, for det forklarer jo, hvad vi har med at gøre: en stribet tæge. Stribetægen er bred, ja næsten rund, og den tilhører da også den gruppe af tæger, som kaldes bredtæger. Der findes omkring 50 forskellige slags bredtæger i Danmark, men stribetægen er meget let at kende på den blodrøde farve og de brede sorte striber.

De kom fra sydøst

De første stribetæger blev fundet i Danmark i 1992. Dyrene fløj sikkert hertil fra Tyskland og Polen, hvor de er meget almindelige. Når dyr dukker op i nye områder, er det ikke sikkert, at de slår sig ned. Men stribetægen var åbenbart kommet til et sted, som passede den fint, og arten yngler nu fast her i landet.

Find den i haven

Siden begyndelsen af 1990'erne har stribetægen bredt sig meget. Selvom den stadig er mest almindelig i de sydøstlige egne, vil den måske med tiden kunne findes i hele landet. Så selvom man bor i et område, hvor stribetægen endnu ikke er fundet, kan det godt betale sig at lede efter den. Måske findes den i dag, hvor du bor. Stribetægen findes især på frodige marker og enge. Og man finder den også i haven. Hvis du vil lede efter stribetægen, kan det bedst betale sig at kigge i blomstrende skærmplanter – fx skvalderkål, dild og persille. Læs mere om stribetægen på danske-dyr.dk

Publiceret 30 June 2009 03:00