Det er i dette rum, Allan Karms bruger det meste af sin tid, og vinduet i baggrunden faldt han for, da han så huset første gang. (Foto: Dino Svenningsen).

Det er i dette rum, Allan Karms bruger det meste af sin tid, og vinduet i baggrunden faldt han for, da han så huset første gang. (Foto: Dino Svenningsen).

Hjemmet skal have kunst og et tv

Af
Martin van Dijk

UGENS PROFIL: Allan Karms har igennem det meste af sit liv levet og åndet for kunsten, som han i høj grad er vokset op med.
Det meste af sit voksne liv har han boet i Køge, og ud over sine kunstværker, så er han nok mest kendt for sin rolle i den verserende vandsag, som snart skal for Landsretten.
Denne artikel skal dog mest handle om livet med kunsten i hjemmet i Køge.
Hvor er du født og opvokset? - Jeg er født og opvokset i Valby, eller helt præcist så er jeg født på Rigshospitalet og så vokset op i Valby.
Hvad er dit bedste barndomsminde derfra? -Min far arbejdede som scenograf på Nordisk Film, og jeg var tit med ham på arbejde, hvilket var rigtig sjovt. For jeg blev hurtigt de gamle skuespillere, som Ib Schønberg, Peter Malberg og Johannes Meyers kæledægge, så jeg nød at komme med og blive forkælet.
Har du stadig nogen tilknytning til Valby? -Nej det har jeg faktisk ikke.
Hvilken uddannelse har du? -Jeg er uddannet skiltemaler og reklametegner, og jeg fik den højeste udmærkelse, nemlig en sølvmedalje, som jeg fik overrakt af Kong. Frederik og Dronning Ingrid, men jeg har altid levet af min kunst.
Hvad kan gøre dig rigtig glad? - Det kan det, når der falder dom i vandsagen i Landsretten, for det har godt nok krævet mange pinsler og besværligheder.
Hvad kan gøre dig sur? -Jeg er af natur optimist, så jeg er faktisk ikke sur, men jeg står ikke af vejen for en god debat, hvor bølgerne selvfølgelig godt kan gå højt.
Hvad er din største styrke? - Det er nok min stædighed, for når jeg først går ind i en sag, så giver jeg ikke op, jeg bliver ved med at kæmpe.
Hvad er din største svaghed? - Det er måske netop også, at jeg er for optimistisk en gang imellem, hvilket betyder, at jeg nogle kommer ud i nogle sager, jeg måske skulle have holdt mig fra, men det har nu aldrig resulteret i noget, som jeg har fortrudt. Jeg har også fået at vide, at jeg nogle gange er for ærekær, og at jeg kan blive ved for længe, hvis der er sager, jeg brænder for.
Hvem beundrer du - og hvorfor? -Der kom en masse malere, digtere, musikere og andre kunstnere i mit barndomshjem, og deres livsglæde og livsfilosofi har præget mig meget, og den har jeg forsøgt at leve efter. De var glade og tilfredse, selvom de aldrig havde en mønt på lommen, så blev de ved med at leve for deres kunst med masser af gå på mod.
Hvad foretrækker du at se i tv? -Jeg kan godt lide at se forskellige debatudsendelser, fordi jeg i det hele taget godt kan lide at debattere. På underholdningsfronten følger jeg i øjeblikket med i 'Lov og uorden' på TV2 Charlie.
Hvad foretrækker du at læse? -Jeg læser faktisk kun faglitteratur, og jeg er især vild med litteratur om de gamle impressionistiske malere. Det har aldrig interesseret mig at læse skønlitteratur.
Hvordan slapper du bedst af? -Det gør jeg, når jeg maler, for her kan jeg virkelig finde ro.
Hvad er aktuelt for dig lige nu? -Jeg må sige, at den verserende vandsag fylder alt i øjeblikket, så det er faktisk det, min tid går med.
Hvordan fandt du dit hjem? -Tilbage i 1962 valgt min daværende kone og jeg, at flytte fra Valby til Køge. Det er dog ikke det hus, jeg bor i nu, vi flyttede ind i, for her har jeg boet siden 1994. Vi var nødt til at flytte fra det gamle hus, og så hjalp jeg min søn, som er ejendomsmægler, med at vise huse frem. Et af husene var blandt andet det her, som ikke var særligt dyrt, og da vi ikke havde nogle penge, passede det perfekt, og jeg fik lov til at købe det.
Hvad faldt du for ved boligen? -Vinduet i det værelse vi sidder i nu, for der er et perfekt lys, og det er perfekt som atelier.
Har du bygget meget om? -Ja huset er blevet gennemrenoveret, og jeg har lavet så meget, jeg kunne selv, ellers har jeg haft håndværkere til det.
Hvilket rum holder du mest af? -Jeg kan bedst lide atelieret, eller showroomet som det også hedder. Det er her jeg bruger al min tid, medmindre jeg skal se fjernsyn.
Hvad behøver et hvert hjem? -Selvfølgelig malerier og så et tv, det er jeg i hvert fald glad for, efter at jeg er blevet alene.
Hvad er din favorit genstand i hjemmet? -Det er mit staffeli, som jeg har haft i 10 år. Jeg så det for 15 år siden, men der havde jeg ikke råd til at købe det. Så da det stadig ikke var solgt fem år senere, så byttede jeg mig til det for to billeder.
Hvad inspirerer dig, når du indretter hjemmet? -Det er der faktisk ikke noget, der gør, for jeg har altid ladet mine daværende koner om det.
Hvad er det næste, du ønsker dig til hjemmet? -Jeg ønsker mig egentlig ikke noget, jeg er glad for det, der er i forvejen.
Fakta om Allan Karms:
Han er født i 1934, og igennem hele livet har kunsten været en vigtig del af hans liv. Han har selv produceret et væld af billeder, og han er især tilhænger af den impressionistiske stilart, men på væggene i hjemmet hænger der også mere abstrakt kunst, som er skabt af hans pensel.
Siden 2007 har kunsten dog ikke fået den plads, som den altid har haft, da Allan blev syg i forbindelse med vandsagen, og han kæmper stadig i denne sag som aktiv i borgergruppen 'Rød Zone'.

Publiceret 01 August 2009 12:30