Peter Aagaard er netop debuteret som romanforfatter med bogen Centro, der er udkommet på forlaget People's Press. Den kan købes i boghandlerne. (Foto: Per Rudkjøbing)

Peter Aagaard er netop debuteret som romanforfatter med bogen Centro, der er udkommet på forlaget People's Press. Den kan købes i boghandlerne. (Foto: Per Rudkjøbing)

Debut fra ildsjæl med skrivekløe

Roskilde-drengen Peter Aagaard har netop fået udgivet sin første spændingsroman, der bærer titlen Centro

Af
Louise Lauritsen

38-årige Peter Aagaard er ikke umiddelbart en mand, som gør meget væsen af sig. Han er stilfærdig og venlig, men samtidig vedholdende og inspirerende. Jeg ved det, fordi vi tilbage i midt 90'erne arbejdede sammen på det nu hedengangne lokale kulturmagasin Frontline 4000.
Så det er på en gang mødet med en gammel ven og en debuterende forfatter, da Peter Aagaard en torsdag i september dukker op på Roskilde Avis redaktion. Med under armen har han sin nye roman Centro, og det er den, vi skal snakke om. Men vi kan slet ikke undgå først at snakke om dengang, vi lavede magasin sammen.
Frontline 4000 var mit første livtag med den skrevne del af journalistikken. For Peter Aagaard var journalistikken helt ny, men til gengæld havde han allerede dengang tilbage i 1994 stor fortrolighed med det skrevne ord. Allerede mens han gik på Himmelev Skole vandt han en novellekonkurrence, som var udskrevet af Dagbladet. Hans bidrag hed Haven og handlede om venskab og tolerance.
I 1989, da Peter Aagaard gik på Himmelev Gymnasium og var 19 år gammel, vandt han en essay-konkurrence ved at skrive en kronik om EF. EU-parlamentets informationskontor stod bag konkurrencen, og førsteprisen bragte den unge forfatter og hele hans gymnasieklasse et par dage til Strasbourg, hvor de besøgte parlamentet.
Så at Peter Aagaard nu debuterer som skønlitterær romanforfatter kommer ikke som nogen overraskelse. Selv er han måske en smule overrasket over, at det ikke er lykkedes ham at udkomme noget før.
- Jeg har haft gang i så mange projekter. Det er derfor, at jeg først relativt sent har fået tid til at skrive. Men jeg har altid vidst, at jeg ville skrive skønlitteratur. Ind til nu har jeg bare været optaget af livets realiteter, siger debutanten.
Livets realiteter tæller for ham blandt andet to børn og et tredje på vej. Dertil kommer et job som forsker og underviser ved RUC.

Drivkraft

Jeg mødte Peter Aagaard første gang i 1994, da et nyt kulturmagasin ved navn Frontline 4000 så dagens lys i Roskilde. Peter Aagaard var redaktør af magasinet og primusmotor bag projektet i to af de tre leveår. Da han forlod projektet for at gøre sit speciale på RUC færdigt forsvandt den grundlæggende drivkraft bag magasinet, og sidste udgave kom på gaden året efter.
Frontline 4000 var ikke alene et journalistisk eksperimentarium for Peter Aagaard og os andre frivillige. Det var også genstand for han speciale på RUC, som handlede om frivillighed. Og netop frivillighed har været et centralt omdrejningspunkt gennem Peter Aagaards karriere. Dels har han selv lagt rigtig mange frivillige timer i mange forskellige projekter, og dels har han forsket i frivillighed, som igen var omdrejningspunktet, da han skrev sin ph.d. på handelshøjskolen i Købehavn.
I dag er det dog det globale lederskab og den globale offentlighed, som optager Peter Aagaard, når han forsker og underviser på RUC.

Centro

Det internationale samfund og de dynamikker, som den globaliserede verden skaber, er bagtæppet for Peter Aagaards debutroman Centro. Selv beskriver han den som en spændingsroman. Fortællingen er drevet af en gåde, der skal løses. Centrum for denne gåde er bogens hovedperson, der er tidligere professionel soldat i Afghanistan, men som nu lider af hukommelsestab.
- Jeg er ny i genren, og jeg vil gerne rykke ved spændingsgenrens koder. Det tror jeg, at der er et publikum til. Min ambition er at skubbe til stereotyperne. Der er flere lag i bogen, blandt andet hovedpersonens forhold til byen Centro, og mere generelt folks forhold til deres hjemstavn, fortæller forfatteren.
Han vil gerne underholde samtidig med at få læseren til selv at tænke over sit eget forhold til sin hjemstavn. Frihed kontra tryghed er et gennemgående tema i bogen.
- Jeg forsøger med denne her by Centro at beskrive en tidsånd, som er bygget op over de seneste 10 år. Globaliseringen har medført en selvtilstrækkelighed og en uvilje til at være åben over for en større verden. Folk vælger simple kategorier for at kunne magte en kompliceret verden. Det gør vi alle for at kunne bygge en tilværelse op. Men det har samtidig en pris. Når vi har fået det ene, så vil vi have det andet. Frihed versus tryghed er et tema. Vi betaler en psykologisk pris og en politisk pris for friheden, forklarer Peter Aagaard.
Han har skrevet på bogen siden starten af dette årti, og ideen kom efter angrebet mod USA 11. september 2001. Bush-regeringens krig mod terror, den danske Fogh-regering og Dansk Folkeparti er også blandt inspirationskilderne. I 2004 fik han kontakt til forlaget, og siden har skrevet på bogen i den sparsomme fritid.

Roskilde

Roskilde er Peter Aagaards hjemstavn. Han er født og opvokset i Veddelev som søn af forlægger Palle Aagaard. Og han kan godt se, hvad der både tiltrækker og frastøder ved en by af Roskildes karakter.
- Det er et skisma, når man vokser op et sted som Roskilde. Når man er færdig med gymnasiet, hvad skal man så? Skal man blive i byen og få et job eller tage ud. Der er ret få af de unge i Roskilde, som lige er blevet studenter. De vil ud af købstaden og væk. Når de så begynder at få børn, så vender de tilbage. De får brug for tryghed i gaderne og for den ukomplicerede stemning, som der er i sådan en by som Roskilde. Konflikterne er til at overskue her, siger Peter Aagaard.
Selv er han rent arbejdsmæssigt tilbage på RUC, men familien holder fast i at bo på Nørrebro og har trods pres fra hans forældre ikke planer om at flytte tilbage til Roskilde.
Peter Aagaard har til gengæld planer om at skrive flere bøger.
- Jeg skriver på noget nyt. Det bliver igen min egen udgave af spændingsromanen, men denne gang kommer der ikke til at gå 10 år, før den er på gaden, lover den nyslåede forfatter.


Publiceret 01 October 2009 11:01